(11.00 hodin)
(pokračuje Kováčik)

A v této chvíli bych chtěl k přátelům na pravici vyslat varovný signál, zdůraznit jej, že i jim bylo vysláno ono rčení "rozbijeme každou koalici".

Teď trochu vážněji. Myslím si, že pan kolega Severa to trošku přehnal, alespoň tak jak já jsem to pochopil, když současnou situaci přirovnal k 50. létům, když mluvil o jménech, která po roce 1948 jak v sociální demokracii, tak v ČSL byla ve hře, účinkovala atd. Je na čase říci - dost strašení "únorem", vždyť nic takového tady, vážení přátelé, nemůže hrozit. Jen hlupák dělá stejnou chybu dvakrát. Proto bych chtěl také varovat pretendenty modré šance: po našich zkušenostech, přátelé, vláda jedné strany skutečně není ono.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, nyní se o slovo přihlásil ministr vlády Jaroslav Bureš. Uděluji mu slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr a předseda Legislativní rady vlády ČR Jaroslav Bureš Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prozatím, a možná tomu v budoucnu nebude, je nejvyšší formou vládnutí to, že vláda využívá svou zákonodárnou iniciativu a předkládá Parlamentu návrhy zákonů, ve kterých vyjadřuje představu svých politických a programových priorit. Ve světle toho je nejhorším úkolem, jaký může dostat legislativec, za kterého se považuji, úkol připravit nekoncepční kompromis. Ve světle toho je nejhorší úkol, jaký může obdržet člen vlády, aby si vzal do aktovky návrhy, které jsou nekoncepčním kompromisem, a pod záminkou podpory napříč celým politickým spektrem s nimi obcházel Parlament.

Ať už se kterákoliv vláda uchází o důvěru v Poslanecké sněmovně, popř. ať čelí návrhu na vyslovení nedůvěry, může tak učinit jediným možným způsobem, totiž že sdělí svou představu programu. Já jsem si jist, že pan premiér, který určitě vystoupí na konec, vám nabídne představu programu vládnutí té vlády, která se nyní nabízí. Realizace takového programu není možná bez toho, že by vláda předložila kvalitní zákony založené na jasných, koncepčních a programově čistých východiscích.

Neuslyším-li při hlasování o návrhu na vyslovení nedůvěry této vládě nejméně 101krát "proti návrhu", pak to pro sebe považuji za výzvu, abych se podílel na přípravě nekoncepčních návrhů.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ministr vlády Vladimír Mlynář. Prosím o klid. Máte slovo.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych zde říci, že stávající situaci nepovažuji za obdobu února 1948, že nepovažuji předsedy stran KDU-ČSL za pány Plojhary a předsedu strany sociálně demokratické za Zdeňka Fierlingera. Ta paralela podle mého soudu kulhá.

Nicméně musím říci, že já osobně jsem skládal slib do rukou prezidenta České republiky jako člen vlády, která získává důvěru 101 nekomunistických poslanců. Byl to jeden z důležitých důvodů, proč jsem se stal členem této vlády. Pokud se tato situace má v průběhu následujícího hlasování změnit, nemohu být členem takovéto vlády, a pokud moje politická strana setrvá v této vládě, podám ihned demisi.

Děkuji vám za spolupráci.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, přihlášky jsem všechny vyčerpal kromě jediné. O slovo se přihlásil také předseda vlády.

Vidím tady ale ještě přihlášku pana Opálky.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Pane předsedo, chtěl bych jenom faktickou poznámkou poznamenat, že nevím, proč tak pan ministr neučinil, když s pomocí komunistických poslanců toto jeho ministerstvo vůbec mohlo vzniknout. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se omlouvám panu premiérovi, protože mě požádal ještě o slovo ministr Karel Kühnl. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, v nadcházejícím hlasování, a to myslím je zjevné, členové klubu US-DEU nebudou hlasovat pro předložený návrh na vyslovení nedůvěry vládě, protože by se tím dostali do schizofrenní situace. My jsme členem této vlády jako strana, nemůžeme tedy samozřejmě hlasovat pro vyslovení nedůvěry. Skutečností ovšem je, že vláda by se měla v každém případě opírat v Parlamentu o většinu. Já si dovolím upřesnit: myslím si, že by se měla opírat o většinu demokratických stran. S demokratickými stranami lze samozřejmě i jednat o podmínkách takové podpory, lze jim dokonce i ustupovat, ale nelze ustupovat stranám, které si netroufám nazvat demokratickými.

Vláda má nějaký program. Program je obsažen v programovém prohlášení vlády. Program je obsažen i v praktických krocích vlády, které z programu vyplývají, a tohoto programu se vláda v žádném případě nemůže vzdát, tohoto programu se v žádném případě nevzdá, dokud a pokud bude součástí vlády Unie svobody.

Vláda se nemůže vzdát a nevzdá se programu snížení daně z příjmu. Program je připraven k předložení do Poslanecké sněmovny. Vláda se nemůže vzdát a nevzdá se programu, který povede k dalšímu omezování zneužívání sociálního státu, vláda se nevzdá programu, který směřuje k dalšímu snižování deficitu veřejných rozpočtů. Vláda se nevzdá v žádném případě programu předložení přísného zákona o střetu zájmů včetně majetkových přiznání pro veřejné funkcionáře - nikoliv pro všechny občany, ale pouze pro veřejné funkcionáře. Vláda se ale také nevzdá svého programu plnění závazků, které vyplývají např. z členství v Severoatlantické alianci. Česká republika se, pokud bude Unie svobody ve vládě, v žádném případě nestane černým pasažérem obrany. Vláda se nevzdá programu účasti v mírových misích, a to především v Iráku, v Afghánistánu a na Balkáně. Vláda se také nevzdá své politiky podpory lidských práv, nevzdá se své politiky prosazování, dodržování lidských práv i v jiných zemích, protože lidská práva se týkají všech. Vláda se proto nevzdá své pozice, kterou je dodržovat embargo na vývoz zbraní do Číny, vláda se nevzdá své pozice vyvíjení nátlaku i na takové země, jako je např. Kuba, aby v nich byla lidská práva dodržována včetně sankcí uvalených nebo v budoucnosti navrhovaných např. Evropskou unií.

Ten, kdo se jakýmkoliv způsobem chce vyjádřit ve prospěch této vlády, ať již aktivním hlasováním proti návrhu na vyslovení nedůvěry nebo zdržením se hlasování nebo odchodem ze Sněmovny, si musí uvědomit, že hlasuje pro tyto programové postuláty, hlasuje pro tuto vládu v tuto chvíli složenou z ministrů za ČSSD a Unii svobody, kteří prosazují tyto programové body. Ten, kdo si myslí, že vláda je má dále uskutečňovat, nechť vládu přímo nebo nepřímo podpoří. Ten, kdo si myslí, že je vláda nemá uskutečňovat, nechť se neschovává za jakékoliv pokrytecké kroky a řekne jasně svůj názor a vládu nepodpoří. Ten, kdo v tuto chvíli vládu podpoří, ji podporuje v tomto okamžiku, nedostane za to vůbec nic, nebude se s ním ani v budoucnosti vyjednávat o jakýchkoliv ústupcích. Hlasujeme teď, nikoliv o jakémkoliv budoucím kroku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kováčik s faktickou poznámkou, dvouminutovou. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP