(14.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 806/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 806/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 435. Přítomno 173, pro hlasovalo 60, proti hlasovalo 92. Tento návrh přijat nebyl.

 

Nyní budeme tedy hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu opět návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 806/3."

Kvorum je nastaveno.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 436. Přítomno 173 poslanců, pro hlasovalo 155, proti 2. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Končím projednávání bodu 149. Děkuji paní senátorce Filipiové za účast při tomto projednávání, i panu ministrovi.

 

Dalším bodem, který jsme odhlasovali, že budeme projednávat v pořadí, je bod

 

150.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti
/sněmovní tisk 877/ - druhé čtení

 

Předložený návrh by opět z pověření vlády měl uvést místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych jenom krátce uvedl tento návrh, protože v podstatě jsme už o něm hovořili v minulém bodě a na tomto plénu jsme už o tom hovořili několikrát.

Jedná se o novelu zákona o zaměstnanosti a úpravu diskutovaného § 13. Myslím, že po diskusích, které proběhly, a myslím, že byly velmi dobré, na základě odborných stanovisek právníků, odborníků jak ze strany Svazu zaměstnavatelů, tak ze strany Hospodářské komory, tak odborů, tak i našich poslanců a poslankyň v rámci výborů, byl schválen návrh, který si myslím, že je považován za dobré řešení. Měl by v podstatě řešit problém výkladu, zda se jedná o zaměstnávání na živnostenský list, nebo zda se jedná o skutečně podnikatelskou nebo živnostenskou činnost.

Věřím, že tento návrh schválíte, a doufám, že podpoříte i návrh na zkrácení lhůty na projednání mezi druhým a třetím čtením ze 72 na 48 hodin. Úplně ideální by bylo, pokud byste zvážili - chtěl bych jenom upozornit, že ve Sněmovně je zákon o zaměstnanosti otevřen asi ještě v dalších čtyřech nebo pěti zákonech - možnost nepředkládat žádné pozměňovací návrhy. Samozřejmě je to vaše právo, ale tím bychom mohli čas ještě výrazněji zkrátit, protože pak nenabíhá 72hodinová nebo 48hodinová lhůta. To jenom upozorňuji, ale je to na vašem rozhodnutí.

Chci zdůraznit, že novelu tohoto zákona velmi očekávají právě ti, o nichž jsem hovořil a s nimiž tato dohoda je v podstatě dohodnuta jak ze strany zaměstnavatelů, tak ze strany zaměstnanců. Věřím, že k tomu následně přihlédne i Senát a celý tento návrh projedná tak, aby bylo možné, aby co nejdříve tento zákon vstoupil v účinnost. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 877/1, a pak také ústavněprávnímu výboru, který své jednání, pokud vím, přerušil.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví poslanec Miroslav Krajíček a informoval nás. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro sociální politiku a zdravotnictví č. 226 ze dne 16. února 2005 k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, sněmovní tisk 877.

Výbor projednal tento návrh zákona. Po odůvodnění ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, zpravodajské zprávě a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Doporučuje, aby jej přijala ve znění tohoto komplexního pozměňovacího návrhu. Pozměňovací návrh máme obsažen ve sněmovním tisku 877/1, a tak si myslím, že není potřeba ho předčítat, že jste se s ním zcela jasně seznámili. - Připomínám pouze, že tento přijatý komplexní pozměňovací návrh je úplně novým textem a nahrazuje v plném rozsahu předkládaný vládní návrh zákona. - Zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Tolik usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče. Ještě bych poprosil zpravodaje ústavněprávního výboru poslance Stanislava Křečka, jestli by nás také neinformoval. Tam to bylo ve vašem výboru přerušeno.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážený pane předsedo, jak již jste řekl, ústavněprávní výbor přerušil své jednání a nezaujal dosud žádné stanovisko, čili nepřijal žádné usnesení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Alena Páralová jako první.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, vládní návrh na novelu § 13 zákona o zaměstnanosti je legislativní zmetek. V ústavněprávním výboru se nenašel jediný poslanec, který by se za něj postavil. Proto, jak jsme slyšeli od zpravodaje, ústavněprávní výbor své jednání přerušil. Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví však konal jinak a myslím si, že překotně přijal usnesení, které má upravit původní vládní návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP