(15.30 hodin)
(pokračuje Turek)

Musím říci, že hlasování o vypuštění těchto položek dopadlo naprosto těsně. Bylo šest pro, jeden proti a šest se zdrželo. Takže to nemá zcela jasně vypovídací hodnotu o vůli poslanců. Myslím si, že by bylo vhodné přece jen o tak závažné části rozpočtu hlasovat zde na plénu.

Pro ty méně zasvěcené uvedu, že životnost obrněného transportéru je třicet let, takže v tuto chvíli je třeba velice vážit vynaložené prostředky, zda jsou skutečně vynaloženy správným směrem, protože osobně se domnívám, že celé zadání na pořízení transportérů, jak bylo nastaveno, nebylo nastaveno správně.

Ušetřené peníze, to znamená 29,145 milionu korun, se přesouvají do rezervního fondu resortu armády.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana kolegu Michala Doktora, po něm pana kolegu Svatomíra Recmana.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za udělené slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych v první části přednesených pozměňovacích návrhů vyhověl výtce pana zpravodaje a předsedy rozpočtového výboru. Je určitě daleko snadnější navrhovat další rozpouštění vládní rozpočtové rezervy ve prospěch Všeobecné pokladní správy na jednotlivé regionální projekty než navrhovat její naplnění.

Dovolte tedy, abych jako první pozměňovací návrh navrhl snížení výdaje kapitoly Všeobecná pokladní správa, převod do Fondu státních záruk, o 20 milionů korun.

Jako další kapitola Všeobecná pokladní správa, investiční pobídky - snížení o 20 milionů korun.

Kapitola Ministerstva práce a sociálních věcí, položka aktivní politika zaměstnanosti - snížení o 10 milionů korun.

Poslední - návrh na zvýšení vládní rozpočtové rezervy, snížení kapitola Ministerstva zemědělství, program SAPARD, snížení o 20 milionů korun.

Alespoň u toho závěrečného návrhu, kterým navrhuji v celkovém součtu zvýšit dispoziční výdaje vládní rozpočtové rezervy o 70 milionů korun, bych uvedl, že program SAPARD mimo jiné slouží k podpoře regionálních projektů. Myslím si, že tomuto požadavku vyhovuje 99 % podaných pozměňovacích návrhů z úst kolegů poslanců a poslankyň, které už zazněly nebo zazní. Zcela jistě tomuto požadavku vyhovují i přijaté pozměňovací návrhy z jednání rozpočtového výboru.

Nyní dovolte, abych navrhl také druhou stranu, a sice výdaje vládní rozpočtové rezervy, resp. snížení vládní rozpočtové rezervy ve prospěch výdajů Všeobecné pokladní správy.

Prvním navrhovaným projektem je podpora projektu, kde příjemcem je město Besednice, okres Český Krumlov - rekonstrukce Základní školy Besednice, přestavba pavilonu pro mateřskou školu, v částce 4,5 milionu korun.

Druhou novou položkou Všeobecné pokladní správy je příjemce obec Budíškovice, okres Jindřichův Hradec - stavební úpravy Základní školy Budíškovice, výše dotace ze státního rozpočtu 6,5 milionu korun. Jako krátké zdůvodnění bych uvedl, že celkové náklady stavebních úprav činí 18,6 milionu korun. Obec vlastní činností zajistila až dosud značnou část ze zdrojů vlastních. Pomoc státu, kterou jsem navrhoval, by v poměru k celkové výši investičních výdajů činila pouze 30 %.

Jako další položku navrhuji příjemce Tělovýchovná jednota Jiskra Třeboň, identifikační číslo organizace 00512907 - výstavba ubytovacího zařízení Tyršův stadion. Celková výše státní dotace je 4,5 milionu korun.

Jako další položku bych rád navrhl podporu projektu, kde příjemcem je město Lomnice nad Lužnicí, okres Jindřichův Hradec - rekonstrukce náměstí 5. května, v celkové výši 18 milionů korun. U této položky bych rád také oznámil střet zájmu, neboť jsem občanem této obce.

Jako poslední z návrhů bych navrhl výdaj v kapitole Všeobecná pokladní správa - podpora projektu, kde příjemcem je Petarda Promotion, obecně prospěšná společnost. Podpora projektu Vyhlášení cen Akademie populární hudby, mezinárodní organizace fonografického průmyslu. Navržená částka činí 6 milionů korun.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Michalu Doktorovi. Nyní požádám pana kolegu Svatomíra Recmana, po něm bude přednášet své návrhy pan kolega Eduard Vávra.

 

Poslanec Svatomír Recman: Paní místopředsedkyně, pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu České republiky na rok 2006. Požádal bych o zařazení přednesených návrhů do kapitoly Všeobecná pokladní správa a rovněž finanční prostředky na tyto akce by šly z kapitoly VPS.

V úvodu musím říci, že zde mám asi 18 položek, s tím, že tento souhrn položek je za více poslanců z poslaneckého klubu KSČM. Není to tedy jen má osobná iniciativa, ale skupiny poslanců z KSČM.

Jedná se o tyto položky: Zastřešení zimního stadionu v obci Sedlčany - 8 milionů korun; rekonstrukce hasičské zbrojnice v obci Doloplazy - 6 milionů korun; zastřešení a rekonstrukce zimního stadionu Nový Bydžov - 38,2 milionu korun; výstavba domova důchodců v obci Bruzovice v okrese Frýdek-Místek - 39,5 milionu korun; výstavba kanalizace, druhá etapa, obec Postřekov, okres Domažlice - 23 milionů korun; rekonstrukce Mateřské školy a Základní školy v obci Kladruby u Stříbra, okres Tachov - 7 milionů korun; rekonstrukce místních komunikací v obci Nihošovice, okres Strakonice - 3 miliony korun; vybudování kanalizace v obci Čejkovice, okres České Budějovice - 1,7 milionu korun; střešní vestavba knihovny v obci Skalice nad Svitavou, okres Blansko - 2,8 milionu korun; rekonstrukce Mateřské školy a Základní školy město Bor, okres Tachov - 8 milionů korun; rekonstrukce místních komunikací v obci Vimperk, okres Prachatice - 5 milionů korun; rekonstrukce místních komunikací v obci Horní Dvořiště, okres Český Krumlov - 3 miliony korun; rekonstrukce náměstí Kaplice, okres Český Krumlov - 6 milionů korun; výstavba fotbalového hřiště, obec Rotava - 14,7 milionu korun; rekonstrukce stravovacího zařízení Základní školy v obci Smidary, okres Hradec Králové - 4,6 milionu korun; rekonstrukce a oprava Základní školy Protivín - 15 mil. Kč; víceúčelová sportovní hala Český Rudolec - 2,6 mil. Kč; rekonstrukce a oprava Základní školy Valašské Klobouky - 15 mil. Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP