(9.10 hodin)
(pokračuje Langer)

Kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že se nikdo s dalšími návrhy nehlásí, budeme hlasovat o těch, které již zazněly.

Pan kolega Koníček navrhl pevně zařadit projednávání bodů 54 a 55 jako prvních dvou bodů dnešního odpoledního jednání. Já jsem s tímto vyslovil nesouhlas. Navrhl jsem hlasovat o přeřazení těchto bodů na závěr prvních čtení. Proti tomuto postupu předsedajícího dal pan kolega Koníček námitku, o které budeme rozhodovat hlasováním.

 

Nejprve budeme rozhodovat o námitce pana kolegy Koníčka proti návrhu předsedajícího zařadit body 54 a 55 až na závěr bloku prvních čtení. Pokud tato námitka bude schválena, budeme hlasovat o pevném zařazení bodů 54 a 55 jako prvního a druhého bodu dnešního odpoledního jednání.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 478. Kdo je pro, schválit námitku. Kdo je proti?

Z přítomných 151 pro 81, proti 44. Námitka byla schválena.

 

Můžeme tedy hlasovat o návrhu pana kolegy Koníčka zařadit body 54 a 55 jako první dva body dnešního odpoledního jednání.

Zahájil jsem hlasování číslo 479. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 154 přítomných pro návrh 96, proti 42. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že v této Sněmovně nic neplatí.

 

Další procedurální návrh je zařadit bod 115 jako třetí bod odpoledne. Tento návrh přednášel, tuším, pan kolega Krákora. Ten počítal s tím, že jsou pevně zařazené první dva body. Pane kolego, souhlasíte s tím, že by ten bod byl bodem pátým? Byly tam dva zařazené, teď jsme předřadili další dva. Takže ne třetí, ale pátý. Takže modifikujeme tento návrh. Bod číslo 115 jako pátý bod dnes odpoledne.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 480. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 159 přítomných pro návrh 103, proti 14. Tento návrh byl přijat.

 

Pan kolega Pospíšil má náhradní kartu číslo 4.

To jsou všechny procedury, které jsme absolvovali. Ještě jednou opakuji, že první tři body, kterými se budeme zabývat v dnešním dopoledním jednání, jsou body 106, 100 a 145. Následovat budou body 22, 50, 53. A po nich ještě před obědem, pokud to zvládneme, budeme projednávat další návrhy v rámci bloku prvních čtení, s tím, že první v pořadí je bod číslo 49, dále 51, 52 a před polední přestávkou nás čeká blok voleb.

 

Zahajuji projednání bodu číslo

 

106.
Vládní návrh zákona o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie
z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů
(zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů)
/sněmovní tisk 529/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal někdo v zastoupení pana ministra Milana Urbana - pan kolega Kühnl. Prosím pana zpravodaje hospodářského výboru poslance Oldřicha Vojíře. Sděluji že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 529/3.

Otevírám rozpravu.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, jako náhradní ministr průmyslu a obchodu nebudu zde opakovat argumenty k danému tisku, ty zde již přednesl pan ministr Urban stejně tak jako oba zpravodajové. Považuji ale za potřebné zdůraznit, že ve druhém čtení, které proběhlo 11. února, se ministři průmyslu a obchodu a životního prostředí shodli na tom, že za základ projednávání bude vzato usnesení hospodářského výboru a k němu budou vztahovány další pozměňovací návrhy. S takovým postupem vyslovila Sněmovna souhlas a považuji za logické až nezbytné, aby tak tomu bylo i ve třetím čtení.

Stanoviska, která zde budu k jednotlivým pozměňovacím návrhům přednášet, jsou stanoviska projednaná a sladěná mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem životního prostředí a Energetickým regulačním úřadem.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Ještě že vás tato vláda má, pane ministře, jste takový univerzální ministr schopný zastoupit kohokoli. Slovo má zpravodaj.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, pane ministře, členové vlády, dámy a pánové, nechci nijak extendovat diskusi ve třetím čtení zákona o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie. Chci pouze připomenout, že pokud by nebyl přijat právě komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru, tak jdeme za prvé nad rámec směrnice číslo 77 z roku 2001. Myslím si, že není zapotřebí nad tento rámec chodit.

Na druhé straně například včera proběhl pátý energetický mezinárodní kongres, kde se vedla velmi otevřená a myslím si, že velmi seriózní diskuse o tom, jak naložit s myšlenkou využití obnovitelných zdrojů. A musím říci, že většina diskutujících se přiklonila k té úvaze, že jistě výroba elektřiny, případně tepla z obnovitelných zdrojů energie je legitimní záležitost, je to dokonce cesta budoucnosti bezesporu, ale na druhé straně není nutné zatracovat stávající zdroje, ať už spalující zemní plyn či fosilní paliva typu uhlí, ať už hnědé nebo černé. Ale také jsme se shodli na tom, že má-li tady existovat nějaký opravdu takříkajíc udržitelný rozvoj, tak prostě zřejmě bez jaderné energetiky to nebude možné, protože ta spotřeba především v rozvinutých zemích, jako jsou země Evropy, země Severní Ameriky, ale dneska například velmi dynamicky se rozvíjející Číny či Indie apod., bude prostě růst.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP