(18.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Pokud se nikdo nehlásí, tak obecnou rozpravu končím.

A budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a já se táži, zdali má někdo jiný návrh.

 

Ne-li, tak zahájím hlasování, které má pořadové číslo 457, s otázkou, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 100 poslanců, 68 pro, nikdo proti. Návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Končím prvé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem je

 

73.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s přístupem Protokol, kterým se mění
Úmluva o zřízení Evropského policejního úřadu (Úmluva o Europolu),
vypracovaný na základě čl. 43 odst. 1 této Úmluvy
/sněmovní tisk 853/ - prvé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal opět ministr vnitra pan František Bublan.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Protokol, kterým se mění Úmluva o zřízení Evropského policejního úřadu, tzv. Úmluva o Europolu, vypracovaný na základě čl. 43 odst. 1 této Úmluvy, je 3. dodatkovým protokolem k Úmluvě o Europolu. Tento smluvní dokument byl schválen aktem Rady dne 27. listopadu 2003. Povinnost České republiky přistoupit k Protokolu vyplývá ze Smlouvy o přistoupení k Evropské unii, resp. z aktu o podmínkách přistoupení.

Účelem nyní uzavřeného a předkládaného Protokolu je posílení operativní kapacity Europolu ve vztahu k národním orgánům, které se zabývají předcházením a bojem s trestnou činností v působnosti Europolu. Protokol mj. upravuje otázku mandátu Europolu, spolupráci mezi Europolem a příslušnými národními orgány a problematiku demokratické kontroly činnosti Europolu.

Uzavření Protokolu a jeho následné provádění si nevyžádá zvýšené nároky na státní rozpočet.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře, a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Karel Šplíchal, který je zpravodajem pro prvé čtení.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Vážené kolegyně, vážení kolegové. Pan ministr řekl zdůvodnění, které má svou logiku už v tom, že Česká republika se ve Smlouvě o přistoupení k EU z 16. ledna 2003 zavázala k těmto aktům, takže v té chronologii je to samozřejmě i otázka Protokolu, kterým se mění Úmluva o zřízení Evropského policejního úřadu.

Já bych vás chtěl požádat, abyste tento návrh propustili do dalšího čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh?

 

Ne-li, přistoupíme k hlasování, které má pořadové číslo 458. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 102 poslanců, pro 75, nikdo proti. Přikázání bylo potvrzeno - návrhem se bude zabývat zahraniční výbor.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod

 

74.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s její výpovědí Smlouva mezi Československou
socialistickou republikou a Mongolskou lidovou republikou
o úpravě dvojího státního občanství ze dne 9. července 1984
/sněmovní tisk 868/ - prvé čtení

 

Hovořit bude opět ministr vnitra František Bublan.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Mongolskou lidovou republikou o úpravě dvojího státního občanství byla uzavřena 9. července 1984. Smlouva je postavena na základě zamezení vzniku dvojího státního občanství, a proto je v rozporu s Evropskou úmluvou o státním občanství ze dne 6. listopadu 1997, která pro Českou republiku vstoupila v platnost dne 1. července 2004.

Vzhledem k tomu, že mongolská strana nereagovala na opakované návrhy české strany na ukončení platnosti smlouvy dohodou, navrhuje se smlouvu vypovědět, ačkoliv se jedná o výjimečný prostředek. Podle čl. 17 odst. 2 smlouvy se smlouva uzavírá na dobu pěti let. Doba platnosti se prodlužuje vždy o dalších pět let, jestliže ji jedna smluvní strana nevypoví nejpozději šest měsíců před uplynutím příslušné doby platnosti. Na základě uvedeného je třeba smlouvu vypovědět do 20. května 2005, jinak dojde k automatickému prodloužení platnosti smlouvy o pět let. Z toho důvodu bych si dovolil navrhnout zkrácení prvního čtení o 30 dnů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Vladimír Reiber.

 

Poslanec Vladimír Reiber: Dámy a pánové, tato smlouva byla postavena na základě zamezení dvojího státního občanství. Tím umožňovala a upravovala způsob volby jediného státního občanství, určovala pravidla pro stanovení občanství dítěte, vyžadovala předložení dokladů o pozbytí občanství a další. Tím vším se dostala do rozporu s evropskou úmluvou.

Vláda ČR v roce 2002 iniciovala jednání o ukončení platnosti této smlouvy diplomatickou nótou, avšak mongolská strana na ni dosud nereagovala. Vzhledem k tomu, že stávající smlouva jednostranné vypovězení umožňuje, česká strana této skutečnosti využívá.

Výpověď není v rozporu s vnitrostátním právním řádem ani s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva a nedotýká se ani závazků z našeho členství v EU. Doporučuji s výpovědí smlouvy souhlasit a před druhým čtením ji postoupit k posouzení zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Připomínám, že pan ministr požádal Sněmovnu o to, aby se lhůta pro projednávání zkrátila o 30 dnů. Rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru.

 

Pokud není jiný názor, a zdá se, že ne, tak rozhodneme v hlasování pořadové číslo 459 o tomto názoru organizačního výboru. Kdo souhlasí, aby se návrhem zabýval zahraniční výbor, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 102 poslanců, 70 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na zkrácení lhůty o 30 dnů. Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 460. Kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 102 poslanců, 63 pro, 1 proti. I tomuto návrhu pana ministra jsme vyhověli.

 

Končím první čtení této předlohy.

 

Budeme se věnovat bodu

 

75.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o spolupráci
mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy a Státem Izrael
o civilním globálním družicovém navigačním systému (GNSS)
/sněmovní tisk 799/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr dopravy Milan Šimonovský.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP