(9.10 hodin)
(pokračuje Langer)

Omlouvám se panu kolegovi Kubinyimu, že jsem mu nedal slovo dřív, než jsem zahájil ten bod, neboť úvodní půlhodina je přesně určena pro procedurální návrhy.

Jako další se hlásí pan kolega Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Já jsem chtěl dát návrh, aby název komise, jak kolega Kubinyi četl, byl ještě rozšířen o větičku "a uvalení nucené správy na VZP".

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já se domnívám, pane kolego, že v tuto chvíli nemůžeme debatovat přímo o názvu, respektive to bych musel pojmout váš návrh jako alternativní nebo jiný návrh na zřízení jiné komise. V žádném případě, pokud by pan kolega Kubinyi si váš návrh neosvojil, nemohu nechat o vašem návrhu hlasovat coby o pozměňovacím návrhu.

Pan kolega Doktor. A omlouvám se, cítím, že začíná jít do tuhého, takže prosím o klid.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych chtěl, pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, ujistit pana poslance Kubinyiho, že se hlásím k jeho výzvě alespoň v té části, že považuji navrženou diskusi nad hospodařením Všeobecné zdravotní pojišťovny za velmi vážnou a za velmi potřebnou. Chtěl bych jej také ujistit, že poslanecký klub ODS nevyužije svého práva vetovat zařazení nového bodu. Bylo by to jistým způsobem i velmi zvláštní poté, co včera naše paní poslankyně Talmanová navrhovala velmi podobný bod jako řádný bod jednání, a nechtěl bych být přistižen u téhož, u čehož byli přistiženi poslanci strany sociální demokratické v jiných věcech. To by ničemu nepřispělo.

Chtěl bych však ujistit všechny členy vládní koalice, že poslanecký klub ODS chce, aby tou nedílnou částí zadání práce vyšetřovací komise byla také úloha Ministerstva zdravotnictví a úloha těch jednotlivých vyhlášek, které do velké míry ovlivňují průběh a výsledné hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny. O tom myslím nemusíme pochybovat mezi sebou navzájem a o tom také nemůže pochybovat ani pan poslanec Kubinyi jako bývalý ministr zdravotnictví.

Připadá mi ovšem navýsost netaktické a nesprávné, abychom se tu předháněli a víceméně bez písemného podkladu a bez předcházejícího vykomunikování věci tady podávali jednotlivě jednotlivé alternativní návrhy toho zadání vyšetřovací komise. Navrhuji konsensuálně zítra ráno předstoupit před jednání Poslanecké sněmovny a navrhnout takový bod, respektive takové zadání vyšetřovací komise, které bude mít velkou naději na úspěch. My rádi jako poslanecký klub ODS takové zadání podpoříme a budeme se snažit je vyprecizovat. Mé vystoupení tedy není ve sporu s tím, co navrhuje pan poslanec Kubinyi, jen stojím o to, abychom tady vzájemnou komunikací stanovili takové zadání, jaké je například ve věci zadání práce jiných vyšetřovacích komisí, které pracují.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Neřekl bych s faktickou poznámkou, ale s řádnou přihláškou v rámci procedury. (Reakce na přihlášku poslance Kubinyiho.)

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Děkuji za slovo. Já bych jenom chtěl reagovat na slova předřečníka. Chtěl bych poděkovat za vstřícnost klubu ODS, že nebudou vetovat tento bod. Samozřejmě to, co říká pan kolega Doktor, je v pořádku. Myslím, že to můžeme přijmout. Můžeme tento bod zařadit na zítřek s tím, že o obsahu a náplni vyšetřovací komise se můžeme bavit. Nedoporučoval bych rozšiřovat ten název komise v této chvíli o nějaké další položky, tak jak bylo navrženo, že by to mělo být i o nucené správě. To samozřejmě může být potom otázkou náplně té komise, o které bychom se vlastně měli bavit už v tom bodu. Takže v této chvíli jde jenom o to, vzít ten bod jako navržený, zařadit ho na zítřek, a pokud jde o vlastní náplň, to už je potom přímo předmětem toho bodu jako takového.

To jsem chtěl říci jen pro vysvětlenou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. (Hluk v sále.) Prosím, abyste mi věnovali pozornost. (K poslanci Janečkovi, který se hlásí:) Ještě k tomuto bodu? Prosím pana kolegu Janečka o trpělivost. Prosím pana poslance Kubinyiho, aby mi věnoval pozornost, abychom společně nalezli řešení.

Vzhledem k tomu, že na zítřek byly zařazeny pevně čtyři body na dopoledne, současně byl přerušen bod, na který vy jste se odkazoval a z logiky věci by ten měl být úplně prvním, tak jediné možné řešení je zařadit bod "zřízení vyšetřovací komise" jako pátý bod zítřejšího dopoledního jednání za již pevně zařazené body, tedy proběhne přerušená rozprava, potom ty čtyři pevně zařazené body a potom by byl bod, který zní - návrh na zřízení vyšetřovací komise k VZP… Poprosím vás ještě jednou o přesný návrh, abychom věděli, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Přesný název by byl: Návrh na zřízení parlamentní vyšetřovací komise k prošetření hospodaření VZP.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Pan kolega Janeček. Prosím.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, po projednání s ostatními aktéry, kteří se zabývají otázkou sociálně-právní ochrany, navrhuji přeřadit bod "sociálně-právní ochrana dítěte", v původním textu číslo 32, na příští středu po třetích čteních.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Mohu poprosit alespoň o číslo tisku?

 

Poslanec Josef Janeček: Je to tisk číslo 995.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To je bod, jehož projednávání jsem právě zahájil. (Hlasy: Ne!) Omlouvám se. První bod zítra dopoledne - a vy si přejete, pane kolego, aby tento bod byl projednávám příští středu jako poslední bod třetích čtení. (Poslanec Janeček: Po třetích čteních. Ono je to druhé čtení.) Ano, po třetích čteních. My ho máme zařazen jako první bod dopoledne.

 

Poslanec Josef Janeček: Vzhledem k tomu, že po dohodě Ministerstva práce a sociálních věcí, úředníků, kteří to mají na starosti, je potřeba ještě naformulovat nějaké pozměňující návrhy, z toho důvodu žádám o toto přeřazení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP