(10.50 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Lidé často nechodí k volbám s odůvodněním, že politika je špinavá, ať je u moci jedna strana nebo druhá strana. Jsem přesvědčen, že tomu tak není, že politika je taková, jak čistí nebo nečistí jsou lidé, kteří ji vytvářejí. Po letech budování socialismu i dravého kapitalismu, kdy slovo trh si mnozí dali do souvislosti se slovem trhat a doslova urvali, co se urvat dalo, si už Česká republika a její občané konečně zaslouží, aby ji vedli lidé morálně nezpochybnitelní. Ten, kdo se chce postavit do čela vlády, musí být poctivý, musí mít hodně velkou odvahu, musí být pracovitý, pravdomluvný a čestný. Přitom musí být také přiměřeně pokorný.

Během posledních týdnů jsme se bohužel mohli přesvědčit, že některé z těchto vlastností našemu panu premiérovi chybějí. A protože není možné vyjadřovat nedůvěru jednotlivým členům vlády, vyslovím nedůvěru vládě pod vedením pana Grosse.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným do rozpravy je ministr a místopředseda vlády Pavel Němec. To je nyní poslední písemná přihláška, kterou mám.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás seznámil s postojem Unie svobody k současnému hlasování o nedůvěře vládě České republiky, kterou navrhla Občanská demokratická strana.

Unie svobody vždy dělala politiku, která byla ve prospěch České republiky, byť velmi často už méně v její vlastní prospěch. Nikdy jsme se nebáli říkat věci, které byly nepopulární, ale pravdivé. Nikdy jsme se nebáli dělat věci, které nás srážely na kolena, ale byly v zájmu České republiky. Nehodláme tento náš postoj opouštět, a proto nepodpoříme návrh na vyslovení nedůvěry vládě, která před časem vzešla z důvěry tří demokratických parlamentních stran, Unie svobody, ČSSD a KDU-ČSL.

Jistě bychom byli dnes populárnější, kdybychom dnes hlasovali proti vládě, ve které jsme prosadili hodně z našeho liberálního ekonomického programu. Jistě by bylo v zájmu Unie svobody zneužít této situace a zopakovat znásobení preferencí z minulého měsíce a zajistit si pohodlnou parlamentní budoucnost. Museli bychom však lhát lidem do očí, museli bychom zahodit ekonomické úspěchy vlády, stabilní ekonomiku a její růstový potenciál. Jenže my se nebudeme chovat jako KDU-ČSL. Nebudeme pokrytecky hlasovat proti vládě, která dovedla Českou republiku do Evropské unie, zajistila hospodářský růst, snižuje zadlužení země, reformuje veřejné finance, plní program přijetí eura, snižuje přímé daně firmám i občanům, investuje do vysokého školství a připravuje komplexní strategii hospodářského růstu na dlouhá léta dopředu. Nebudeme také hlasovat proti vládě, z jejíž činnosti budou profitovat právě občané, pokud nebude její činnost nahrazena nekompetentními experimenty, které by růstový potenciál rozvrátily.

Tato vláda prosazuje naši aktivní integraci do struktur Evropské unie, prohlubování a rozšiřování Evropské unie včetně přijetí evropské ústavy. Tato vláda prosazuje politiku dodržování lidských práv a obhajoby demokracie, má jasný postoj k dodržování lidských práv ve světě. Tato vláda podporuje spolupráci Evropské unie a Spojených států, posilování transatlantické vazby, principy kolektivní bezpečnosti na půdorysu NATO. Tato vláda reformuje justici, posiluje vládu práva, vymáhatelnost práva a jeho zjednodušování pro podnikatele i občany. Nebudeme proto shazovat takovou vládu, která dělá takové kroky, jen proto, že se to někomu hodí do krámu a je mu úplně jedno, že se chová jen podrazácky, zákeřně a vypočítavě, ale především také neodpovědně. Nic na tom nemění ani skutečnost, že takovému jednání mnoho lidí tleská.

KDU-ČSL bude odpovědna za dnešní hlasování i za jeho výsledky. Lidovci rozbili třetí koalici a my musíme říci jasné a srozumitelné "dost!" takovému jednání. (Potlesk.) Jsem přesvědčen, že tento postup diskredituje koaliční formu vlády, ať se jedná o vládu pravicovou, levicovou, středovou či jakoukoliv další. Proto takový postup principiálně odmítáme a dáváme to najevo i hlasováním v Poslanecké sněmovně.

Podporujeme proevropskou vládu, její liberální ekonomický program založený na snižování přímých daní a investicích do znalostní ekonomiky (?), její modernizace a růstu investic i rovných příležitostí. KDU-ČSL dává svým postojem jasně najevo, že je to pro ni menší hodnota než její hypoteticky vykalkulovaný úspěch v budoucnu. Dávají také najevo, že je jim úplně jedno, jak bude naloženo s Českou republikou po jejich odchodu z vlády. Takový hazard si nehodláme dovolit.

Byla to právě KDU-ČSL, která vypustila džina z lahve a spolu s Občanskou demokratickou stranou vtahuje tolik zmiňované komunisty do hry.

Dámy a pánové, to jsou důvody, proč Unie svobody nepodpoří návrh ODS na vyslovení nedůvěry vládě. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: S faktickou poznámkou se o slovo přihlásil pan poslanec Severa a pak ještě vystoupí pan ministr Bureš.

 

Poslanec Pavel Severa: Vážené dámy, vážení pánové, pane předsedající, vaším prostřednictvím si dovolím jenom velice krátce reagovat na pana ministra Němce.

Pane ministře, máte pravdu, že jsme odešli z této koalice a odejdeme z každé koalice, vašimi slovy rozbijeme každou koalici -

(Smích a potlesk, velký hluk v sále.)

- pokud bychom se museli stydět, rozbijeme každou koalici -

(Poslanci se smějí a potleskem přehlušují řečníka.)

- pokud bychom se museli stydět za -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid! Umožněte panu poslanci dokončit větu! Prosím klid.

Máte slovo pouze vy.

 

Poslanec Pavel Severa: Ano, já jenom, jestli mohu dokončit...

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, právě vás o to žádám, dokončete tu větu.

 

Poslanec Pavel Severa: Pokud bychom se museli stydět za to, co jsme nezvládli v době padesátých let. Nechceme se chovat tak, jako jsme se chovali v minulosti, a zaznělo to tady několikrát, že se nechceme k tomu vracet. A já věřím tomu, že stejně jako jsme to my zvládli ve své historii, že to sociální demokracie zvládne a nebude opakovat chyby pana Fierlingera.

A stejně tak ještě krátkou vsuvku vůči panu Jičínskému. Vážím si pana profesora Jičínského, nicméně dnes, pane profesore, prostřednictvím pana předsedajícího - vy jste urazil mnoho našich slušných členů, protože ne všichni souhlasili s tím, co se dělo v minulosti, a dnes já musím říci, že dnes jsem si vás nevážil.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím nyní dvě faktické poznámky. Pan ministr Ambrozek jako první a pak jsem viděl pana poslance Kováčika. Prosím pana ministra Ambrozka, teď má slovo on.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, jako správný křesťanský demokrat musím říci, že náš předseda má vždy pravdu, ale -

(Bouřlivý smích a potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: (Zvoní.) Klid, prosím! (Poslanci stále tleskají.)

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Ale po projevu pana místopředsedy vlády Němce musím říci, že v jedné věci se mýlil. Na roli Zdeňka Fierlingera tady aspiruje někdo úplně jiný.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kováčik má druhou faktickou poznámku.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, chtěl bych reagovat na slova pana kolegy Severy o rozbití každé koalice. Já se považuji za člena strany demokratické a mám demokratické přístupy (hluk a protestní hlasy zprava) skutečně ke všemu, ctím ústavu a zákony. Proto ctím i to, že v této Sněmovně existuje pravice a levice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP