(9.20 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Ať už je to elektřina, ať už je to v některých oblastech teplo, tak ale jsou to také například pohonné hmoty, což je součást energetiky.

Říkám to proto, že v této době a v tomto čase je zjevné, že i kdybych započetl všechny vedlejší externí náklady do výroby tepla a elektřiny z uhlí nebo jádra, je cena pořád o poznání nižší, než je cena, která je nastavena v našem případě regulátorem pro výkup energie z obnovitelných zdrojů energie. Proto tady chci apelovat, aby zákon buď na jedné straně, a to je stanovisko mé, svým způsobem spíše nebyl zatím v našem právním řádu, anebo aby když už bude, tak aby byl v minimální podobě, aby nedeformoval tržní prostředí, protože skutečně platí, že není elektřina z obnovitelných zdrojů energie konkurenceschopná na právě se otevírajícím trhu s elektrickou energií.

Toť asi vše. Poté se ujmu své zpravodajské zprávy, až bude ukončena tato obecná rozprava. Děkuji za pozornost. (Velký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Otevírám rozpravu, do které se první přihlásil pan kolega Říman, poté registruji další přihlášky.

 

Poslanec Martin Říman: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je skutečně s podivem, že u tak významné normy chybějí při závěrečném hlasování oba dva předkladatelé, mohu-li to tak konstatovat, pan ministr průmyslu a obchodu a pan ministr životního prostředí. Norma, kterou podrobíme v následujících okamžicích hlasování, totiž velmi významným způsobem zasáhne do nejen energetického života České republiky, ale především do každodenního života našich spoluobčanů.

Myslím, že všichni byste měli vědět, o čem budete hlasovat, až budete mačkat na svých stolcích tlačítka "ano", nebo "ne". Měli byste být seznámeni s tímto útlým, několikastránkovým materiálem, který po roce, kdy tato norma je projednávána zhruba na půdě Poslanecké sněmovny, se doslova podařilo vymáčknout z Energetického regulačního úřadu. Čtení těchto asi pěti stránek je zajímavé. Je zajímavé proto, že hospodářský výbor chtěl, aby předkladatelé předložili analýzu toho, co to bude, jednoduše řečeno, stát. Tady na těch pěti stránkách odpověď je. Odpověď není úplně jednoduchá.

Znovu opakuji, že byste měli všichni vědět, a doufám, že mě posloucháte, že náklady na provoz toho, co nazýváme obnovitelné zdroje a výroba energie z obnovitelných zdrojů, budou nás všechny stát ročně 8 miliard korun. To je závěr Energetického regulačního úřadu. Myslím si, že ani my, ani vy, nikdo nemá důvod těmto závěrům nevěřit. 8 miliard korun - nikoliv jednorázová platba, ale 8 miliard korun ročně. To znamená, že každý občan České republiky zaplatí za elektrickou energii ročně o 800 korun - protože 8 miliard děleno 10 miliony je 800 - více v průměru než dneska. Pro čtyřčlennou rodinu to je 800 krát čtyři - 3 200 korun ročně navíc jenom za elektrickou energii. Jen proto, že si někdo vymyslel velmi dobrý obchod, jak dostat peníze daňových poplatníků. Za 15 let, po kdy má tento zákon platit, je to miliard 120.

Dámy a pánové, byl bych velmi rád, kdybyste s vědomím těchto čísel přistupovali k hlasování, a to už nebudu hovořit o tom, že poslaneckou iniciativou se podařilo k tomuto zákonu přilepit další díru do rozpočtu v podobě podpory tzv. bioetanolu, kde vůbec neexistuje do této chvíle jakékoliv vyčíslení, kolik i toto bude daňové poplatníky stát. Myslím si, že není třeba už po roce debat říkat více než toto. Doufám, že s vědomím budete hlasovat pro, nebo proti tomuto zákonu. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní jsou přihlášeni kolegové Tomíček, Kužvart, Beneš, Pelc.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, dámy a pánové, jenom bych chtěl říci jako zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, že jsme si celkem vědomě vyžádali tento zákon k tomu, abychom se mohli podívat na celou tuto věc právě z hlediska podpory obnovitelných zdrojů, to znamená, abychom pokud možno a v mezích možností a rozumnosti omezili čerpání nenahraditelných zdrojů energie.

Tato předloha je tady ve své podstatě již rok a půl, prošla mnohými diskusemi, semináři a hledalo se optimální řešení. Přestože kolega Vojíř tady upozornil na to, že některé věci jdou nad rámec směrnice EU - ano i toto bylo diskutováno - myslím si, že právě po této dlouhé době a po všech peripetiích, které vracení této předlohy do jednotlivých výborů mělo, že se přece jen podařilo najít řešení, které je únosné jednak pro obě ministerstva, protože se tady zcela jasně pohybujeme v prostředí, které spravují obě dvě ministerstva, to znamená Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo životního prostředí. Došlo prostě k nějaké úpravě a došlo k pozitivnímu vyjádření a k pozitivnímu souznění názoru na řešení této problematiky. To, že se tam objevuje i názor na to, aby výroba tepla z obnovitelných zdrojů byla podporována, je celkem pochopitelné, protože když si uvědomíme, v jakých zeměpisných šířkách žijeme, je zcela jasné, že na výrobu tepla se spotřebuje snad nejvíce energie než na všechno ostatní. Je celkem pochopitelné a logické, že nejenom budeme podporovat výrobu samotné energie, ale budeme podporovat i výrobu tepla právě z těchto obnovitelných zdrojů. To je, co se týče logiky dodatku, pozměňovacího návrhu, i logiky, proč zrovna v tomto návrhu zákona.

Mnozí z vás určitě v rámci pobytu zde ve Sněmovně jste se právě s diskusí nad jednotlivými pozměňovacími návrhy i nad samotným zákonem jako takovým určitě setkali a jste s to zvážit důležitost jednotlivých navrhovaných pozměňovacích návrhů, nicméně pro mě bude směrodatné to, že přece jenom došlo k dohodě mezi oběma ministerstvy, jak jsem říkal, a budu ctít usnesení, která ministerstva dohodla, z toho důvodu, aby tato předloha byla schválena.

Já si vás pak ještě dovolím požádat o legislativní úpravy, které bych chtěl ve svém pozměňovacím návrhu, které z určitých nějakých důvodů nebyly načteny, tak to bych ještě potom následoval. Až na závěr obecné diskuse. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní má slovo pan poslanec Kužvart. Připraví se pan kolega Beneš, po něm pan kolega Pelc.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP