(10.30 hodin)
(pokračuje Nečas)

Vláda způsobila, jak jsem již řekl, veřejné dluhy ve výši téměř jednoho bilionu korun. A opět bych chtěl připomenout i panu Krausovi prostřednictvím pana předsedajícího, aby si přečetl materiál Ministerstva financí z léta roku 2003, konkrétně je to na straně 7, kde je jednoznačně řečeno, že tzv. transformační náklady včetně nákladů na sanaci bank tvoří pouze 28 procent - pouze 28 procent veškerého veřejného dluhu, který v letech 1998 až 2006 způsobí vlády pod vedením sociální demokracie.

Je třeba říci, že velkým problémem je nezaměstnanost, kterou vy jste vůbec neřešili, nezaměstnanost, která dosahuje úrovně hospodářské krize z třicátých let, a kdy počet nezaměstnaných přesáhl půl milionu. Od nástupu této vlády v roce 2002 ubyl počet podniků, které jsou do pěti zaměstnanců, o více než 6 tisíc. Počet podniků, které mají do devatenácti zaměstnanců, klesl více než o jeden tisíc. A počet podniků, které mají do 250 zaměstnanců, klesl od té doby o téměř 3 tisíce. To jsou desítky tisíc pracovních příležitostí, které svou neschopností tato vláda zlikvidovala. To, že se v této zemi koneckonců podnikat nedá, otevřeně konstatovala i manželka pana předsedy vlády Šárka Grossová. (Potlesk poslanců ODS.)

Dámy a pánové, je toto úspěšná vláda? Je toto úspěšná vláda, když v polovině svého volebního období vymění svého předsedu? Je toto úspěšná vláda, když premiér má na sjezdu své vlastní politické strany protikandidáta? Je toto úspěšná vláda, když předseda vlády…

(Smích poslanců ČSSD. Předsedající: Klid prosím.)

…a předseda sociální demokracie obdrží pouze 54 procent hlasů svých vlastních straníků, a kdy mu tedy 46 procent, tedy téměř jedna polovina jeho vlastních straníků vysloví nedůvěru? Opravdu se domníváte, že toto je úspěšná vláda? Neříká náhodou sociální demokracie sama, že toto úspěšná vláda není, když má již druhého premiéra během třetího roku vládnutí? Skutečně úspěšná vláda zkrátka nemění svého předsedu a stojí za ním. A je vidět z vašich kroků v loňském létě i na letošním jaře, že vy sami tuto vládu za úspěšnou nepovažujete.

Ano, dámy a pánové, máme hospodářský růst. Máme tento hospodářský růst navzdory vládě. Tento hospodářský růst je nejnižší ze všech nových členských zemí Evropské unie. Tento hospodářský růst je především díky velkému otevření nových trhů Evropské unie a díky jakés takés hospodářské konjunktuře v zemích staré evropské patnáctky. Je třeba říci, že všechny ostatní nové členské země Evropské unie rostou rychleji a především rostou již dlouhá léta tempy mezi 4 až 8 procenty HDP ročně.

Tato vláda, dámy a pánové, přišla k moci volební lží, volební lží spočívající ve známém sloganu - zdroje jsou. Teď se pokouší udržet se u moci další lží, lží, která se jmenuje - jsme šampioni. Tato lež má tuto vládu údajně udržet u moci.

Je třeba otevřeně říci, že po dnešním hlasování bude zcela zjevné, že tato vláda bude dále existovat díky poslancům v komunistické straně. Nebude to žádná podpora napříč politickým spektrem, jak by se ráda oháněla sociální demokracie, protože my žádnou podporu této menšinové vládě nedáme. Nikdo, kdo zůstane ve vládě po dnešním dni, se nesmí na nic vymlouvat. Každý člen vlády, který po dnešním dni zůstane ve vládě, bude držet své křeslo díky komunistickým poslancům. (Potlesk poslanců ODS.)

Mimochodem, v loňském roce absolvoval pan předseda vlády setkání s představiteli PTP, pomocných technických praporů, a tam jim slíbil, je o tom zvukový záznam, že za přímé nebo nepřímé podpory komunistů nikdy vládnout nebude. Ale o důvěryhodnosti slov pana předsedy vlády jsme mnohokrát měli možnost se přesvědčit, jako se o tom mohl přesvědčit přítel Svoboda, přítel Zeman, přítel Špidla, přítel Škromach, případně pan Telička, který snad není takový přítel k jeho štěstí.

Když nastupoval stávající předseda vlády na post ministra vnitra a především když nastupoval na post předsedy vlády, jsem přesvědčen, že všichni v této Sněmovně, a jsem přesvědčen, že i výrazná část české veřejnosti věděla, že se jedná o nepříliš vzdělaného a nepříliš lidsky zralého člověka. Kauza Grossův byt a podnikání manželky pana premiéra, dámy a pánové, je nejnovějším zdrojem vládní krize, který vedl k rozpadu této vládní koalice. I kdyby byla pravda všechno, co pan Gross řekl, i kdybychom všichni uvěřili všem bizarním historkám o strýci Vikovi a o paní Barkové, i kdyby to byla pravda, tak by v každém případě pan premiér z této kauzy vyšel jako nepříliš odpovědný, nepříliš předvídavý a bohužel nepříliš inteligentní politik.

Otázka, dámy a pánové, zní: Může si Česká republika dovolit mít v čele vlády nepříliš odpovědného, nepříliš předvídavého a nepříliš inteligentního člověka? Já jsem přesvědčen, že odpověď zní jednoznačně ne, že si to naše země a naši občané dovolit nemohou. (Potlesk poslanců ODS.)

Velký francouzský spisovatel Guy de Maupassant napsal ve své době: Ovoce se má česat pouze tak vysoko, jak dosáhneme. Stanislav Gross zjevně česal ve větších výškách, než mohl dosáhnout a než na co měl. A tak na jeho adresu a na adresu torza jeho vlády nezbývá než zopakovat slova Olivera Cromwella, která řekl na adresu tzv. dlouhého parlamentu: Seděli jste zde již příliš dlouho. Proboha vás prosím, odejděte. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení, teď se mi tu roztrhl pytel s faktickými poznámkami. Nejdříve se hlásil Vojtěch Filip, Pavel Kováčik, Michal Kraus a Zdeněk Jičínský. První se hlásil Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní a pánové, tato debata je o dialogu. Ten, kdo nevede dialog, většinou neví, co si myslí ten druhý. Pan kolega Nečas dialog nevede, takže pravděpodobně neví, co si myslí ti druzí.

Ano, členové vlády byli uvedeni do funkcí s důvěrou jiných politických stran a KSČM nedávala důvěru této vládě. Ale v každém případě je pravda, že prezident republiky byl zvolen i díky hlasům komunistických poslanců. A je dobře, že je prezidentem všech lidí v tomto státě. Protože pokud někdo chce být demokratem, tak by měl vědět, že i cizí názor je potřeba vyslechnout. Škoda jen, že pan kolega Nečas cizí názory neposlouchá.

Já jsem s velkou zajímavostí zjistil dvě podivné věci. Za prvé, že je demokratičtější, když kandiduje na předsedu v politické straně jenom jeden člověk. To mě opravdu velmi zarazilo. (Potlesk poslanců ČSSD a KSČM.)

A na začátku jsem se dozvěděl krásnou věc, že ač v České republice podle Ústavy České republiky a podle volebního zákona jsou volby tajné, ODS zná příjmy svých vlastních voličů. Velmi zajímavé.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Další je pan poslanec Kováčik. Jen na vás apeluji, abyste brali jako limit pro faktickou ony dvě minuty. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, já si myslím, že pan kolega Nečas, když se tady pasuje do role jediného spravedlivého, alespoň takový dojem to na mne mělo, a hovoří tady o různých komunistech, kteří tady hovořili, by měl do toho seznamu zahrnout skutečně všechny, a ne jenom některé. (Smích a potlesk poslanců ČSSD a KSČM.)

Ostatně ono vždycky, když se to hodí, tak se prostě postraší komunisty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP