(17.20 hodin)

Poslanec Karel Černý: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si předložit dva pozměňující návrhy. Prvním návrhem je zařadit do kapitoly Všeobecná pokladní správa do programu 298210 podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství položku rekonstrukce, nástavba, přístavba a změna stavby mateřské školy na Základní školu a Mateřskou školu Rožná - 8 mil. Kč.

Druhým návrhem je zařadit do kapitoly Ministerstva zdravotnictví do programu 235210 podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního zdravotnictví položku digitalizace obrazové dokumentace radiologického oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě - 4 mil. Kč.

Obě tyto položky navrhuji na úkor kapitoly vládní rozpočtové rezervy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Černému. Slova se ujme pan poslanec Ladislav Mlčák, připraví se pan poslanec Antonín Zralý.

 

Poslanec Ladislav Mlčák: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, předkládám pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu na příští rok do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa. Jedná se konkrétně o zařazení rekonstrukce Základní školy Bochoř, okres Přerov, v částce 2 mil. Kč a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Jedná se v podstatě o rozšíření této školy z důvodu navýšení žáků a je potřeba upravit prostor šaten jedné třídy a v podstatě i částečně tělocvičny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ladislavu Mlčákovi. Slova se ujme pan poslanec Antonín Zralý, připraví se pan poslanec Miroslav Pátek.

 

Poslanec Antonín Zralý: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, dovolte mi, abych předložil pozměňovací návrhy k návrhu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2006, a to následovně.

Do kapitoly 298210 podpora rozvoje materiálně technické základny regionálního školství zařadit obec Lužice, okres Hodonín, na dostavbu sportovní vybavenosti Základní školy Lužice, víceúčelové sportovní haly ve výši 23 mil. Kč, a město Dubňany, dostavba základní školy ve výši 20 mil. Kč. V obou případech jenom konstatuji, že je vypracována projektová dokumentace a obce v obou případech jsou připraveny finančně se podílet na realizaci minimálně 40 % z celkových nákladů. V obou případech tyto částky převzít z kapitoly VPS.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zralému. Slova se ujme pan poslanec Miroslav Pátek, připraví se pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Miroslav Pátek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych i já načetl tři pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku 1128, návrhu státního rozpočtu na rok 2006. Jde o podíl na připravených investicích města Ústí nad Labem pro potřeby dětí a mládeže.

Za prvé. Kapitola Všeobecná pokladní správa, program 298 210 podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství, rekonstrukce zateplení Základní školy Ojinovičova (?), Ústí nad Labem, 11 mil. Kč, zvýšení snížení vládní rozpočtové rezervy o tutéž částku.

Za druhé. Kapitola Všeobecná pokladní správa, program tentýž 298210, jde o výstavbu kabin a umělého osvětlení u hřiště s umělým povrchem při Základní škole Nová v Ústí nad Labem. Jde o částku 6 mil. Kč, o kterou rovněž navrhuji snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Za třetí. Opět kapitola Všeobecná pokladní správa, program 298110 podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury. Jde o celkovou rekonstrukci, revitalizaci hřiště s umělým povrchem Český lev Neštěmice, Ústí nad Labem.

Jak jsem podotkl, všechny investice směřují pro potřebu dětí a mládeže. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pátkovi. Slova se ujme pan poslanec Karel Vymětal, připraví se paní poslankyně Anna Čurdová.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení páni místopředsedové vlády, dámy a pánové, rozhodl jsem se že letos mimořádně nebudu mluvit o Senátu, protože mám takový pocit, že není vůle Poslanecké sněmovny, aby udělala pořádek ve financování těchto ústavodárných sborů. Tak mi to ukazují všechna minulá léta. Možná že je škoda, že jsme neprojednali ještě státní závěrečný účet za rok 2004, protože kdybychom ho projednali, tak bychom například zjistili, že není pravda to, co říká pan předseda Senátu Sobotka, že Senát není cestovní kanceláří, protože jsem si spočítal za rok 2004 skutečnosti. To nejsou chiméry, ale skutečnosti.

Zahraniční cestovné senátorů na jednoho senátora činilo v roce 2004 Kč 207 343,79. Zahraniční cestovné na jednoho poslance za rok 2004 činilo 131 512,30 koruny. Takže ergo kladívko cestování jednoho senátora do zahraničí v roce 2004 bylo 157,7 % na jednoho poslance. Je pravda, co říká pan předseda Senátu Sobotka, že není Senát cestovní kanceláří. On skutečně není obyčejnou cestovní kanceláří - to je hvězdná kancelář! Sněmovna to respektuje, prostě není ochotna do tohoto zasáhnout. Takže já se Senátu věnovat nebudu.

V další části bych se chtěl věnovat usnesení rozpočtového výboru. - Neslyším dost dobře, co mi tady říká pan předseda rozpočtového výboru. Napovídá mi, horní komora. Nikoliv, já už jsem tady jednou panu senátorovi vysvětlil, že Senát je dole. Když se jde ze Sněmovny do Senátu, tak se jde dolů, ne nahoru. Takže to je dolní komora.

Teď bych se rád věnoval usnesení rozpočtového výboru.

Dámy a pánové, když jsem si to probral, tak jsem nestačil věřit svým očím, protože rozpočtový výbor posbíral a pohrabal ve všech možných kapitolách, aby nahrabal tři čtvrtě miliardy korun a mohl potom rozdělovat na všelijaká hřiště, komíny, ploty, kulturní domy, školky, jesle, a už nebudu opakovat fedrpuše a nové meče a kazajky a nová kola k vozatajstvu, na nové koně atd. Je prostě neuvěřitelné, že rozpočtový výbor sahá do jiných ministerstev způsobem naprosto neuvěřitelným.

Tam se totiž například dočtete, že rozpočtový výbor sáhl do kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu a snižuje položku na vědu a výzkum, a sice na národní program výzkumu, a bere tam odtud 10 milionů. A to se prosím děje v době, kdy vláda, která v současné době vládne, říká, že věda a výzkum je její prioritou! Takže prioritou zřejmě není věda a výzkum, ale jsou to chodníky, fedrpuše a nejlépe nové koně pro vozatajstvo zakoupit. Samozřejmě to musela schválit většina rozpočtového výboru a opozice ani v rozpočtovém výboru většinu nemá. To je mi líto, že takovým způsobem rozpočtový výbor zasáhl do kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu.

Dále v této kapitole, v tomto ministerstvu, sbírá 5 mil. Kč z programu --a teď je to tady napsané krásně kulantně, je to akce číslo 22201E0001. Tak. Kdo neví, o co kráčí, ani já jsem v tom okamžiku nevěděl, o co kráčí, tak snad je to dobře, oni to mají asi navíc. Jenomže ouha. Když se člověk do toho podívá, o jakou akci jde, tak zjistí, že tato krásná akce, to musím teď srovnat, protože číslo je šílené, tato akce je zdokonalování technické způsobilosti metrologických pracovišť. Jsou to prostředky na Český metrologický institut. Rozpočtovány jsou vládou ve výši 8 600 000 Kč a rozpočtový výbor z toho 5 mil. bere pryč. Prostě proč bychom měli měřit v České republice, že jo? To není prorůstové opatření. Prorůstové opatření je, když se někde postaví chodník a nějaký občan na něm zakopne o klacek, který tam hodí nějaký nezdvořilý občan.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP