(10.00 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Vidím, že bude opět docházet ke kontrole výsledků hlasování, takže před dalším hlasováním vyčkáme. Je to v pořádku, takže můžeme pokračovat.

 

Jako další pan poslanec Miloš Patera navrhl vyřazení bodů 29 a 47. A pokud není námitek, domnívám se, že můžu nechat hlasovat o vyřazení obou bodů najednou. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 552 z přítomných 146 pro návrh hlasovalo 133, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A jako poslední budeme hlasovat o mém návrhu, tedy o zařazení bodu 22, jehož projednávání jsme včera přerušili, jako prvního bodu našeho dnešního dopoledního jednání. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 553 z přítomných 148 pro návrh hlasovalo 130, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Kolegyně a kolegové, budeme se tedy nyní zabývat bodem číslo

 

22.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb.,
o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů
(zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, zákon
č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 715/ - prvé čtení

 

Včera jsme ukončili obecnou rozpravu, vyslechli jsme závěrečné slovo zpravodaje a jednání jsme přerušili.

Prosím zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Waltera Bartoše, aby zopakoval návrh, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, v rozpravě padly tři návrhy na zamítnutí, takže to je návrh, o kterém bychom měli hlasovat jako o prvním.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Já se ještě pokusím přivolat všechny, kteří chtějí o tomto návrhu hlasovat.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 554 z přítomných 148 pro návrh hlasovalo 99, proti 42. Tento návrh byl přijat.

 

Končím tím projednávání bodu číslo 22.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod číslo

 

53.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 365/2000 Sb.,
o informačních systémech veřejné správy a o změně některých
dalších zákonů, ve znění zákona č. 517/2002 Sb., a další související zákony
/sněmovní tisk 837/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr informatiky pan Vladimír Mlynář. Prosím, pane ministře, ujměte se sova.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážní páni poslanci, dovolte, abych vám stručně představil novelu zákona 365, tedy zákona o informačních systémech veřejné správy. Jde o novelu zákona 365, který je zákonem technickým, nezabývá se tedy regulací obsahu, ale především technickými aspekty a pravidly fungování informačních systémů veřejné správy. Jinými slovy, upravuje povinnosti a práva provozovatelů informačních systémů veřejné správy.

Musím přiznat, že novela je poměrně hodně rozsáhlá a výtka mířící k tomu, že by měl být předložen zcela nový zákon, má své opodstatnění. Pro zrychlení procesu projednávání jsme se však nakonec rozhodli pro formu novely zákona, který ve své stávající podobě je už velmi poplatný době vzniku, tedy době před pěti lety.

Věcně se novela týká čtyř základních okruhů. Namísto dosavadních pravidel pro vydávání standardů pro fungování informačních systémů veřejné správy, které v minulosti vydával Úřad pro veřejné informační systémy a po vzniku Ministerstva informatiky ministerstvo, by tento institut standardu měl být nahrazen modelem vyhlášek, metodických pokynů a doporučení, tedy normálním běžným klasickým postupem, který známe z jiných právních předpisů.

Podstatou novely zákona je pak především nový model akreditace informačních systémů veřejné správy. Stávající zákon 365 pracuje s principem institutu akreditačních středisek, která vydávají provozovatelům informačních systémů potvrzení o tom, že jejich informační systémy pracují v souladu se zákonem 365. Stávající model předpokládá, že kdo splní náležitosti zákona, může se stát provozovatelem akreditačního střediska, což vede k situaci, že na trhu působí řada subjektů, jejichž kvalita je minimálně diskutabilní. Náš návrh proto předpokládá nový model, který by znamenal navázání akreditačních středisek na tzv. mezinárodní akreditační schéma. Pro zpřístupnění věci mohu říci, že to je podobný model jako systém ISO certifikací a podobných věcí. Je to tedy model, který funguje v Evropské unii, a naše novela míří směrem ke sjednocení praxe zemí Evropské unie s praxí v České republice.

Konečně čtvrtým bodem novely jsou pak nová pravidla pro provozovatele webových stránek na straně veřejné správy. Jsou to především závazná pravidla pro tvorbu webových stránek, tak aby byly přístupné pro handicapované spoluobčany apod.

Na závěr chci zmínit ještě institut ověřených výstupů z informačních systémů veřejné správy, tedy možnost vydávat pro notáře a státní podnik Česká pošta na všech svých pobočkách tzv. ověřené výstupy z informačních systémů veřejné správy. Smyslem tohoto kroku je v přechodném období - a to bych podtrhl, v přechodném období, na dobu, než bude státní a veřejná správa plně používat elektronická data - umožnit občanům lepší, jednodušší a pohodlnější přístup k ověřeným výstupům z jednotlivých informačních systémů. Pokud bude tato část zákona přijata, bylo by možné u notářů, případně na poštách v příštích měsících či letech získávat za poplatek ověřený výpis z jakéhokoli registru, který je veden v rámci veřejné správy a který bude napojen do patřičného systému.

K zákonu je samozřejmě možné mít řadu připomínek. Já jsem otevřen debatě. Jde o zákon poměrně technicky náročný a složitý. Tematika, kterou upravuje, je rovněž technicky náročná, a proto bude-li navržena doba prodloužení projednávání ve výborech, toto bezpochyby přivítám. A tak jako v minulosti jsem přístupen debatě nad jednotlivými problémy. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP