(9.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se, ale mám pocit, že E1, E2 a E3 by měly jít jako blok, neboť E1 je jenom doplněním návrhu zákona, jeho názvu.

 

Poslanec Pavel Kováčik: V bodě D1 bylo odhlasováno doplnění názvu, které je navrženo v bodě E1. Teď budeme hlasovat body E2 a E3.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tak jsme si to vyjasnili. Takže hlasování bude nyní o pozměňovacích návrzích pod písmenem E2 a E3. Zpravodaj souhlasí.

Prosím ještě jednou stanoviska. (Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj souhlasí.)

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 235. Kdo je pro? Kdo je proti levnějšímu benzinu?

Z přítomných 178 pro levný benzin 88, proti 64, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, i účinnost jsme schválili, čili bod E4 by měl být již nehlasovatelný. V tom případě jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy a prosím, abyste nechal hlasovat o usnesení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Počkáme na výsledek kontroly posledního hlasování. - Známý kontrolor kolega Pleva nenašel žádnou chybu.

Budeme hlasovat o celém návrhu zákona, ale ještě před závěrečným hlasováním požádal o možnost vystoupit se stanoviskem poslaneckého klubu ODS pan kolega Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vystoupil před závěrečným hlasováním se stanoviskem poslaneckého klubu ODS.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane kolego. Kolegyně a kolegové, prosím o klid, prosím pana zpravodaje, aby se posadil chvíli k panu ministrovi. Prosím pana ministra Martínka, kolegu Šplíchala. Prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: Neuplynulo, dámy a pánové, ani 24 hodin, a máme naprosto vzácnou a unikátní možnost srovnat slova pana ministra financí s činy. Zatímco včera naprosto podlým způsobem a nevyváženým vystoupením obvinil Občanskou demokratickou stranu z toho, že jediným jejím cílem je škodit této zemi, což jsou věty, které znovu a znovu odmítám, můžeme dnes po výsledku předchozího hlasování - respektive po výsledku hlasování vládní koalice o návrhu ODS na relevantně hlasovatelný návrh na snížení daní v České republice - posoudit, jak že to je se slovy a se skutky této vládní koalice.

Zatímco vláda sociální demokracie až na výjimky v uplynulých sedmi letech prakticky zvyšovala daně v České republice, a je třeba připomenout, že se tak nestalo pouze za vlády Miloše Zemana, že se tak stalo poté, co se stal předsedou vlády Vladimír Špidla, že se tak dělo i pod vedením Stanislava Grosse, a je nepochybné, že se tak bude dít vždy, kdy bude vládnout sociální demokracie slibující sociální smír, rádoby spravedlivý sociální stát za cenu vybírání dalších a dalších peněz z kapes daňových poplatníků, pak tato vláda mohla přistoupit na návrh ODS, který byl fiskálně neutrální, snížené inkaso spotřební daně vyrovnával navýšeným výběrem daně z přidané hodnoty.

Občanská demokratická strana tady byla včera naprosto bezprecedentně obviněna z něčeho, co je zcela v odpovědnosti této vlády, respektive ministra financí. Ano, snižovat daně v České republice je důležité a je pro to prostor. Je-li to ovšem tak důležité, jak se včera snažil zdůraznit pan ministr financí, a dokládám-li ze slov pana ministra financí, protože jsem si jeho vystoupení velmi detailně četl, že i on věří tezi o důležitosti snižování daní v České republice, pak je on osobně odpovědný za to, kdy předložil návrh na snížení daně z příjmů fyzických osob vládě, kdy jej vláda projednala, kdy jej v prvním čtení projednala Poslanecká sněmovna. Pak je předseda rozpočtového výboru pan poslanec Michal Kraus odpovědný za to, jaký způsob projednávání tohoto sněmovního tisku zvolil na půdě rozpočtového výboru, a pak je to také na odpovědnosti vládní koalice, resp. té vládní koalice, která se zde rýsuje, a sice dostatečné většiny KSČM a sociální demokracie, která mohla určit takový rytmus projednávání, aby i ten zákon, nad kterým jsme se včera tady střetli, mohl být projednáván tak, aby byl přijat k 1. 1. 2006. I tentokrát, i dnes, máme dostatek prostoru, aby tak mohlo být učiněno.

Už ne tolik prostoru máme v oblasti spotřebních daní. ODS řekla, že navrhne svůj návrh, a také tak postupovala, když tak vláda neučiní sama. Namísto toho vláda ČR zachovává dosud platnou míru zdanění, a je třeba říci, že oproti roku 1994 inkasuje další peníze navíc. Uvedl jsem zde dvě čísla, která zopakuji ještě jednou. Zatímco plánový výběr spotřební daně pro rok 2005 byl 94,9 miliardy Kč, za prvních osm měsíců letošního roku bylo vybráno celých 76,76 miliardy Kč. Zopakuji, že proti plánované alikvótě už bylo vybráno na spotřebních daních 15,6 miliardy navíc.

Pan ministr financí měl dnes jedinečnou možnost dokázat, že mluví-li den předtím o potřebě snižování daní, pak přijme návrhy jiného politického subjektu, jestliže jsou konstruktivní a fiskálně neohrožují plánovaný rozpočet roku 2006. Sociální demokracie ani vládní koalice tak neučinila. Odmítla návrh ODS na snížení daní. Myslím si, že je zcela zřetelné, že na základě výsledku hlasování je evidentní, že je zcela jedno, jestliže projednáváme návrh na snížení daní, který nejen že neohrožuje rozpočet na rok 2006, ale je daleko nejdůležitější, že to není návrh sociální demokracie. Je tedy i lichá výzva pana ministra financí, kterou žádal ODS o jistou míru pokory a zdrženlivosti a vyzval ji k předložení pozměňovacích návrhů ke konceptu na návrh snížení daně z příjmů fyzických osob.

Zopakuji větu, kterou jsem zde řekl již včera: Občanská demokratická strana podpoří jakýkoli relevantní návrh na snížení daní, daní fyzických osob, daní z příjmů právnických osob, tak jak to, pane ministře financí, a to vám vzkazuji i dnes prostřednictvím předsedajícího, učinila společně se sociální demokracií už jednou, a není tedy pravdou ani vaše včerejší tvrzení, že to ODS odmítá, a pomůže vám, respektive sama bude i nadále navrhovat jakékoliv snížení daní, např. snížení daně z příjmů, daně z přidané hodnoty, tak jak jsme avizovali v oblasti některých médií.

Jestliže i tento návrh ODS byl skandalizován, pak je třeba připomenout, že to byla právě sociální demokracie, která zvedla daň z přidané hodnoty v oblasti médií, plynu, elektrické energie a uhlí.

Protože se prokázal dlouhodobý trend v oblasti vývoje cen pohonných hmot, chtěl bych vás ujistit, kolegyně a kolegové, že předložíme svůj návrh na snížení daně z příjmů i na další jednání Poslanecké sněmovny. Je nám líto, že jsme dnešním hlasováním promeškali ten čas, který mohl být využit jednak pro jednání s Evropskou unií, protože jsme si byli vědomi toho příliš úzkého prostoru, který kdybychom chtěli využít po zbývající část roku, nedokázali bychom se vyrovnat s případnou kolizí s právem Evropského společenství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP