(9.20 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Pouze k tomu dodám: Odpovědí na tyto otázky v žádném případě není to, co jsme se dozvěděli jako stanovisko Komunistické strany Čech a Moravy. Vyslovit zásadní nedůvěru premiéru Stanislavu Grossovi a vzápětí jeho vládu podpořit odchodem ze Sněmovny nebo zdržením se hlasování, je nejen pokrytectví, ale snad by to mohl být dobrý apríl, kdyby neměl být ovšem realizován.

Poslanci Občanské demokratické strany si z veřejnosti ani rukojmího, jak to dělá Stanislav Gross, ani legraci, jak to dělají komunisté, dělat nechtějí, a proto se vysloví proti vládě Stanislava Grosse. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, zahajuji rozpravu. Mám zde v této chvíli tři písemné přihlášky. Je to přihláška pana poslance Michala Krause, Miroslava Grebeníčka a Zuzky Rujbrové.

Prosím pana poslance Michala Krause, aby se ujal slova jako první.

 

Poslanec Michal Kraus: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, na vystoupení pana kolegy Tlustého mi chyběla jenom jedna věc na závěr: aby řekl "apríl". (Potlesk z řad ČSSD.) Ale i kdyby řekl "apríl", my bychom mu na to neskočili, protože víme, že se pokouší jenom žertovat.

Pan kolega Tlustý tady hovořil o tom, že jedním z hlavních důvodů vyslovení nedůvěry této vládě je, že nesplnění slibů a lží je příliš. Když jsem poslouchal prezentaci čestného předsedy ODS pana prezidenta Klause na jeho soukromé cestě v USA, kde prezident je vnímán jako hlavní představitel exekutivní moci, měl jsem pocit, že je prezentován zcela pravdivě. Byl prezentován jako úspěšný prezident úspěšné země. Byl prezentován jako prezident země, ve které roste ekonomika, ve které roste životní úroveň, ve které se zvyšuje demokracie, jako prezident země, která úspěšně vstupuje do Evropské unie a je sebevědomou zemí, která se nemá za co stydět. Po vystoupení pana kolegy Tlustého nevím, jestli lhal, ale mám pocit, že pokud někdo lhal, nebyl to v tomto případě čestný předseda ODS.

Pan kolega Tlustý zde hovořil o tom, že jedním z hlavních argumentů k tomu, aby premiér Gross odstoupil, je to, že 80 % veřejnosti v průzkumech mu vyslovilo nedůvěru. Potom ale nechápu, když 80 % veřejnosti se opakovaně vyslovuje pro zrušení Senátu, proč už to ODS dávno nenavrhla. (Potlesk z řad ČSSD.) Proč těchto 80 % je pouze hrstka lidí, která má názor, který zkrátka není správný.

Již potřetí během posledních sedmi let se ODS pokouší nejdříve alibisticky, dnes již zcela účelově svrhnout úspěšnou sociálně demokratickou vládu. Mě vůbec nepřekvapuje - ano, úsměv je někdy znakem hlupáctví. (Pobavení z řad ODS, potlesk z řad ČSSD.) Kdybych nerozuměl ekonomice, možná bych se také smál. Ale přátelé, jestliže nám tady někdo hovoří o tom, že dluh České republiky za období sociálně demokratických vlád stoupl o půl miliardy, a přitom moc dobře ví, že sanace bankovního systému před jeho privatizací, sanace systému, který v podstatě plně absorboval veškeré náklady transformace pod vlajkou ODS, stála čtyři biliony korun, pak se skutečně směje naprosto hloupě. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Sociálně demokratické vlády se musely vyrovnat se ztrátami ve výši čtyř bilionů korun, což jsou peníze, které by rozpočet této republiky uživily na jedno volební období, a přesto se zadlužení České republiky zvýšilo pouze o půl miliardy. A dokonce, přátelé, za rok 2004 se celková zadluženost státu poprvé snížila. To jsou ty špatné úspěchy? To jsou ty nedostatečné úspěchy? To jsou ty žádné úspěchy?

Jestliže pan předseda Tlustý hovořil o tom, že tato vláda nemá jediný konkrétní výsledek, a za rok 2004 se poprvé od roku 1998 snížil schodek veřejných financí pod 3 % a Česká republika poprvé splnila veškerá kritéria, která jsou pro přechod na euro, to nejsou žádné konkrétní výsledky? Jestliže vývoj zahraničního obchodu je nejlepší od roku 1990, jestliže růst hrubého domácího produktu také, jestliže produktivita práce roste rychleji než kdekoliv jinde, to nejsou žádné konkrétní výsledky? Já nevím.

Mám za to, že vzhledem k tomu, že ODS nemá ve své faktické argumentaci nic jiného než pochybný kousek papíru, kterým jako v cirkuse předváděl veřejnosti pan kolega Topolánek údajnou jednoduchost daňového přiznání dle rovné daně, musí si logicky vystačit se sugestivními demagogickými zástupnými argumenty, tedy stručně řečeno lhaním, zamlžováním, odmítáním, negováním a blamováním široké veřejnosti prázdnými, avšak o to více nabubřelými a dogmatickými výroky.

Nejinak tomu bylo v roce 2002, kdy v rámci diskuse o státním rozpočtu přesně stejným způsobem pan předseda Tlustý použil demagogickou rétoriku, která je zejména v těchto dnech naprosto charakteristická pro všechny představitele ODS. Pan poslanec Tlustý totiž ve svém projevu převedl výši tehdejšího deficitu na jednotlivého občana, aby doložil, jaký má totiž schodek státního rozpočtu přímý vliv na peněženky 10 milionů občanů naší republiky. Pan poslanec Tlustý tehdy vycházel ze sumy 160 miliard korun - ostatně takový schodek nikdy nebyl - s tím, že to znamená, že každý občan je tak státem zadlužen částkou 16 tisíc. Já jsem si jeho tehdejší slova o převádění složitých makroekonomických ukazatelů na lidem srozumitelné příměry vzal k srdci a rád bych předvedl údaje zveřejněné o výši finančních prostředků použitých na sanaci bankovního systému a očištění bank do občanům srozumitelné řeči.

Vážení občané a poslanci ODS, pravicové vlády zadlužily svými ekonomickými experimenty každého občana této země, každého novorozence, každého důchodce dluhem ve výši 400 tisíc korun. ODS navíc bez etických problémů některým představitelům českých zadlužených bank odkývala zlaté padáky a dosadila je na přední místa svých volebních kandidátek. Tomu se říká pravicová etická spravedlnost. (Potlesk z řad ČSSD.) Vůbec nepochybuji o tom, že některý z poslanců tato fakta obratnou demagogickou rétorikou obrátí, jak je tomu ostatně zvykem.

Ale pojďme dál a převeďme další úmysly ODS do srozumitelné řeči občanům. Máme tady například rovnou daň. Socialistický model v pravicovém stylu - tentokrát pod skrytým heslem: Chudí, dejme bohatým! (Potlesk ČSSD.) Jak jinak nazvat modrou šanci, která v překladu znamená, že bohatým zbude z jejich zisků více, chudým zůstanou zase oči pro pláč, neboť z toho mála, co mají, budou živit celou tuto zemi?

Ano, já chápu. Voliči ODS jsou rekrutovaní především z řad bohatých podnikatelů, pro které je takováto politika příznivá. Aby však ODS zakryla skutečné důsledky své politiky, mává před námi jedním malým papírkem a láká občany na jednoduché daňové přiznání. Výpočty, které se týkají jejich daňové reformy, však nechává ODS až na předvolební boj, a to zřejmě proto, aby na ně již nikdo nemohl fakticky reagovat, aby se v nich normální občan nestačil zorientovat. Skutečně kvalitní politika! Opravdu ale jen pro někoho.

A pojďme dále. ODS hodlá zničit investiční pobídky zahraničním investorům. Tato jejich politika se už jednou osvědčila, a to tak, že společnosti, které za vlády ODS měly zájem o podnikání v naší zemi, nakonec skončily v Polsku a na Slovensku, kde se tyto příznivě projevily v růstu HDP. O skutečné absurditě účelové demagogické rétoriky ODS svědčí skutečnost, že ODS předkládá této vládě Polsko a Slovensko jako ukázku dobré ekonomické politiky, a přitom to byla právě ODS, která odehnala investory od nás do těchto zemí, a zajistila tak ekonomický růst, který mohl fungovat v České republice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP