(17.10 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Aby mohla být tato položka v rozpočtu vyvážená, dovolím si načíst alternativní návrh. První alternativa by měla spočívat v tom, že by byla pokryta z vládní rozpočtové rezervy ve výši 17 milionů korun, nebo by byla pokryta ze snížení státního dluhu také ve výši 17 milionů korun.

Opravdu velmi krátké zdůvodnění. Musím říci, že příslušný investor - kraj - je připraven dát jak spoluúčast na tuto investici, tak existuje i ze strany města Mostu svolení s výstavbou takové haly. Existuje již i studie a projektová dokumentace. Chci deklarovat, že příprava byla učiněna a že tyto prostředky, pokud by byly schváleny, budou vynaloženy velmi účelně.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi. Pana kolegu Šustra nevidím, takže slovo udělím panu poslanci Zdeňku Kořistkovi, připraví se pan poslanec Zdeněk Koudelka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kořistka: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu.

Za prvé - zvýšení státního rozpočtu v kapitole Ministerstva zdravotnictví, Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy. Jde o investici modernizace stávajícího CT pro radiodiagnostické oddělení. Tento návrh předkládám ve dvou variantách. Varianta jedna je 48 milionů, varianta dvě je 24 milionů. Zároveň navrhuji snížení státního rozpočtu v kapitole vládní rozpočtová rezerva.

Za druhé - zvýšení státního rozpočtu v kapitole Všeobecná pokladní správa - Mikulovické sportovní sdružení Mikulovice, okres Jeseník. Jde o sociální zařízení pro veřejnost. První etapa sportovního areálu ve výši 8,5 milionu korun. Snížení státního rozpočtu v kapitole vládní rozpočtová rezerva.

Za třetí - zvýšení státního rozpočtu v kapitole Všeobecná pokladní správa - obec Dolní Lomná, okres Frýdek-Místek. Investiční akce se jmenuje Rekonstrukce pěší komunikace podél silnice III/01151, částka 7,5 milionu korun. Zároveň navrhuji snížení státního rozpočtu v kapitole vládní rozpočtová rezerva.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kořistkovi. Slova se ujme pan poslanec Koudelka, připraví se pan poslanec Bíža. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená Sněmovno, navrhuji jenom technickou úpravu. Kapitola Všeobecná pokladní správa. V programu rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství číslo 298210 u akce 2982108036 - stavba víceúčelové haly při Základní škole Jasanová 2 - na konci opravit Městská část Brno-střed na správné Městská část Brno-Jundrov.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Koudelkovi. Než dám slovo panu poslanci Bížovi, přečtu dalších deset: poslanci Vomáčko, Pelc, Černý, Mlčák, Zralý, Pátek, Vymětal, Čurdová a Bayerová.

Nyní pan poslanec Bíža. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bíža: Vážený pane místopředsedo, dovolte, abych také přednesl pozměňovací návrh, který zní: Rekonstrukce Základní školy v obci Mšeno-lázně (?), IČO 00264/83, okres Litoměřice. Je třeba vyřešit havarijní stav, uvolnit z vládní rozpočtové rezervy částku 15 milionů korun a navýšit kapitolu Všeobecná pokladní správa o tuto částku. Věřím, že nejmocnější bankéř v této zemi to slyší a obci Mšeno-lázně pomůže.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Bížovi. Pan poslanec Vomáčko se ujme slova. Připraví se pan poslanec František Pelc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Vomáčko: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl bych přečíst pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu a to je navýšení položky 37/147 v materiálu pozměňovací návrhy, a to v alternativách navýšení o 35 milionů korun, alternativa dvě o 11 milionů korun. Jedná se o rekonstrukci Mateřské školy Milovice-Mladá.

V tomto území nám osídlují celou oblast mladí lidé. Průměrný věk je tam 28 let, v části Mladá je to necelých 25 let. Pokud se tam nepodaří zprovoznit tuto školku o 308 místech, dobře 220 dětí od 1. září nemá kde být. Víte, že zaměstnanost je tam špatná, většina lidí, spíš tatínků, jezdí do Prahy. Věřím, že podpoříte tento návrh a pomůžete tomuto území konečně se vzpamatovat, abychom ho byli schopni využít po odchodu Sovětské armády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vomáčko. Nyní pan poslanec František Pelc, připraví se pan poslanec Karel Černý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Pelc: Vážený pane místopředsedo, vážený místopředsedo vlády, kolegyně a kolegové, jsem si plně vědom, že tento způsob návrhu řešení systémových chyb, které dlouhodobě v rozpočtové politice státu a veřejných rozpočtů máme, je zcela nesprávný, nicméně mi dovolte, abych vás přesvědčil o tom, že následující můj pozměňovací návrh do zákona o státním rozpočtu na rok 2006 má alespoň minimální smysl. Týká se sněmovního tisku 1128.

Navrhuji proto, aby do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa byl zařazen bod na novou položku v následujícím znění: Spacium, o.p.s., Liberec, IČO 26479320, Sculpture Forum, rozvoje a projekty kultury a cestovního ruchu - 6,8 milionu korun českých.

Dále mi dovolte navrhnout do vládního návrhu zákona o státním rozpočtu tuto změnu týkající se investičního záměru. Název stavby - obec Kořenec, okres Blansko, rekonstrukce a dostavba sportovního areálu, parcelní čísla 230, 230/2, 869/13, 869/12,870/1, 870/2, 870/3, 898/28, což jsou jenom upřesňující informace, nikoliv podstatné, aby se v rozpočtu promítl touto změnou, kterou vám následně načtu, aby celkové náklady stavby včetně DPH, investiční náklady byly navýšeny a zohledněny ve výši 2,844 milionu korun.

Jsem si vědom plně toho, že tyto pozměňovací návrhy, stejně tak jako pozměňovací návrhy mnoha ostatních kolegů, nekráčejí směrem k systémovým změnám, nicméně jsem si stejným dechem vědom toho, že mnohé obce a jiné instituce potřebují pomoci, protože systémový krok je bohužel stále před námi.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Františku Pelcovi. Nepochybuji o tom, že má znalost o svém regionu lepší než mnoho státních úředníků, kteří zatím sestavovali státní rozpočet. Čili nepovažuji tyto návrhy za zbytečné, nebo dokonce nesprávné.

Slova se ujme pan poslanec Karel Černý, připraví se pan poslanec Ladislav Mlčák. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP