(14.40 hodin)
(pokračuje Páralová)

Jak jsem již zdůraznila, neživotná a nepřirozená zákonná omezení jsou obcházena, ale bohužel se to obcházení prodraží jak na straně firem, tak na straně státu, který musí dodržování každého zákazu kontrolovat.

Neférové je od pana ministra strašení zaměstnanců, že je zaměstnavatel donutí k tomu, aby si pořídili živnostenský list. To je absurdní. Dlouhodobé cíle, investice do majetku, do vzdělání, know-how firmy a goodwill firmy jsou vždy spojeny se stálými zaměstnanci a s úsilím zaměstnavatele o jejich udržení ve firmě.

Občanská demokratická strana považuje ustanovení, podle něhož je firma povinna zajišťovat plnění běžných úkolů vyplývajících z předmětu její činnosti pouze zaměstnanci, za omezování svobodného podnikání a smluvní volnosti. Proto poslanci Občanské demokratické strany podpoří verzi Senátu, která vypouští § 13 zákona o zaměstnanosti.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným do rozpravy je v této chvíli pan poslanec Karel Vymětal, takže prosím pana poslance Vymětala. Ptám se, jestli se ještě někdo další bude hlásit do rozpravy. Písemnou přihlášku nemám, pan poslanec Vymětal je poslední v této chvíli. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, jistě jste zaznamenali, že paní senátorka Filipiová nám přečetla doslovně a přesně informaci pro poslance, která byla dána písemně do Sněmovny, a všichni poslanci ji obdrželi. Domnívám se, že potom takovéto slovo je nadbytečné a ukazuje na nadbytečnost přítomnosti senátorů i jejich slova ve Sněmovně, protože zatím jsme se nedověděli nic víc než to, co máme písemně. (Hluk v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid! Rozhodně to, co říká pan poslanec Vymětal, nebylo nikde napsáno, takže to je tady poprvé. Poslouchejte. Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Takže bych chtěl ujistit paní senátorku, že drtivá většina poslanců umí číst, a já bych jí byl velmi vděčný, kdyby toto vzkázala i v Senátu a aby páni senátoři se oprostili od takovýchto výlevů ve Sněmovně a raději věnovali svůj čas práci nad zákony. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan poslanec Janeček do rozpravy.

 

Poslanec Josef Janeček: Já se musím distancovat od slov svého předřečníka jako člen tohoto úctyhodného sboru, neboť se domnívám, že to, že senátor přečte doslova stanovisko Senátu, je v podstatě jeho zpravodajská povinnost a bylo by spíše nekorektní, kdyby to nahrazoval něčím jiným. Ad jedna.

Ad dvě. K tomu věcnému problému se domnívám, že zákon musíme hodnotit ze dvou pohledů. Ten první, to je, na čem se jakoby shodnou nějací právní experti, a druhou rovinou, pro mě možná zásadnější, je, jak ti, kteří jsou zúčastněni, té právní normě rozumějí, totiž že ji budou stejně vykládat a stejně jí budou rozumět. A není to poprvé, co tato Sněmovna řeší otázku, zda se přiklonit k jednomu, anebo druhému výkladu, anebo zda podpořit nějakou dohodu.

My jsme se ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví velmi podrobně zabývali touto problematikou a musím říci, že pro mě osobně než stanovisko byť jednoho erudovaného právníka je důležitější stanovisko, že existuje dohoda těch, kteří budou tuto právní normu konzumovat, neboť jedině to, že tomu budou stejně rozumět, zaručuje, že v praxi nebude docházet k nějakým pochybnostem, jako dosud docházelo. Proto já osobně budu podporovat takové ustanovení právního řádu, které bude vyjadřovat dohodu všech zúčastněných stran.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Janečkovi. Pan poslanec Vymětal se ještě hlásí o slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Já musím reagovat na slova pana kolegy Janečka. Lidské je mýlit se. Protože informace, kterou my dostáváme písemně od senátora, není žádná informace Senátu, také Senát o ní nejednal, Senát ji neschválil. To prostě píše senátor, který je zpravodajem garančního výboru, a tak nám to předkládá. Takže nemá žádnou povinnost nám to tady přečíst. Takže, pane kolego prostřednictvím pana předsedy, nepleťme si dojmy víte s čím. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím, že se hlásí do rozpravy ještě pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedo. Paní senátorko, děkuji vám za vaše slovo, které vystihuje to, o čem je vámi předkládaný text, nikoli jak jsme toho byli v některých případech svědky. Věřte, že člověk, který je v demokratickém parlamentu, mnohokrát poslouchá názory, se kterými nesouhlasí, ale měl by umět jedno - umět je poslouchat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Benešovi. Hlásil se ještě ministr Zdeněk Škromach, který se řádně hlásil do rozpravy, jak jsem to pochopil. Viděl jsem ho opravdu dříve než vás, takže prosím, pan ministr Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že tady je potřeba říci, že rozumím snaze ODS, která má ve svém programovém materiále jednoznačně zrušení omezení zaměstnávání - a zdůrazňuji zaměstnávání - na živnostenský list. Proto je pochopitelné, že tyto argumenty tady už mnohokrát zazněly. Myslím, že je potřeba říci na rovinu a čestně: je to náš programový požadavek a my ho chceme prosadit. Bude-li v této Sněmovně nebo v Senátu dostatek hlasů na to, aby tento návrh prošel, pak samozřejmě ta rizika, která z toho vyplývají, hrozí. Možná znovu zopakuji to, co už jsem říkal mnohokrát, že toto opatření do zákoníku práce v roce 1991 - 1992 zavedla tehdejší vláda. Myslím si, že pan Václav Klaus byl tenkrát ministrem financí. Důvod samozřejmě byl v té době zásadní z hlediska příjmů v oblasti pojistného a daní.

Pokud jde o tu možnost, že by zaměstnavatelé donutili své zaměstnance k živnostenské činnosti, tak kdyby tomu tak nebylo, neměli bychom co šetřit, a myslím, že už jsme tady mnohokrát opakovali, že pokud jde o úřady práce, nálezů zase zdaleka není tolik. Myslím, že naprostá většina firem a podniků se chová v této věci podle zákona. Jenom možná bych upozornil, že samozřejmě tato věc je upravena i v jiných zákonech, jako je živnostenský zákon, občanský zákoník, a tato úprava pouze zpřesňuje a myslím si, že právě pro ty firmy, které využívají práce živnostníků, kteří nikoho nezaměstnávají, je jasným vodítkem o tom, jak mají vlastně postupovat.

Znova upozorňuji, že jsme našli společné řešení a měli bychom o tom v tuto chvíli asi rozhodnout hlasováním. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale do rozpravy se ještě hlásí pan poslanec Václav Mencl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Dovolte mi, abych zde promluvil také jako bývalý senátor. Domnívám se, že je samozřejmě legitimním právem kolegy Vymětala, aby bojoval proti Senátu, aby upravoval zákonnost styku mezi oběma komorami, ale domnívám se, že je velmi nevhodné, aby se k zástupci, kterého sem poslal Senát, choval tímto způsobem. Chtěl bych ho požádat, aby se omluvil.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Přijímám výzvu kolegy Mencla a omlouvám se všem poslancům, pro které slovo paní senátorky bylo důležité, protože neumějí číst. Děkuji. (Neklid a ojedinělé pískání.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid ve Sněmovně. Věřím, že rozprava se chýlí k závěru, že nikdo další se nechce k meritu věci již vyjadřovat. Můžeme snad rozpravu ukončit. Rozpravu končím a přistoupíme k hlasování.

Dovolím si zazvonit a vyzvat všechny, kdo chtějí hlasovat, aby se vrátili do Sněmovny. Ještě řeknu, že kdyby náhodou navrhovatel nebo zpravodaj se chtěli vyjádřit, tak mají možnost říci jakékoli slovo závěrem. Ale zdá se, že už tomu tak není.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP