(16.50 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Vážené dámy a pánové, v tuto chvíli vás chci požádat bez ohledu na stranické dresy o poctivé posouzení dvou skutečností, se kterými se ministr Svoboda nevyrovnal a které ve své neobvyklé reakci na mou interpelaci nezvládl.

První se týká faktu, že ministr zahraničí se svými spolupracovníky a servisem svého ministerstva nedokázal odpovědět na mou interpelaci v řádném termínu. O tom, že by si zpracování odpovědi mohlo vyžádat více času, jsem vyrozuměn nebyl. Z odpovědi ministra Svobody je také patrné, že prodlení nebylo způsobeno šetřením nebo složitým posuzováním toho, na co jsem upozornil. Z obsahu odpovědi jednoznačně plyne, že ministr nic nezjišťoval, nezpracovával také žádné právně podložené a kvalifikované vyjádření. Žádná z mých konkrétních otázek ani formálně, ani věcně zodpovězena nebyla.

Druhá skutečnost, kterou vám dávám ke zvážení, je ta, že ministr Svoboda postupoval nekompetentně, a to tak, že namísto ověření konkrétních faktů, namísto aby zjistil, zda ministerstvo a jeho příspěvková organizace ve své působnosti neporušují ústavu, se omezil na svérázné osobní úvahy a spekulace popírající obsah toho, co zveřejnila ČTK.

Chci být, dámy a pánové, správně pochopen. Rozhodně zde nemám v úmyslu rozvíjet, podobně jako to udělal ministr Svoboda, úvahy na téma, nakolik umělecky jedinečné je vyrábět a prodávat trička s antikomunistickými motivy. Také debata o tom, co je politicky či nábožensky angažované umění a co kýč, je zcela mimo téma mé interpelace, přestože sám za sebe bych si přál, aby republiku v zahraničí reprezentovala především kvalitní kultura. O co mi jde, je odpovědné posouzení faktů, to znamená toho, že příspěvková organizace Ministerstva zahraničí a její ředitel využívají své pozice a prostředků českého státu k vedení a podpoře politické kampaně proti jedné z parlamentních stran. Jednoznačně přitom ministru Svobodovi sděluji, že bych nikomu neupíral právo dělat avantgardní umění. Nechci také nikomu upřít ani jeho osobní právo na výrobu, propagaci a prodej kýčovité konfekce, pokud to dělá sám za sebe, legálně, platí daně a nezneužívá k tomu prostředků republiky. Osobně si samozřejmě myslím své o přínosu prodávaného nevkusu, včetně sortimentu pražských čepičářů nebo konfekce českých antikomunistů k reprezentaci české kultury. Ale to je, znovu zdůrazňuji, jiné téma.

Vážené dámy a pánové, co od ministra očekávám a co v jeho reakci zcela postrádám, to je věcná odpověď na mé původně položené otázky. Žádám o takovou odpověď, ze které by bylo zřejmé, že Ministerstvo zahraničí a jeho příspěvkové organizace nebudou vstupovat v rozporu s ústavou do politické soutěže stran a že odpovědní zástupci těchto institucí nebudou otevřeně využívat ani svých funkcí, ani prostředků a možností státu k podpoře stranicky motivovaných politických kampaní, ať už ve prospěch, nebo proti jednotlivým parlamentním stranám.

Žádám vás, dámy a pánové, o podporu pro návrh, aby ministr zahraničí odpověděl s respektem úřadu, který zastává, kvalifikovaně na všech pět otázek, které jsem mu ve své interpelaci položil. Jde, znovu zdůrazňuji, o to, abych získal nejen já, ale i tato Sněmovna hodnověrné ujištění, že ministr zahraničí a jeho podřízení nezneužívají svých kompetencí k porušování článku 2 odst. 1 Listiny základních práv a svobod a že Ministerstvo zahraničí ani České centrum ve Vídni nevstupuje v rozporu s ústavou přímo ani nepřímo do soutěže politických stran. Dejme k takové odpovědi ministru Svobodovi dostatek času, aby mohl ověřit skutečný stav věci, aby získal potřebná fakta, a podal konečně tedy jasnou v tomto případě dokonce novou profesionálně zpracovanou kompetentní odpověď.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, když jsem četl interpelaci pana poslance Grebeníčka, tak jsem nevěřil vlastním očím. On se totiž ptá na něco, co se nestalo.

Co se stalo? Skupina umělců se staví proti komunismu. Upozorňuji - proti komunismu. Projevuje to formou, že vyzvala další umělce, a ti umělci připravili různé variace úpravy triček, kde jsou symboly proti komunismu. O KSČM není nikde ani slovo, ale o komunismu. Ve svobodné společnosti je právo člověka šířit svůj názor i názor na komunismus tím, že nosím na sobě tričko, že jsem proti komunismu. Navíc, proč by to ve svobodné společnosti nemohlo být, protože to je postoj k tomu, co tu bylo, neboť i zákon o protiprávnosti komunistického režimu - teď nevím z hlavy - označuje komunistickou stranu, která tu vládla do roku 1989, za zločineckou organizaci. Je to připomínka toho, co se tu stalo, toho, co tu bylo, že tu byly koncentrační tábory, ve kterých lidé trpěli, že mnoho lidí bylo pozavíráno, mučeno, mnoho lidí popraveno. Že komunismus byl ohrožením tehdejší Evropy a tehdejšího světa vyjadřují umělci tím, že se tomuto vidění světa stavějí tím, že otiskli trička s těmito nápisy. Nic jiného se nestalo, než že také tato trička byla vystavena na Českém centru ve Vídni a lidé je s velkým zájmem kupovali. Co je na tom zločineckého nebo nepřijatelného, nevím.

Už vůbec nerozumím tomu, proč je to v rozporu s článkem 2 Listiny základních práv a svobod, protože tam se praví, že stát je založen na demokratických hodnotách a nesmí se vázat ani na výlučnou ideologii, ani na náboženské vyznání. Nevím, co to má s tím společného. To bych rád chtěl vysvětlit, co to má proti neutralitě. Tady se Česká republika neváže na žádnou ideologii ani na žádné náboženské vyznání. Potom se v článku 2 říká, že státní moc lze uplatňovat jen v případech a mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví. Vůbec netuším, jakou to má souvislost s tím, co se tady stalo. Potom je tu řečeno, že každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. To vůbec nechápu, proč by tady měl být rozpor. Jestliže pan kolega Grebeníček tady říká, že je to v rozporu s článkem 2 Listiny základních práv a svobod, já jsem si to tady přečetl a vůbec tam nenacházím žádnou souvislost, a to si dokáži představit velmi leccos, ale u tohohle mi chybí jakákoliv souvislost.

Na otázky jsem odpověděl. Podle mě nemá ani smysl debatu vést. Ve svobodné společnosti je podle mě naprosto v pořádku, jestliže lidé připomínají to, co tu komunismus v minulosti v Evropě napáchal. Projevují to tím, že potiskli trička, o která lidi mají zájem a kupují si je. Nikdo nenutí ani členy Komunistické strany Čech a Moravy, aby je kupovali, ani je skupovali. Je to jejich svobodná volba, jak se k těm trikům postaví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP