(9.10 hodin)
(pokračuje F. Beneš)

Tak to bylo také přijato, ovšem při číslování bodů bod 39, sněmovní tisk 714, nemá zařazeno pevné pořadí. Myslím si, že jsme si schválili, že tisky půjdou za sebou, takže jestliže bod 38 je pevně zařazen na úterý 6. prosince jako čtvrtý bod, tak z toho zcela logicky vyplývá, že bod 39 je potom bodem pátým, a další číslování se automaticky posouvá.

Upozorňuji, že se jedná skutečně jenom o chybu zápisu, protože Sněmovna hlasováním o tomto pořadí rozhodla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, myslím si, že zde nebude problém a že to bude Kanceláří Poslanecké sněmovny opraveno.

Sděluji, že pan poslanec Jaromír Schling má náhradní kartu č. 5 a pan poslanec Robert Kopecký náhradní kartu č. 8.

Kolegyně a kolegové, nyní přistoupíme k hlasování o návrzích, které byly právě nyní předneseny. (Velký hluk v jednacím sále.) Poprosím vás o klid a poprosím také ty, kteří návrhy podávali, aby mě sledovali.

 

Paní poslankyně Zuzka Rujbrová navrhovala, aby body 136 a 137, třetí čtení, byly pevně zařazeny na středu 7. prosince po pevně zařazených bodech. Doufám, že jsem tomu dobře porozuměla, a nechám o tomto návrhu paní poslankyně Rujbrové hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 136 z přítomných 121 poslanců pro návrh hlasovalo 76, proti 14. Návrh byl přijat.

 

Dále pan poslanec Jaroslav Krákora navrhoval pevné přeřazení bodu 43 na úterý 6. prosince po již pevně zařazených bodech. Dobře jsem tomu porozuměla?

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 137 z přítomných 126 pro návrh bylo 99, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Jako poslední návrh byl návrh pana poslance Michala Krause, který navrhuje pevné zařazení bodu 233 po ukončení rozpravy k bodu 197, časově to nelze nijak přesněji určit. Čili bod 233 po bodu 197.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 138 z přítomných 129 pro návrh 107, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Byla jsem upozorněna na to, že bod 197 již je nyní bodem č. 2, takže pro upřesnění: bod 233 bude po ukončení bodu č. 2.

 

Doufám, že jsem vyčerpala všechny návrhy. Nikdo se tomu nebrání, takže přistoupíme nyní k projednávání bodů tak, jak jsme si je schválili. Naše jednání budeme zahajovat pevně zařazeným bodem

 

175.
Vládní návrh úplatného nabytí majetkového podílu společnosti LETKA a.s.
ve společnosti AERO Vodochody, a.s., pohledávek státu zastoupeného
Ministerstvem financí a pohledávek společnosti ARTA REAL, k.s., společnosti
CZ CREDIT REAL, k.s. a Konpo, s.r.o., Českou konsolidační agenturou
/sněmovní tisk 1200/

 

Tento materiál uvede místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, Poslanecké sněmovně je předkládán ke schválení vládní návrh na úplatné nabytí majetkového podílu společnosti LETKA ve společnosti AERO Vodochody, pohledávek státu zastoupeného Ministerstvem financí a pohledávek společnosti ARTA REAL, společnosti CZ CREDIT REAL a společnosti Konpo Českou konsolidační agenturou.

Podle § 3 odst. 5 zákona z roku 2001 o České konsolidační agentuře je vyžadován souhlas Poslanecké sněmovny ke každé úplatě za nabytí aktiv Českou konsolidační agenturou, která v součtu s předchozími úplatami uskutečněnými podle rozhodnutí vlády překročí v jednom kalendářním roce jednu miliardu korun. Výše změn a nabytí majetkového podílu a pohledávek Českou konsolidační agenturou byla již vládou samostatně v předchozím období schválena. Je však ještě nezbytný souhlas Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, neboť již byly naplněny zákonné podmínky ve smyslu § 3 odst. 5 zákona o České konsolidační agentuře, a to v souvislosti s postoupením části pohledávek zdravotních pojišťoven za plátci pojistného na veřejné zdravotní pojištění po lhůtě splatnosti na Českou konsolidační agenturu. Česká konsolidační agentura již uskutečnila na základě tohoto vládního usnesení a usnesení Poslanecké sněmovny č. 1872 z roku 2005 úplatné převody aktiv a na úplatách za jejich nabytí zaplatila již v tomto kalendářním roce více než jednu miliardu korun.

Nabytí aktiv společnosti AERO Vodochody Českou konsolidační agenturou souvisí s tím, že společný prodej majetkové účasti státu v této společnosti spolu s postoupením pohledávek státu na základě dvoukolového výběrového řízení byl vyhodnocen jako optimální varianta řešení současné situace v této společnosti. Pro tento závěr byla rozhodující praxe Evropské komise v oblasti veřejné podpory, potřeba urychleného řešení s ohledem na finanční situaci společnosti a dále potřeba zajistit podporu provozuschopnosti letounů L-159 u Armády České republiky a také vytvoření podmínek pro zachování programů letecké výroby ve společnosti AERO Vodochody.

Postoupení pohledávek komanditních společností za současnými komplementáři na ČAK je spojeno se specifickou právní formou komanditních společností. Nový investor získává kromě podílu komanditisty i kontrolu nad obchodním vedením komanditní společnosti, které vykonává komplementář.

Důvodem postoupení pohledávek společnosti Konpo za společností NITSCH na ČKA je zejména ta skutečnost, že jedna z předmětných pohledávek je zajištěna ručitelským prohlášením a nemovitým majetkem ve vlastnictví Pražského stavebního bytového družstva, které se za účasti státu podílelo na řešení družstevní bytové výstavby v letech 1959 až 1989.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP