Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
24. listopadu 2005 v 9.01 hodin

Přítomno: 133 poslanců

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane premiére, vážený pane ministře, zahajuji třetí jednací den 51. schůze Poslanecké sněmovny a na dnešním jednání vás vítám.

Žádám vás, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Zatím pan poslanec Zbyněk Novotný hlásí náhradní kartu č. 4.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Václav Frank z důvodu hospitalizace, Josef Hojdar také ze zdravotních důvodů, Miloš Kužvart z důvodu zahraniční pracovní cesty a František Vnouček z důvodu hospitalizace.

Pan premiér Jiří Paroubek se omlouvá na odpolední jednání, paní ministryně Dana Bérová je na konferenci v Manchesteru, paní ministryně Petra Buzková se omlouvá pro nemoc, pan ministr zemědělství Jan Mládek se omlouvá až do dnešního dne, je na zasedání Rady ministrů zemědělství v Bruselu, pan ministr spravedlnosti Pavel Němec má jednání mimo Prahu a pan ministr Zdeněk Škromach má také jiné pracovní jednání mimo Prahu.

Na dnešní jednání máme již pevně zařazené body, a to jsou body 33, 34 a 43, což jsou body z bloku druhých čtení. Dále jsme také zařadili nový bod 233, kterým je Návrh na zřízení vyšetřovací komise k prošetření hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Poté bychom pokračovali dalšími body ve schváleném pořadí.

Nejprve ale bychom měli rozhodnout, jak budeme postupovat při dalším projednávání bodu č. 2, který jsme přerušili v úterý 22. listopadu, a bodu č. 4, který byl pevně zařazen na středu 23. listopadu. Když jsem včera končil odpolední jednání, měli jsme dva pevně zařazené body. Bylo to druhé čtení státního rozpočtu a Návrh Střednědobého výdajového rámce na léta 2007 a 2008. V úterý před skončením večerního jednání oznámil pan místopředseda Jan Kasal, že budeme zahajovat bodem č. 2. Pokud to nikdo nezpochybňuje, tak bychom také toto pořadí dodrželi, a zbývá nám tedy rozhodnout, kdy se budeme zabývat bodem č. 4, tj. Střednědobým výdajovým rámcem. Tady bych očekával návrhy buď pana ministra financí, nebo pana předsedy rozpočtového výboru, a mám ohlášeného pana poslance Miloslava Vlčka, který dá návrh.

Ale nejdříve pan předseda rozpočtového výboru. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane místopředsedo, domnívám se, že bod č. 4, střednědobý výdajový rámec, je úzce spjat s návrhem zákona o státním rozpočtu a vzhledem k tomu, že se nám jej nepodařilo projednat při druhém čtení, tak doporučuji ho zařadit jako bod před zahájením třetího čtení státního rozpočtu. Třetí čtení státního rozpočtu je pevně zařazeno jako první bod v pátek 2. prosince a doporučuji střednědobý výdajový rámec předřadit jako bod před tímto pevně zařazeným bodem. Domnívám se, že věcně i logicky to je v pořádku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tedy v pátek 2. prosince tento bod předřadit před státní rozpočet.

 

Poslanec Michal Kraus: Ano. Třetí čtení státního rozpočtu by navazovalo hned na projednání bodu střednědobý výdajový rámec.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Další návrh má pan poslanec Miloslav Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dovolte mi, abych navrhl pevné zařazení jednoho bodu, a je to bod č. 175, vládní návrh úplatného nabytí majetkového podílu společnosti LETKA a.s., sněmovní tisk 1200, na zítřek po třetích čteních. Mám takové tušení, že by to mohl být bod 3 nebo bod 4.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, budeme o tom hlasovat. Nyní se hlásí pan poslanec Miloš Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Dobré ráno, dámy a pánové. Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl po dohodě s předkladatelem uvedených čtyř zákonů návrh na pevné zařazení bodů programu, a to především bod 147 - Vládní návrh zákona o veřejných zakázkách, sněmovní tisk 1076, třetí čtení, a bod 148 - Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejných zakázkách, sněmovní tisk 1077, třetí čtení, a požádal vás o pevné zařazení těchto bodů na středu 14. prosince 2005 jako body 4 a 5, to znamená za již pevně zařazené body.

Další je bod 169 schváleného programu naší schůze - Vládní návrh zákona o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon), sněmovní tisk 1078, třetí čtení, a bod 170 - Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím koncesního zákona, sněmovní tisk 1079, třetí čtení, a chtěl bych vás požádat o pevné zařazení těchto bodů rovněž na středu 14. prosince 2005 jako body 6 a 7.

Děkuji vám za pochopení a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miloši Melčákovi. Ještě se hlásí pan kolega Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. Ale myslím si, že návrhy pana kolegy Melčáka jsou nehlasovatelné. Protože neproběhlo druhé čtení, tak nemůžeme samozřejmě zařazovat pevně třetí čtení. Až proběhne druhé čtení, je možno takto postupovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi i za tuto připomínku, protože já bych musel oznámit podle jednacího řádu, že hledám onu "závažnou okolnost", kdy dnes, to znamená 24. listopadu, rozhodneme o tom, co budeme dělat 14. prosince.

Návrh samozřejmě zazněl a nechám o něm hlasovat, ale musíme o něm hlasovat jenom s tím vědomím, že v podstatě vybočujeme z mezí jednacího řádu.

Nyní pan poslanec Evžen Snítilý. Ten se však vzdává slova, dobře.

Pan místopředseda vlády a poslanec Zdeněk Škromach má náhradní kartu č. 16.

Pan poslanec Karel Vymětal ještě tvrdí, že pokud neproběhlo druhé čtení, nemůžeme hlasovat o pevném zařazení třetího čtení. Zákon o jednacím řádu to sice nezakazuje, ale samozřejmě předpokládá per analogiam, že pokud bychom například návrh vrátili výborům k novému projednání, o čem by se jednalo na závěr druhého čtení, tak by skutečně třetí čtení nemohlo probíhat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP