(9.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Postoupení pohledávek se uskuteční za cenu stanovenou podle zákona o majetku České republiky. Vzhledem k tomu, že na společnost NITSCH byl prohlášen konkurs, budou pohledávky nadále řešeny v rámci konkursního řízení, přičemž není vyloučeno, že v rámci zpeněžení konkursní podstaty a uděleného uspokojení budou obě pohledávky v plné nebo podstatné výši umořeny. Pokud pohledávka za společností NITSCH zajištěná ručitelským prohlášením a nemovitým majetkem ve vlastnictví bytového družstva nebude v rámci konkursního řízení zcela uspokojena, bude jednáno s tímto družstvem o možnostech dalšího způsobu řešení zbylé části pohledávky.

Postoupení těchto majetkových účastí bylo schváleno orgány České konsolidační agentury, bylo schváleno samostatnými usneseními vlády a nyní zbývá pouze vyslovení souhlasu ze strany Poslanecké sněmovny. Dovoluji si vás proto požádat, vážené poslankyně, vážení poslanci, o souhlas s tímto usnesením. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Organizační výbor přikázal tento sněmovní tisk k projednání rozpočtovému výboru. Z časových důvodů rozpočtový výbor nestihl tisk projednat. Předseda výboru svým rozhodnutím číslo jedna ze dne 24. listopadu určil zpravodajem k tomuto návrhu pana poslance Miloslava Vlčka, kterého žádám, aby se nyní ujal slova.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Děkuji, paní místopředsedkyně za udělení slova. Já bych přednesl svoji zpravodajskou zprávu k tomuto tisku, tedy k tisku 1200. Tak jak tady pan ministr uvedl, podle paragrafu 3 odstavce 4 a 5 zákona 239/2001 Sb., o konsolidační agentuře ve znění pozdějších předpisů, může konsolidační agentura úplatně nabývat nová aktiva do 31. prosince 2005 pouze na základě rozhodnutí vlády. V případě, že tato úplata tedy přesáhne jednu miliardu, musí schvalovat tyto převody Poslanecká sněmovna.

Dále bych o tom - pan ministr přesně všechnu tuto problematiku popsal a sdělil všechny informace, které jsou potřebné k projednání této předlohy - tolik bych se omezil. To by bylo moje úvodní slovo zpravodaje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Braný, a já mu udílím slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové. Už jsme zde slyšeli základní důvody, proč je navrhován tento tisk dnes k projednání. Já bych jenom ještě zdůraznil, že smyslem tohoto návrhu je vytvoření podmínek pro nadcházející privatizaci AERO Vodochody a tiskem 1200 je navrhováno několik finančních operací, které jsou většinou z materiálů zřejmé. Přiznám se ale, že mně osobně, a nejenom mně, není zcela zřejmý důvod jedné z navrhovaných finančních operací. Mám na mysli prodej majetkových účastí České konsolidační agentury ve společnostech ARTA REAL a CZ CREDIT REAL v celkovém rozměru přibližně 5,7 miliardy korun dvěma českým firmám, a to IDOMUS a ELITEX CZ - viz usnesení vlády č. 1222 ze dne 21. září 2005. Proto si dovoluji, vážená paní předsedající, vašim prostřednictvím požádat pana ministra financí v této věci o podrobnější vysvětlení. Obdobně prosím o kvantifikaci postoupení pohledávky společnosti Konpo za společností NITSCH, neboť mi není zřejmý finanční rozměr této operace. Pokud mám totiž souhlasit s nabytím aktiv Českou konsolidační agenturou, tak bych nerad hlasoval pro jakýsi bianco šek.

Znovu opakuji, že cílem předloženého vládního návrhu je vytvoření podmínek pro nadcházející privatizaci AERO Vodochody. V souvislosti s nadcházející privatizací je ovšem důležitých několik věcí, které nelze pominout a kde opět žádám o vysvětlení.

Vůbec mi není jasné, jak se v minulých letech vypořádal stát se svými garancemi za AERO Vodochody. Když v květnu 1997 tehdy ještě Klausova vláda rozhodla, že vítězem tendru na AERO Vodochody je konsorcium společnosti Boeing a ČSA, byla podmínkou vstupu tohoto konsorcia do AERO Vodochody státní záruka státu na úvěru ve výši 967 milionů dolarů, to je přibližně 38 miliard korun. V březnu 1998 potom vláda schválila kapitálový vstup zmíněného konsorcia do AERO Vodochody a zavázala se garantovat úvěr ve výši zmíněných 38 miliard korun. V roce 2004 byla údajně jedna ze státních garancí ve výši 6 miliard splacena. Ale není zřejmé, zda byla splacena pouze jen tato jediná státní garance, či zda jich bylo v minulosti více. V tisku číslo 1200 se de facto navrhuje finanční řešení ve vztahu k AERO Vodochody jen ve výši 11 miliard Kč. Kde je ten zbytek?

Privatizace AERO Vodochody může být problematická i z toho důvodu, že se žádný ze zájemců zřejmě netváří, že za tuto firmu zaplatí víc než 11 miliard korun, které stát investuje do jejich oddlužení. Vítěz tak de facto může dostat státní podporu. Jde totiž o to, za jakou cenu prodá ČKA investorovi pohledávky za AERO Vodochody. Vzhledem k dosavadní velice nízké míře výtěžnosti ČKA prodávaných pohledávek je to velice pravděpodobné. Rovněž v této záležitosti prosím o vysvětlení.

Dovolím si také upozornit na to, že je zřejmé, že tiskem 1200 navrhované finanční operace - budou ty náklady ke státnímu rozpočtu značné. Respektive ani ne tak ke státnímu rozpočtu, který nebude mít zdroje na krytí ztrát ČKA po její likvidaci, jako spíše na úkor státní zadluženosti. Především z toho důvodu potom souhlasím, že urychlené projednávání je nutné v rozpočtovém výboru učinit, a to přesto, že vláda zcela pochopitelně vzhledem k termínům výběrového řízení na prodej aktiv společnosti AERO Vodochody tlačí na urychlené projednání tohoto tisku přímo v plénu Poslanecké sněmovny.

Proto navrhuji - vrátím se k tomu pak i v podrobné debatě - přerušit tento bod jednání po diskusi do projednání v rozpočtovém výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, předpokládám vzhledem k tomu, že budete tento návrh podávat v podrobné rozpravě, že tedy až před ukončením podrobné rozpravy.

Ptám se, zda se někdo další hlásí do všeobecné rozpravy? Nikoho nevidím Všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme nyní k podrobné rozpravě, do které se přihlásil zpravodaj pan poslanec Miloslav Vlček a také pan poslanec Braný.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vám přednesl návrh na usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k úplatnému nabytí majetkového podílu společnosti LETKA, a. s. ve společnosti AERO Vodochody, a. s., pohledávek státu zastoupeného Ministerstvem financí a pohledávek společnosti ARTA REAL, k. s., společnosti CZ CREDIT REAL, k. s., a společnosti Konpo, s. r. o., Českou konsolidační agenturou.

Poslanecká sněmovna souhlasí s nabytím aktiv Českou konsolidační agenturou podle
- bodu II./1, 2 usnesení vlády ze dne 20. července 2005 číslo 985 k řešení situace ve společnosti AERO Vodochody, a. s.;
- v bodu II/3, 4 usnesení vlády ze dne 21. září 2005, číslo 1222 o prodeji majetkových účastí České konsolidační agentury ve společnosti ARTA REAL, k. s., a CZ CREDIT REAL, k. s.;
- v bodu II usnesení vlády z 21. září 2005 číslo 1223 o postoupení pohledávek společnosti Konpo, s.r.o., za společností NITSCH, s.r.o., na Českou konsolidační agenturu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji a nyní pan poslanec Petr Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, já navrhuji procedurálně přerušit jednání tohoto bodu, tisk 1200, a to do projednání v rozpočtovém výboru. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP