(15.10 hodin)
(pokračuje Langer)

Předesílám, že si nemyslím, že řešení spočívá v omezení Ústavou a Listinou garantované svobody shromažďování. Jsem přesvědčen, že řešení spočívá v oblasti exekutivy, v oblasti přístupu policie k takovýmto akcím. Měli bychom tedy znát něco, co se dá nazvat jakýmsi manuálem policie, jak v takovýchto případech postupovat a reagovat tak, aby ony hodnoty - svoboda, soukromý majetek a bezpečnost - byly skutečně opečovávány svědomitým způsobem, aby v případě, kdy dojde k omezení jedné z nich, k tomu existoval reálný důvod.

Věřím, že vláda se s těmito poznámkami a otázkami vypořádá. Proto také poslanecký klub Občanské demokratické strany podpoří schválení tohoto usnesení. Doufám, že za měsíc se zde setkáme a utkáme ve věcné debatě, ze které nakonec skutečně vyplyne naplnění onoho úsloví, že všechno špatné může být pro něco dobré.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Do obecné rozpravy se nyní přihlásil předseda vlády České republiky Jiří Paroubek. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Dámy a pánové, nemohu nereagovat na vystoupení pana místopředsedy Langera. Já budu ale velmi stručný protože nechci prodlužovat tento bod.

Určitě a velice vítám to, co zde předložil pan poslanec Kraus a co podpořila většina členů Poslanecké sněmovny, to znamená, aby byl tento bod projednáván tímto způsobem, to znamená, aby byla k dispozici komplexní zpráva, o které bude teprve jednáno. Myslím si, že toto je dobrá cesta k tomu, abychom o těch věcech jednali velmi seriózně, včetně například o rozhodnutí o eventuálních potřebných změnách legislativy, která se vztahuje k pořádání takovýchto akcí.

Nicméně bych chtěl, protože si myslím, že naše politické i lidské postoje v takovýchto věcech, jako je CzechTek, by měly být konzistentní ze dne na den, ale také z roku na rok, přečíst zde určitou citaci pánům poslancům a poslankyním za Občanskou demokratickou stranu a vlastně všem z interpelace pana poslance Suka z 21. září minulého roku. Je to interpelace ve věci postupu Policie České republiky v průběhu konání CzechTek party.

Nyní k věci. Vážený pane ministře, v prvé řadě jde o to, že Policie České republiky zcela selhala při ochraně soukromého majetku, a to i přesto, že byla opakovaně a včas žádána nájemcem louky o zákrok proti účastníkům party. Mohla být totiž ukončena v samotném zárodku, protože již v pátek v 7.30 hodin byl nájemce na inkriminované louce a žádal policii o uzavření všech přístupových cest, které jí vyznačil. Současně žádal o vykázání již najetých vozidel z pozemku. Vaše tvrzení např. pro Mladou frontu Dnes, že policie dlouho nevěděla, čí pozemek je a s kým tedy jednat, se tudíž nezakládá na pravdě. Vždyť téhož dne již v poledne podal nájemce louky pan Libor Ludík první trestní oznámení. V průběhu dne hovořil v rozhlase a také s řadou novinářů z místních i celorepublikových tiskovin a večer již do kamer televize. Je těžko uvěřitelné, že za této situace má pan policejní prezident Kolář tu drzost tvrdit veřejnosti, že ještě v sobotu nevěděli, s kým mají jednat a zda se náhodou nejedná o povolenou akci.

Takže jednou se nekonání odsoudí, podruhé se konání odsoudí rovněž. Chtěl bych říci, že v této věci můžeme zřejmě hovořit dlouhé hodiny, zejména nebudou-li k dispozici fakta. Myslím, že je povinností vlády zajistit dostatečné informace pro členy Poslanecké sněmovny. Pokud se nebudeme pohybovat na základě fakt, může být vlastně řečeno cokoli, jakákoliv absurdita bez mrknutí oka.

Chtěl bych připomenout členům Občanské demokratické strany vyjádření jejich představitelů z minulého týdne, kdy jsem byl jako předseda vlády obviněn ze smrti jednoho z účastníků CzechTeku, byť tento potenciální účastník CzechTeku se pohyboval nějakých 15 kilometrů od této akce. Očekával bych v tuto chvíli více pokory, možná také omluvu.

Za měsíc se může rozvinout diskuse na toto téma. Já budu hovořit o podstatě celé věci, co je příčinou, co je podstata celé věci. Zjednoduším věci na základní fakty.

Dne 29. a 30. 7. se uskutečnilo v obci Přimda soustředění zhruba pěti tisíc účastníků technoparty CzechTek. Měli pronajato 13 ha pozemku, naopak neměli pronajato dalších zhruba 90 ha soukromých pozemků, které užívali - zdůrazňuji - bez souhlasu majitelů pozemků. Vracím se zase na začátek, to, co jsem přečetl k interpelaci pana poslance Suka. Situace byla naprosto jasná. Flagrantní porušení vlastnických práv. V odpoledních hodinách 30. 7. policie zasáhla, zejména aby obnovila stav před nepovoleným vniknutím účastníků CzechTeku na zmíněné soukromé pozemky, jejichž majitelé s vniknutím nesouhlasili a podali také trestní oznámení. To se také zákrokem policie stalo.

Chtěl bych se vyjádřit k tomu, co se zde pan místopředseda Langer snaží podsouvat členům Poslanecké sněmovny a také české veřejnosti. ČTK se mne zeptala někdy popoledni - jak jsem později četl podrobnou zprávu policie o tomto zákroku, tak zhruba v té době, kdy zákrok v pátek už probíhal - zda za situace, že byla hodiny zablokována účastníky technoparty doprava na dálnici, má policie zasáhnout. Já jsem se informoval u pana ministra vnitra. Řekl jsem České tiskové kanceláři, že podle mého názoru by měla zasáhnout rázně. A toto bych řekl ještě v tuto chvíli, protože na dálnici několik hodin ten den, který bylo mimořádně horké počasí, trpěly stovky lidí, kteří s tou akcí neměli cokoli společného. Trpěli často se svými dětmi.

Myslím si, že je povinností předsedy vlády se k takovýmto věcem vyjádřit. Rozhodně to nepovažuji za politizování. Chtěl bych slyšet, co by se stalo, kdybych se schoval před takovouto otázkou. Samozřejmě by tato Poslanecká sněmovna musela uvažovat o mé politické kompetentnosti, pokud bych se jasně nevyjádřil. Jsem na straně občanů této země. (Potlesk z řad poslanců KSČM a ČSSD.) Připomínám již starou zásadu uplatněnou v listinách - používám slovo v množném čísle, protože nejen v jedné listině - práv a svobod: svoboda jednoho začíná tam, kde končí svoboda druhého.

Musím říci, že druhý den ráno, v sobotu, jsem odjel na dovolenou, resp. během dopoledne.

Nevím, co je na mém vyjádření za politickou objednávku. Ministrovi vnitra na můj dotaz, o kterém jsem před chvílí hovořil, jsem řekl, že je potřeba postupovat v rámci zákona. A policie v pátek postupovala v rámci zákona naprosto profesionálně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP