(13.20 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, já vím, že jednání tady jsou obtížná, ale přesto bych chtěl apelovat na Občanskou demokratickou stranu. To je totiž pořád stejná situace. Vzpomeňte, když jsme projednávali jednací řád. Tehdy jsem dostal od vás také slovo, že se budete účastnit. Účastnili jste se všech schůzek, a nakonec jste svůj podpis na poslední chvíli odvolali. Důvody jsem nikdy nepochopil.

I tady musím odmítnout to, že s vámi jsem podobu toho kodexu nekonzultoval. Principy, které v něm jsou, jsou principy, na kterých jsem se dohodl s vaším předsedou. Mě by zajímalo spíše než to, co jste tady říkali, co vám tedy vadí na jednotlivých věcech, na kterých jsme se dohodli. Vadí vám zásada transparentnosti? Vadí vám prostě to, že se budou přiznávat daně níž než 300 tisíc, jak uvádí zákon? Co je tedy to, co je pro vás nepřijatelné? To by byla konkrétní řeč. To by byla jasná odpověď.

Co se týče mé osoby, tak si buďte jisti, že co dělám, je průhledné. Já si svoje věci obhájím.

Já bych si přál, aby se ODS opravdu nechovala jako Limonádový Joe z toho filmu, jak jsem to někde četl, který se řídí pokyny toho řídícího "pal, nepal, pal nepal", a jeho stanovisko se prostě míří, a vždycky se netrefí. (Smích v sále, potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní, kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v jednání naší schůze, a já předávám řízení panu předsedovi.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď tedy ten jediný bod, který máme na programu naší schůze, to je

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony
/sněmovní tisk 1040/ - třetí čtení

 

Prosím pana ministra Bohuslava Sobotku, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, a také prosím pana poslance Jana Mládka, který je zpravodajem. Pozměňovací návrhy máte jako sněmovní tisk 1040/2.

V této chvíli otevírám rozpravu ve třetím čtení. Ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí. Vidím pana poslance Gongola.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Já mám jen legislativně technické úpravy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Právě legislativně technické opravy jsou věcí třetího čtení.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych oznámil některé legislativně technické úpravy.

Za prvé bych chtěl říci, že asi při přepisu došlo k tomu, že vypadla celá část u varianty 2a, čili celá tabulka, která hovoří o základně pro výpočet daní. Protože je to stejné jako u varianty 2, doporučuji, abyste si udělali šipku k tomu, že tato varianta tam vypadla.

Za druhé na straně 16 je uvedena částka 12 %, a sice v první tabulce úplně nahoře došlo zřejmě při přepisu k tomu, že je tam napsáno 10, ale patří tam 12. Prosím, abyste si to opravili.

U všech mých variant doporučuji, abyste si napsali, že se zrušuje a nově zní, čili doplnit "a nově zní".

To jsou všechny moje legislativně technické připomínky.

Ještě mám jednu legislativně technickou připomínku, která se týká usnesení rozpočtového výboru. V bodě 31 se píše, že v § 29 odst. 2 se číslo 5 nahrazuje číslem 6, a přitom není jasné, co to je. Doporučuji, aby to bylo legislativně dobře, že se část věty podle § 28 odst. 5 mění na § 28 odst. 6. Znění je prostě celkem nejasné.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní budou hovořit poslanci Doležal, Mládek a Vlček.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Dovolte mi, abych uvedl úpravu svého pozměňovacího návrhu pod označením J3, kde je omylem uvedena změna zákona o dani z nemovitostí. Správně má být uvedeno "změna zákona o dani z přidané hodnoty". Ve třetí větě je uvedena spojka "v". Tu prosím vypustit, ta tam nemá být.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Další je pan poslanec Mládek.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si přečíst legislativně technickou úpravu, a to vypustit novelizační bod A54 usnesení rozpočtového výboru, protože text uvedeného novelizačního bodu je identický s textem, který Poslanecká sněmovna schválila při projednávání tisku č. 967, zákona o platebním styku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Vlčka.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl legislativně technické úpravy ke svým pozměňovacím návrhům. Jsou v části M3, bod 4, § 92.

1. V § 92a odst. 4 se za slovem "dne" slovo "uskuteční" nahrazuje slovem "uskutečnění".

2. V § 94 odst. 12 se za slovem "plátcem" slova "daně uskutečněním" nahrazují slovy "dnem uskutečnění".

V bodě 7 § 108 odst. 1 písm. o) se za slovem "plátce" slovo "je" nahrazuje čárkou.

V části M4, bod 2: V § 42 odst. 1 písm. d) slovo "za" se nahrazuje slovem "ze" a za slovo "daň" se vkládá čárka.

Bod 5 - v § 42 odst. 7 za číslovku 6 se vkládá slovo "písmene".

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Vlčkovi. Ještě se hlásí pan poslanec Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, já bych navrhl jednu legislativně technickou úpravu. Týká se mého pozměňovacího návrhu označeného jako R2, kde při přepisu vypadl text odstavec 1. Správně pozměňovací návrh zní: V § 4 odst. 1 písm. h)… a text pokračuje pozměňovacím návrhem.

Ještě mi dovolte, vážený pane předsedo a vážený pane ministře, abych v návaznosti na proběhlou rozpravu ve druhém čtení vás požádal, abyste zodpověděl dotazy, které jsem vám zde minule položil, které se týkaly čtyř daňových faulů vůči voličům. Zatím postrádám odpověď na tyto otázky, které jsem zde minule v rozpravě položil.

Dále pan ministr v minulé rozpravě, pokud jsem to dobře pochopil, slíbil, že v rámci projednávání pozměňovacích návrhů ve třetím čtení přinese analýzu dopadů jednotlivých návrhů na státní rozpočet. Pokud se nepletu, my jsme žádný takový podklad neobdrželi. To je moje další otázka na pana ministra, jak myslel toto své vyjádření.

Za třetí. Sdělovacími prostředky proběhla jakási zpráva pana ministra, že ODS navrhovaná rovná daň by měla přijít státní rozpočet nebo veřejné rozpočty nákladově na 180 mld. Kč. Já bych pana ministra poprosil, aby zde toto číslo alespoň základním způsobem strukturoval, protože mám pocit, že se minimálně o řád spletl. Ještě bych chtěl poznamenat, že v rámci projednávání zákona o dani z příjmu, poslední novely, která zde byla projednávána v listopadu, poslanci ODS navrhli jakousi verzi rovné daně a i podle podkladů Ministerstva financí, ve vyjádření Ministerstva financí, byly náklady spojené se zavedením patnáctiprocentní daně z příjmů u fyzických osob a odečitatelné položky 39 tis. Kč na člena domácnosti vyčísleny na 10,7 mld. Kč. Je to spojeno s dotazem, který jsem zde uváděl, aby pan ministr odpověděl na to, jak přišel na 180 mld. Kč, jak to souvisí s vyjádřením Ministerstva financí z listopadu, kdy tvrdil, že rovná daň ve výši 15 % a odečitatelná položka 39 tis. Kč na člena domácnosti způsobí výpadek v rozpočtu 10,7 mld. Kč.

Prosím pana ministra, aby byl tak laskav a v rámci rozpravy na moje dotazy ještě odpověděl a neschovával se do závěrečného slova. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl další diskutující v rozpravě ve třetím čtení. Ptám se, kdo další se hlásí ještě v tuto chvíli do rozpravy. Probíhá rozprava. Zdá se, že se nehlásí již nikdo. V tom případě rozpravu končím.

Ptám se pana ministra, jestli vystoupí v této chvíli. Bude tomu tak. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vzhledem k tomu, že skutečně řada návrhů, které zde zazněly, má významné rozpočtové dopady, chtěl bych u těch návrhů, které mají skutečně významný rozpočtový dopad, informovat Poslaneckou sněmovnu o tom, co by jejich přijetí mohlo znamenat.

V zásadě se jedná o návrhy tří pánů poslanců, pana poslance Gongola, pana poslance Doležala, pana poslance Doktora a poté pana poslance Kocourka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP