(11.10 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Hlasování zřejmě proběhlo v pořádku. Končím tedy projednávání tohoto návrhu zákona s tím, že byl zamítnut, a o slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu ODS pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych v reakci na právě proběhnuvší zamítnutí návrhu zákona, který se snažil odstranit překážky, které nastavila tato vláda v zaměstnávání studentů, tento průběh okomentoval. Ty komentáře jsou tři.

Za prvé mi dovolte uvést, že když si sociální demokraté a komunisté v této Sněmovně umanou, tak ani zákon o jednacím řádu neplatí. To, že tady bylo přehlasováno, že nevadí, že námitka byla uplatněna nikoli bezprostředně, ale prokazatelně po dalším hlasování, je důkazem toho, že komunisté a sociální demokraté nejsou ochotni ctít ani jimi samými přijaté zákony, jako je právě zákon o jednacím řádu.

Druhá poznámka souvisí se záměrem toho zákona. My jsme chtěli obnovit stav, ve kterém by studenti při zaměstnávání na studentských brigádách byli zvýhodněni tak, jak byli zvýhodňováni po celou historii České republiky, s výjimkou krátkého období, ve kterém právě stávající vláda zavedla ono znevýhodnění.

A ten poslední komentář. Já, vážení kolegové, nerozumím tomu, co tady demonstrujete, ale obávám se, že pouze aroganci. Protože chtěli-li jste zamítnout tento zákon, tak celá ta protizákonná hra okolo toho zákona byla naprosto zbytečná. Byli jsme totiž v okamžiku před závěrečným hlasováním, a vy, co jste chtěli tento návrh nepodpořit, stačilo, abyste to vyjádřili v tom závěrečném hlasování. To všechno, co se odehrálo s tou námitkou pana kolegy, byla naprosto zbytečná arogantní demonstrace pozic sociálních demokratů a komunistů v této Sněmovně.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu KSČM, pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, paní předsedající. Paní a pánové, studoval jsem v sedmdesátých letech minulého století, každé prázdniny jsem chodil na brigádu, vydělával jsem si na studium a na potřeby, které jsem bezesporu jako mladý člověk měl, a byl jsem daňově velmi zvýhodněn, velmi zvýhodněn. Za celou tu dobu, kdy jsem jako student pracoval, tak jsem měl velmi nízké daně, případně jsem byl při nižších výdělcích, které byly, i daňově osvobozen.

Vzhledem k tomu jak se situace vyvinula, vzhledem k tomu, jak návrh vypadal, vzhledem k tomu, že návrh nemyslel na ty nízkopříjmové skupiny obyvatel, které za minimální mzdu živí rodiny, chtěli jsme návrhem naší kolegyně Kateřiny Konečné, aby návrh byl vrácen do druhého čtení, aby se mohly zohlednit vedle naší nesporné vůle studentům umožnit daňové zvýhodnění také to, že by bylo reflektováno ono postavení těch mnoha a mnoha desítek a možná set tisíc nízkopříjmových skupin obyvatelstva, které živí rodiny. Chtěli jsme, aby příslušné návrhy bylo možno načíst v opakovaném druhém čtení. To nám nebylo umožněno.

Jsem přesvědčen o tom, že předkladatelům návrhu zákona tak možná ani o ty studenty nešlo. Předkladatelům návrhu zákona šlo spíše (poslanci ODS buší do lavic) o snížení příjmů státu, protože oni obecně o příjmy státu zájem nemají.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, hlásí se o slovo místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, chtěl bych pouze na okraj té diskuse pronést jednu poznámku, která se mi jeví jako aktuální. Nám jsou zde ze strany ODS předkládány některé návrhy na změny daňového systému, které jsou velmi často odůvodňovány způsobem, který nemá s realitou nic společného. Myslím si, že to byl i případ tohoto návrhu, který zde byl předložen.

Chtěl bych se ale vrátit k jinému návrhu, který zde byl diskutován, a není to tak dávno. ODS a její poslanci zde předložili návrh na snížení spotřební daně z pohonných hmot. Argumentovali tím, že by to vedlo ke snížení cen pohonných hmot, a že by tím tedy spotřebitelé ušetřili. Poslanecká sněmovna tehdy návrh zamítla. Já jsem argumentoval tím, že by na tom vydělali pouze výrobci a distributoři, jakož i prodejci, že by ty zisky skončily u nich a že by na tom nevydělali spotřebitelé, a že by to tedy nevedlo ke snížení ceny pohonných hmot. Pouze by to vedlo k tomu, že by došlo k výpadku příjmů státního rozpočtu.

Já bych chtěl nyní ocitovat zprávu ČTK, kterou dnes přetiskl deník Mladá fronta Dnes, je to vydání 23. listopadu, příloha Ekonomika, strana D3. Asi nikdo nebude podezírat deník Mladá fronta Dnes, že by nějakým způsobem stranil či sympatizoval s touto vládou. Cituji tedy z deníku: Titulek je Drahý benzín může stát šéfa polské rafinerie místo. Cituji dále: "Předchozí polská vláda letos v září po zdražení ropy ve světě snížila spotřební daň z pohonných hmot, aby klesla cena pro spotřebitele. K tomu však nedošlo. Nový polský kabinet tvrdí, že snížení spotřební daně pouze pomohlo petrochemickým firmám. Nová polská vláda proto chce spotřební daň na benzín opět zvýšit, ovšem tak, aby se ceny u pump nezměnily." Tolik dnešní vydání Mladé fronty dnes, které popisuje stávající polskou situaci.

Chtěl bych připomenout, že podobně srdceryvně, jako zde vystoupil pan předseda Tlustý nyní k tomuto zamítnutému návrhu zákona, zde vystupoval i v minulosti, kdy odůvodňoval návrh ODS na snížení spotřební daně z pohonných hmot. Argumentovalo se mimo jiné také tím, že polská vláda navrhla snížení této spotřební daně. Já jsem pouze chtěl Poslaneckou sněmovnu informovat o tom, že tento příběh má také svůj konec. Že má také svůj konec v Polsku, že v Polsku přišla nová vláda, označila ten krok předchozí vlády za nesmyslný. Je to v Polsku dokonce pravicová vláda, resp. vláda, která se deklaruje jako pravicová vláda, a tato vláda zveřejnila své stanovisko v tom smyslu, že snížení spotřební daně pouze pomohlo petrochemickým firmám a že se to neprojevilo v cenách pohonných hmot. To neříká český ministr financí, to je ze zdroje ČTK a z reakce představitelů nové polské pravicové vlády.

Čili prosím - velmi pečlivě zvažujme návrhy, které jsou předkládány této Poslanecké sněmovně, i z hlediska argumentace, která je doprovází. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, nyní se tedy budeme zabývat dalším bodem podle našeho schváleného pořadu jednání a to je bod číslo

 

128.
Návrh poslanců Josefa Janečka, Jiřího Hanuše a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 933/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Josef Janeček a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Petr Tluchoř. - Předpokládám, že pan poslanec Janeček je na cestě, takže chvilku počkáme. (Posl. Hanuš naznačuje, že posl. Janečka zastupuje.) Takže za pana poslance Janečka bude návrh odůvodňovat pan poslanec Jiří Hanuš.

Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se do rozpravy hlásí někdo z místa. Není tomu tak. Rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda pan navrhovatel či pan zpravodaj chtějí vystoupit se svým závěrečným slovem. Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Josefa Janečka, Jiřího Hanuše a dalších na vydání zákona kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 933."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP