(16.00 hodin)
(pokračuje Kopecký)

Musí být jasně stanoven den ukončení analogového vysílání, který umožní dále využít kmitočty stávajícího analogového vysílání pro vytvoření dalších multiplexů, které podle mého názoru Česká republika bude jistě v krátké budoucnosti potřebovat. Legislativně pak musí být zajištěna nediskriminace, objektivnost a transparentnost. Pouze za těchto podmínek může dojít k rychlému přechodu na digitální vysílání.

Z uvedených důvodů vyplývá, že v zájmu České republiky a v zájmu našich občanů je nevytvářet přednostní práva pouze některým, byť veřejnoprávním televizním společnostem. Naopak musí být snahou maximálně využít stávajícího nejlepšího multiplexu všemi současnými celoplošnými televizemi. Proto Senát navrhuje zrušit části 25 a 26 předloženého návrhu zákona.

Posledním pozměňovacím návrhem z uvedených 39 bodů je bod 24 přílohy usnesení Senátu, který tady byl komentován panem ministrem a který rovněž souvisí s digitalizací vysílání a zdůrazňuje snahu Senátu vytvořit optimální podmínky přechodu. Tento pozměňovací návrh uděluje povinnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem zajistit podmínky pro digitální vysílání stávajícím provozovatelům celoplošného vysílání s licencí či ze zákona nebo provozovatelům s licencí, jejichž programy jsou vysílány na kmitočtech sdílených s provozovatelem celoplošného vysílání; to znamená, že se jedná o regionální televize.

Chtěl bych jen krátce zareagovat na výstup pana ministra, který se týkal tohoto pozměňovacího návrhu. K té technické části bych chtěl říci, že si myslím, že byla uvedena panem ministrem extrémní varianta, a nedomnívám se, že k takovým požadavkům by tyto regionální televize, které tímto by získaly tuto možnost, sáhly. Takže z mého pohledu se neobávám takových postupů ze strany regionálních televizí a nevidím k tomu velký důvod.

Jinak vám děkuji za pozornost. Můj projev byl dnes trošičku delší, ale myslím, že tento zákon, který, jak už jsem uvedl, svou rozsáhlostí je velký, si to zaslouží. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu senátorovi a nyní prosím ministra Pavla Dostála, který se přihlásil do rozpravy.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Vážený pane senátore, já jsem velice vděčný za vaše vystoupení, protože vy jste vlastně byl první, který nalil sklenici čistého vína. V podstatě jste prozradil, že hlavním problémem sněmovního návrhu - hlavním problémem - byl pozměňovací návrh pana poslance Talíře týkající se veřejnoprávního multiplexu. Myslím, že ale vaše interpretace tohoto návrhu je naprosto špatná. Myslím si, že se nezakládá dokonce na pravdě, a já se domnívám, že by pan poslanec Talíř měl vystoupit a uvést věci na pravou míru, pokud bude chtít.

Myslím si, že v tomto sporu jde opět o spor privátního sektoru s veřejnoprávním sektorem, pokud se týká mediálního trhu. Myslím si, že tlak privátního sektoru je zcela legitimní, prosím, ale na druhé straně my jako poslanci bychom si měli uvědomit, že nemáme podléhat nátlaku té či oné finanční skupiny, ale že jsme tady hlavně proto, abychom v této oblasti mediálního trhu opravdu zajistili onen duální systém, abychom zajistili služby, které jsou potřeba.

Při této příležitosti bych totiž zdůraznil, že pokud neprojde sněmovní verze tohoto zákona, tak Česká televize nemá žádný nástroj, který byl jí umožňoval, aby prováděla digitalizaci, a to z jednoho prostého důvodu - neboť to byla část této Sněmovny, která v zákoně o České televizi úpravou znemožnila to, že Česká televize, jak bylo ve vládním návrhu, vysílá nejméně na dvou kanálech. Slovo "nejméně" je pryč, a Česká televize nyní má povinnost vysílat na dvou kanálech. Jinými slovy, zákon jí nedovoluje, aby digitalizovala. Myslím zákon o České televizi, který byl takto upraven. Já se domnívám, že tak byl částí Sněmovny upraven bohužel účelově, protože jak jistě víte, část Sněmovny je vůči veřejnoprávní televizi bohužel velice ostře vymezena.

Proto se domnívám, že je nutno podpořit návrh pana ministra Mlynáře a podporovat sněmovní verzi tohoto zákona. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Chce reagovat pan poslanec Pleva hned na vystoupení pana ministra, takže mu dám slovo, a pak paní poslankyně Fischerová.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Ctěný pane ministře, protože ministry podle jednacího řádu můžeme oslovovat přímo, myslím, že se trochu mýlíte. Zákon o České televizi skutečně říká, že televize může vysílat dva kanály, ale nespecifikuje, jestli je může vysílat analogově, nebo digitálně. Takže digitalizovat Česká televize samozřejmě může, nic jí v tom nebrání. Jestli vám ovšem šlo o to, že Česká televize by měla vysílat více než dva kanály, pak to samozřejmě souvisí také s výší poplatku, protože na to bude potřebovat další peníze a je o tom potřeba další seriózní debata. Nicméně mohu za klub ODS prohlásit, že jsme připraveni v nově připraveném zákonu o rozhlasovém a televizním vysílání digitální multiplex pro Českou televizi zakotvit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ještě by chtěl reagovat… Pardon, promiňte, paní poslankyně, ale pan poslanec Talíř chce také teď reagovat v rámci té aktuální diskuse. Takže prosím.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Já chci jen fakticky reagovat na vystoupení ctěného pana senátora, protože on řekl, že v tom inkriminovaném pozměňovacím návrhu se přiděluje nejvýhodnější multiplex veřejnoprávní televizi, což v tomto návrhu samozřejmě není. Tam se říká, že Česká televize pouze může vysílat další dva programy digitálně kromě toho, že vysílá dva programy analogově. Nic jiného se tam neříká, o žádném přidělování se tam nemluví.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji.To byla tedy faktická poznámka. Nyní prosím paní poslankyni Fischerovou, která je řádně přihlášena do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, ráda bych přinesla ještě některé další argumenty vedle argumentů pana ministra Vladimíra Mlynáře, které by mohlo přinést přijetí senátního návrhu, zejména § 68a tohoto zákona.

V odstavci 1 § 68a se Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a Českému telekomunikačnímu úřadu ukládá povinnost zajistit, aby programy vysílatelů s licencí i vysílatelů ze zákona, které jsou ke dni účinnosti tohoto zákona vysílány analogově, byly umístěny i v síti pro zemské digitální vysílání. To neznamená nic jiného, než že stát tak na sebe bere závazek zabezpečit digitální vysílání programů ČT1, ČT2, Novy, Primy a dalších třinácti sdílených programů. Pokud by z nějakých třeba technických anebo ekonomických důvodů ke splnění této povinnosti nedošlo, a z technických důvodů to skutečně být nemůže, za vzniklou škodu bude odpovídat stát.

Podle druhého odstavce je provozovatelům vysílání uložena trvající povinnost vysílat analogově a zároveň s tím dle rozhodnutí z odstavce 1 i digitálně, aniž o to požádali, a to ještě pod sankcí. Stát zde tedy ukládá nějakou povinnost nad rámec vydaných a platných licencí soukromým provozovatelům. Je proto na místě otázka, zda plnění takové povinnosti může na nich vymoci, a pokud ano, zda bez finanční kompenzace. Navíc by provozovatelé byli povinni začít vysílat v celé síti do 90 dnů, jinak by se vystavili možnosti postihu ve formě omezení rozsahu vysílání, jak je uvedeno v § 20 platného zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP