(14.10 hodin)
(pokračuje Krajíček)

Znamená to, že by se dostal na pořad jednání jako třetí nebo čtvrtý bod dnes odpoledne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jak to čtvrtý, tam jsou přece senátní návrhy?

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Navrhuji, abychom tento návrh zákona projednávali za bodem 149 dnešního jednání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: A to je jeden ze senátních návrhů. Je to čtvrtý senátní návrh, takže za ten. Mně jde spíš o to, jestli je na tom nějaká společná shoda, protože jsem vycházel z toho, co se dohodlo v grémiu.

Nechám vyjádřit pana ministra Zdeňka Škromacha. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolil bych si navrhnout kompromis, který by byl řešením, protože tady nám skutečně běží lhůty a myslím, že naším společným zájmem je, aby zákon byl schválen. Rozumím ale námitce, že je potřeba nejdřív projednat Senátem vrácený návrh o státní sociální podpoře. Pokud by bylo přijatelné projednání tak, že vrácený zákon ze Senátu by byl vlastně zařazen jako první bod a novela zákona o zaměstnanosti jako bod druhý?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je s tím souhlas. Je mi to jasné. Pouze bude změna v tom, co jsem navrhoval, že první bod dnešního programu by byl bod 149. To byl zákon vrácený Senátem, a druhý bod by byl bod č. 150. Pak je to stejné, jak jsem to řekl. Je s tím souhlas? S touto úpravou, na které jsme se dohodli? Ale vy se hlásíte s jinými návrhy.

Nejdřív odhlasujeme to, co jsem navrhl, a pak vám dám slovo. Nejdříve budeme hlasovat o třech návrzích s úpravou, na které jsem se dohodl s panem poslancem Krajíčkem.

Jestli ještě někdo má něco k tomu, prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolil bych si navrhnout také jednu drobnou změnu, především z důvodu nepřítomnosti zpravodaje. Chtěl bych vás požádat, abychom přeřadili body č. 62 a 63 na zítřek, středu dopoledne, s tím, že bych navrhoval, aby to byly body zařazené za již řádně avizované body.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď jsem pochopil, že to je zrovna pan poslanec Nečas, který uvízl na bratislavském letišti, takže to je ten problém, který se objevil. Vy navrhujete body 62 a 63 dát zítra, pevně zařadit na odpoledne jako třeba první dva body. To bychom se dohodli. Myslím, že důvod je jasný. Vzhledem k tomu, že poslanci jsou v Bratislavě, tak se tato změna snad dá akceptovat - že by akty Evropské unie 62, 63 se zařadily jako první dva body zítra odpoledne. To je další změna v návrhu, který jsem přednesl. Snad je to jasné. Myslím, že nikoho nevidím, že by protestoval. Už se nebudu znovu pouštět do toho, že bych četl návrh. Myslím, že všichni vědí, o co jde.

Budeme hlasovat o třech návrzích s úpravami, na kterých jsme se dohodli, najednou. Doufám, že jste přihlášeni.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tyto úpravy programu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 430 z přítomných 161 pro 150, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Vojíř mi mezitím sdělil, že má náhradní kartu číslo 3. To bychom měli.

Na závěr vám ještě oznamuji, že vláda vzala zpět sněmovní tisk 871, který byl pod bodem 34 schváleného programu. Zákon o odpadech se stahuje. Přehled zbývajících bodů vám byl rozdán do lavic.

Nejdřív se hlásí pan poslanec Beneš a pak jste se hlásil vy.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovolte mi, abych požádal Sněmovnu o zařazení nového bodu, a to zítra odpoledne. Myslím, že je volné až třetí pořadí, protože dva body jsme nyní zařadili. Bod by se týkal organizace přímých přenosů z jednání Sněmovny.

O co mi jde. V pátek ráno jsem zde avizoval, že při repríze Televize 24.cz ve středu vypustila mé vystoupení, které jsem měl k tisku 800. V pátek odpoledne jsem dostal omluvný dopis a vysvětlení, že se tak stalo proto, že v době reprízy došlo k jakési poruše na trase. Já jsem to vzal na vědomí a odpověděl jsem e-mailem, že v takovém smyslu vás dnes budu informovat. Byl jsem zároveň upozorněn na to, že nezkrácený záznam bude vysílán v sobotu a v neděli, to znamená 19. a 20. 2. Pozorně jsem se díval na tento záznam a byl to ten samý záznam s vypuštěním mého vystoupení. Já si myslím, že tím byla porušena pravidla pro mediální spolupráci s touto televizí a že bychom se tím měli jako v samostatném bodu zabývat.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já jsem porozuměl tomu, co navrhuje pan poslanec Beneš.

Prosím pana poslance Jana Schwippela, který se také hlásil s návrhem změny programu.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji, pane předsedo. Vážené dámy a pánové, dovolte mi navrhnout pevné zařazení bodu. Navrhuji zařadit bod 71, jímž je Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s její výpovědí Úmluva o potlačování obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob a její závěrečný protokol ze dne 21. března 1950, sněmovní tisk 798, prvé čtení, na čtvrtek 24. února 2005 jako první bod.

Krátké zdůvodnění. Z Parlamentního institutu jsem dosud neobdržel doplňující informaci týkající se naplňování jednotlivých článků úmluvy ze strany České republiky, o které jsem v souvislosti s tímto bodem požádal. Předpokládám, že požadovanou informaci dostanu tak, abych vás mohl v navrhovaném termínu, tedy ve čtvrtek, jako zpravodaj Sněmovny k tomuto tisku seriózním způsobem informovat. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, jenom zopakuji. Vy jste to chtěl navrhnout na čtvrtek jako první bod ráno? První bod ráno ve čtvrtek, rozumím. Necháme o tom hlasovat.

Prosím pana poslance Skopala.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedo. Jenom bych požádal pana poslance Beneše, kdyby svůj bod stáhl, že bychom to projednali v mediální komisi, kde to navrhnu jako bod, aby se to nejdřív projednalo v tomto orgánu Sněmovny, abychom tím nezatěžovali celou Sněmovnu. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP