(13.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi Poslanecké sněmovny, a o slovo mě požádal pan poslanec Petr Nečas, který chce sdělit k této problematice stanovisko klubu Občanské demokratické strany.

Upozorňuji, že neprobíhá rozprava, nicméně ti, kteří mají přednostní právo, mohou vystoupit kdykoliv. Do toho tedy zahrnuji i ty, kteří vystupují jménem poslaneckého klubu. Mají příležitost.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, dámy a pánové. Je odedávna pravdou, že každé politické sdělení je kombinací obsahu, načasování a také faktoru toho, kdo toto sdělení posunuje, resp. sděluje. Je také zjevné, že krok, který učinil pan předseda Poslanecké sněmovny, nebyl konzultován s představiteli jednotlivých politických stran hlouběji, že je to jeho individuální iniciativa, a musí být tudíž nahlížena i z pohledu na jeho věrohodnost.

My jsme připraveni vést seriózní debatu o etických aspektech chování poslanců Poslanecké sněmovny, ale musejí nám být předkládány věrohodným představitelem. Máme-li se tedy touto iniciativou, kterou předložil pan předseda Poslanecké sněmovny, vážně zabývat, tak musíme mít tři požadavky.

Požadavek první je: Očekáváme, že se pan předseda Poslanecké sněmovny omluví české veřejnosti za své, řečeno diplomaticky, nadlimitní používání vrtulníku při běžných cestách mezi Prahou a Ostravou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já si dovolím vás na chvilinku přerušit. (Oživení v sále.)

 

Poslanec Petr Nečas: Za druhé, očekáváme, že pan předseda Poslanecké sněmovny vysvětlí, jak to bylo se zprávami tisku, které se týkají pracovních smluv jeho asistentek za celou dobu působení v pozici poslance.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, promiňte mi, já vás na chvilinku přeruším…

 

Poslanec Petr Nečas: A za třetí očekáváme, že pan předseda Poslanecké sněmovny v rámci -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, pane poslanče, já se - (Velký hluk v jednací síni, řečník je přerušován bubnováním poslanců ČSSD a KSČM do stolů.)

 

Poslanec Petr Nečas: - vytváření reglementací a jednotlivých pravidel, které se týkají … a jednání s lobbistickými skupinami …

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já vám odebírám slovo. Prosím, abyste na chvilku přerušil svoji řeč. Pane poslanče… (Velký hluk v jednacím sále, poslanci bubnují do stolů.)

 

Poslanec Petr Nečas: … dá kompletní přehled všech jednání, která vedl ohledně privatizace Ostravsko-karvinských dolů, Vítkovice Steel a společnosti Nová huť Ostrava.

Do té doby je jakákoliv jeho iniciativa nevěrohodná a je naprosto prázdným gestem. Děkuji. (Nesouhlasné projevy poslanců ČSSD a KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já vám chci sdělit, proč jsem vás chtěla přerušit, a vy jste mě neuposlechl. Já jsem porušila jednací řád, protože přednostní právo má pouze předseda poslaneckého klubu vystoupit se stanoviskem. Po jakési předběžné dohodě s předsedou Poslanecké sněmovny, protože jsem předpokládala, že vaše stanovisko bude věcné, jsem vám slovo udělila. Nicméně přiznávám, že jsem se dopustila porušení zákona o jednacím řádu. Vy jste moji benevolenci v tomto velmi, velmi zneužil. Myslím si, že i Poslanecká sněmovna svým chováním dala najevo svůj přístup k vašemu vystoupení. (Potlesk poslanců ČSSD a KSČM.)

Nyní vystoupí předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, Komunistická strana Čech a Moravy vítá iniciativu předsedy Poslanecké sněmovny zabývat se otázkou etiky v politice, mimo jiné i proto, že my sami jsme již v uplynulých týdnech předložili prostřednictvím senátora Vlastimila Balína jakýsi myslím docela kvalifikovaný, a tudíž také platný pokus o stanovení jakýchsi etických hranic, etických norem chování, jednání a vystupování každého, kdo za veřejné peníze má veřejnosti sloužit. Vítáme i to, že se bude konečně věcně diskutovat, jakoby preventivně, aby se nemohlo již vícekrát stávat, že naše zdejší práce v Poslanecké sněmovně a ve výborech bude opakovaně přerušována různými kauzami, které jsou buď reálné, nebo jsou virtuální a které nás zdržují v tom, co je naším hlavním úkolem zde odvádět. Vítáme i to, i když to pouze předpokládám, že se Poslanecká sněmovna nebude v této souvislosti bránit, aby o etice v politice se hovořilo v daleko širších souvislostech - a teď mám na mysli situaci, která je podobná jako například s těmi tolikrát opakovanými platy a náležitostmi platů politiků - tedy v komplexním pojetí. Protože bylo by málo platné, abychom si tady přijali sebelepší etický kodex, když by stejný etický kodex neplatil ve všech oblastech, kde probíhá financování těch, kteří tu službu mají odvádět z veřejných peněz.

Jsem pro, aby podobný etický kodex, například i formou zákona, byl přijat rovněž pro krajská zastupitelstva, byl přijat rovněž pro městská a obecní zastupitelstva, byl přijat rovněž třeba i pro ty nejrůznější fondy národního majetku a podobné instituce, ale byl rovněž přijat například i pro veřejnoprávní média. Pakliže se tímto způsobem povede tato diskuse, věřte, že my se do ní nejen zapojíme, ale každý rozumný nápad v této souvislosti budeme podporovat.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí předseda Poslanecké sněmovny pan poslanec Lubomír Zaorálek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP