(15.50 hodin)
(pokračuje Teplík)

Podstatou tohoto je, že hospodářský výbor navrhuje z kapitoly 398 VPS snížit specifický dílčí ukazatel vládní rozpočtová rezerva o částku 700 milionů korun a o tuto navýšit již před chvilkou citovanou kapitolu 322 Ministerstvo průmyslu a obchodu, Útlum hornictví, včetně sanace těžby uranu.

Je to z jednoduchého důvodu. Když se tvořila tato konstrukce, jakým způsobem se vypořádávat se sanací těžby uranu a se sanací hornické činnosti vůbec, bylo to v roce 2004, tak se předběžně počítalo, že každý rok by se mělo jednat o částku plus minus 4 miliardy korun. Tato částka se zhruba v poměru půl na půl dělí na mandatorní sociální výdaje a na technický útlum. Nicméně v rozpočtu v tomto specifickém ukazateli není pro letošní rok částka 4 miliardy korun, ale pouze 2,9 miliardy korun s tím, že mandatorní výdaje jsou ze zákona povinné, a tudíž tato polovina neklesá, ale naopak klesá, a to na velice kritickou hranici, právě objem prostředků na útlum technický. To je krátké odůvodnění.

Jsem velmi rád, že zde můžu tímto prostřednictvím poprosit pana ministra financí, aby se zamyslel nad jednou věcí, a sice - možná už to tady přede mnou někteří kolegové bez rozdílu politické příslušnosti v minulých (vystoupeních?) říkali - zdali mandatorní sociální výdaje, které se týkají bývalých horníků, by měly být vypořádávány prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu. Myslím si, že by bylo vhodnější - případně to spojit i s nějakou krátkou novelizací - toto činit prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu kolegovi Tomáši Teplíkovi. Nyní tedy má slovo pan poslanec Vlastimil Dlab. Po něm bude hovořit pan kolega František Beneš.

 

Poslanec Vlastimil Dlab: Děkuji. Paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, mám dva doplňky k pozměňovacímu návrhu tisku 1128.

Kapitola VPS program 298110. Za prvé je to Rekonstrukce hasičské zbrojnice, obec Hajnice, okres Trutnov, v částce 2 miliony 200 tisíc. Za druhé je Rekonstrukce 2. základní školy Husova, Jičín, v částce 30 milionů korun. O tuto částku snížit kapitolu VPS, vládní rozpočtová rezerva.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím pana poslance Františka Beneše. Dále bude mluvit pan kolega Gongol.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych předložil dva návrhy, které se týkají změn ve státním rozpočtu na příští rok.

Za prvé navrhuji pro Tělovýchovnou jednotu ABC Braník, Praha 4 pro rekonstrukci hřiště částku 5 milionů korun a snížit o uvedenou částku Všeobecnou pokladní správu, vládní rozpočtovou rezervu.

Krátké zdůvodnění. V rámci této tělovýchovné jednoty působí řada oddílů, které se starají hlavně o děti a mládež. Z rozpočtu hlavního města Prahy i z rozpočtu městské části dostávají nemalé příspěvky, vyšší, než jsem dnes požadoval. Tyto všechny příspěvky směřují k tomu, aby se podstatným způsobem zkvalitnila hřiště, která právě slouží dětem a mládeži.

Druhý můj návrh. Předstupuji zde jako zástupce podvýboru pro informatizaci veřejné správy. Přednáším tento požadavek. Navrhuji zvýšit objem výdajů Ministerstva vnitra o částku 40 milionů korun, a to pro program 214414 Podpora rozvoje informatizace územní veřejné správy.

Krátké odůvodnění. Na straně 48 kapitolního sešitu 314 Ministerstva vnitra je požadována částka 40 milionů 775 tisíc, která však nebyla Ministerstvem financí akceptována. Je uvedeno, že nezařazení požadavků do Všeobecné pokladní správy bude mít negativní dopad na řešení úkolů v rámci reformy veřejné správy. Přitom jde o podíl státu na řešení programů, které byly započaty již před pěti roky a na jejichž financování se podílejí ze svých rozpočtů trojnásobně vyšší částkou kraje. Jde o to, aby podvýbor pro informatiku a krajské samosprávy měly zajištěné další prostředky pro svou činnost v této samostatné části působnosti.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní pana kolegu Jaromíra Gongola. Po něm bude hovořit pan kolega Václav Votava.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Dámy a pánové, více jak 70, možná již 80 poslanců se ve druhém čtení ke státnímu rozpočtu bude snažit přesvědčit tuto Sněmovnu o tom, že zrovna ten jeho návrh je nejvíce zřetele hodný a že jimi požadovaná částka je tou nejpotřebnější a nejlepší. Je to asi přirozené, neboť jsem přesvědčen o tom, že ani tak nejde o tzv. poslanecké pomníčky, jak nám říkají média, ale o účelovou investici, která by měla zlepšit život našich občanů v regionech. Je asi jasné, že tyto návrhy vycházejí z programů jednotlivých stran. Pro mě jsou zcela logické návrhy, které podporují opravu škol, výstavbu školních hřišť, údržbu silnic, výstavbu domovů důchodců a podobně. Nesmíme však zapomenout na takové investice, které nám do budoucna přinesou zvýšení příjmů státního rozpočtu, například podpora zaměstnanosti, neboť každý státní rozpočet by podle mého názoru měl zajišťovat ekonomický rozvoj společnosti, a to především. Proto v souladu s volebním programem KSČM, který chce řešit aktivní podporu zaměstnanosti, a to přímou podporou ze státního rozpočtu, navrhnu i já jeden pozměňovací návrh, který bude pro pana ministra financí asi přijatelný, protože to bude návrh fiskálně neutrální.

Navrhuji proto zvýšit kapitolu Ministerstva práce a sociálních věcí o 800 milionů korun na aktivní podporu zaměstnanosti bez prostředků Evropské unie a snížit o tuto částku, to je 800 milionů korun, rozpočet Ministerstva obrany kapitola 307 v položce výdaje na aktivity Armády České republiky.

Domnívám se, že tuto částku může ušetřit na nákladech na vysílání vojenského kontingentu do Iráku či Afghánistánu, neboť to zcela jistě není v zájmu našich občanů. To by měly podle mého názoru hradit státy, které válku rozpoutaly.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní požádám pana kolegu Václava Votavu o slovo. Po něm bude hovořit pan kolega Krill.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dovolil bych si též podat několik pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu na rok 2006.

Za prvé. Do kapitoly VPS program 298210 zařadit novou položku s názvem Rekonstrukce základní školy Hrádek, město Hrádek, okres Rokycany, v částce 10 milionů korun. O tuto částku bude v kapitola VPS snížena vládní rozpočtová rezerva.

Za druhé. Do kapitoly VPS program 298110 zařadit novou položku s názvem Záchrana kostela Svaté Markéty v Erpužicích, okres Tachov, v částce 1 milion korun. O tuto částku ponížit v kapitole VPS též vládní rozpočtovou rezervu.

Do třetice. Do kapitoly VPS program 298210 zařadit novou položku, která bude mít název Základní škola Bezdružice - rekonstrukce tělocvičny a hřiště, obec Bezdružice, okres Tachov, v částce 6 milionů korun. O tuto částku 6 milionů korun ponížit vládní rozpočtovou rezervu v kapitole Všeobecné pokladní správy.

Za čtvrté. Poslední pozměňovací návrh je do kapitoly VPS program 298210 zařadit novou položku, která bude znít Rekonstrukce základní školy v Dobřanech, město Dobřany, okres Plzeň-jih, a to v částce 10 milionů korun. Také o tuto částku bude kapitola VPS ponížena ve vládní rozpočtové rezervě.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP