(11.20 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 180 pro návrh hlasovalo 62, proti 6. Tento návrh zákona nebyl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu a budeme se zabývat bodem 129, kterým je

 

129.
Návrh poslanců Kateřiny Konečné, Jitky Gruntové a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění
zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového
a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 934/ - třetí čtení

 

Paní poslankyně Kateřina Končená už zaujala místo u stolku zpravodajů a já prosím pana poslance Petra Plevu, aby učinil totéž. Zřejmě také dojde ke změně, pan poslanec Kvapil se hlásí. Dávám vám slovo, věřím, že je to k proceduře.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Není to k proceduře, paní předsedající. Chtěl bych pouze pro stenozáznam říci, že jsem hlasoval pro přijetí toho posledního návrhu, nicméně se mi nerozsvítilo tlačítko ano. Nezpochybňuji hlasování, protože rozdíl byl tak obrovský, že by to asi nevedlo k jinému výsledku. Nicméně to uvádím pro stenozáznam.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk… Ještě pan poslanec Severa, zřejmě se stejným oznámením. Dávám vám prostor.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, nechci podezřívat hlasovací zařízení, nicméně pro pořádek také sděluji, že to, co se stalo kolegovi Kvapilovi, stalo se mi úplně stejně. Nezpochybňuji hlasování, ale hlasoval jsem pro.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 934/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se, zda se do rozpravy hlásí někdo z místa. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím a ptám se paní navrhovatelky i paní zpravodaje, zda chtějí vystoupit se svým závěrečným slovem. Paní poslankyně Kateřina Konečná ano. Máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážené kolegyně, vážení kolegové, trochu mě mrzí, že při celém projednávání návrhu této novely zákona jsme se víc bavili o sponzorování různých sportovních pořadů jednotlivými firmami produkujícími alkoholické nápoje než o podstatě tohoto návrhu a debatě, kterou jsme tím chtěli otevřít, a to je problematika zvyšujícího se množství mladých lidí, kteří konzumují alkoholické nápoje, a to dnes už ve věku, kdy jsou na základních školách.

Chtěla bych zde jen přednést jednu analýzu právní firmy, která se zabývala právě již zmiňovanou Gambrinus ligou, kdy mi bylo předneseno stanovisko, že vzhledem k tomu, že upravujeme zákon o reklamě a zakazujeme reklamu v době od 6 do 22 hodin, ale známá Gambrinus liga je charakterizována jako takzvaný sponzorský vzkaz, tak vlastně se to té Gambrinus ligy nedotkne. To je jen upozornění těm, kteří by se chtěli řídit při rozhodování o tomto zákoně právě tím, zda bude, nebo nebude Gambrinus liga moci být vysílána v jednotlivých televizích.

Na závěr mi ale dovolte říci, že si myslím, že by to opravdu nemělo být podstatné. Velmi, velmi bych přivítala, kdybyste tento náš návrh zákona podpořili, protože jen tak můžeme zamezit tomu, o čem jsem tady několikrát mluvila, a jen tak, i když možná nám ubude některý ze sportovních pořadů, můžeme podpořit to, že začnou ubývat konzumenti, na které má reklama nemalý vliv. Je to celosvětově dokázáno. Byla bych velmi ráda, abychom si tuto svoji celospolečenskou váhu, která na nás dnes leží, uvědomili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí zpravodaj pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych vaším prostřednictvím poprosit paní kolegyni Konečnou, aby mi poslala toho právníka, který dělal rozbor, protože bych mu vysvětlil, že sponzorování není upraveno v zákoně o regulaci reklamy, ale v zákoně o rozhlasovém a televizním vysílání. A protože část druhá tohoto zákona se týká zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, samozřejmě by se to dotklo i Gambrinus ligy, protože sponzorský vzkaz nelze vysílat jinak, než jak je upravena reklama. Mohlo by se tedy vysílat po 22. hodině. Všechny fotbalové přenosy by musely být vysílány ze záznamu až po 22. hodině, což jistě uznáte, že je nesmysl.

Jinak bych chtěl navrhnout proceduru, a to abychom hlasovali o B1, poté o B2, potom o bodu C jako celku, protože bod C jsou v podstatě všechny legislativně technické návrhy, a potom o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda má někdo jiný návrh procedury nebo zda někdo nesouhlasí. Není tomu tak, návrh procedury je poměrně jednoduchý a domnívám se, že o něm nemusíme hlasovat. Přistoupíme rovnou k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby se postavil zpět k řečnickému pultu a provedl nás hlasováním. Prosím také o vyjádření obou k jednotlivým pozměňovacím návrhům.

 

Poslanec Petr Pleva: Nejprve budeme hlasovat o bodu B1. Souhlas. (Navrhovatelka souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 176 poslanců pro hlasovalo 164, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Pleva: Nyní budeme hlasovat o bodu B2. Zcela zásadní souhlas. (Navrhovatelka - zcela zásadní nesouhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 177 poslanců pro hlasovalo 122 proti 29. I tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Pleva: Nyní budeme hlasovat o bodu C jako celku. Souhlas. (Navrhovatelka také souhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 100 z přítomných 178 pro hlasovalo 160, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Pleva: Hlasovali jsme o všech pozměňovacích návrzích a můžeme nechat hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Kateřiny Konečné, Jitky Gruntové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 934, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 101 z přítomných 178 pro hlasovalo 64, proti 14. Tento návrh zákona nebyl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Paní poslankyně Konečná - ale velmi stručně, neprobíhá rozprava, zřejmě chcete něco dodat.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Kolegyně a kolegové, pevně věřím, že stejně rádi, jako se díváte na Gambrinus ligu a sportovní zápasy v televizi, se přijdete podívat do protialkoholní léčebny pro mladé alkoholiky. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP