(9.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 143 z přítomných 140 poslanců pro 74, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Další. Bod II usnesení vlády ze dne 21. září 2005 číslo 1223 o postoupení pohledávek společností Konpo, s.r.o., za společností NITSCH, s.r.o., na Českou konsolidační agenturu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 144 z přítomných 140 poslanců pro 69, proti jeden. Návrh nebyl přijat.

 

Předpokládám, že dojde ke kontrole výsledků hlasování. Ano, je tomu tak. (Probíhá kontrola výsledků hlasování.) Pan poslanec Josef Janeček se hlásí o slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Přiznávám se jako viník, že ačkoliv má vůle byla hlasovat pro, na sjetině je označen křížek nebo ne, které neodpovídá mé vůli. Děkuji. Zpochybňuji tímto hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O vašem návrhu nechám hned hlasovat. Kdo souhlasí s námitkou, se zpochybněním hlasování, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 145 z přítomných 142 poslanců pro 85, proti 6. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme znovu hlasovat o návrhu usnesení, tak jak jej přednesl pan poslanec Vlček.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 146 z přítomných 141 poslanců pro 71, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Nyní, kolegyně a kolegové, přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení jako o celku.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 147 z přítomných 141 poslanců pro 76, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi a končím projednávání bodu 175.

 

Nyní, kolegyně a kolegové, budeme hlasovat o návrzích, které padly včera v bodu Odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

Na pořad jednání 51. schůze Poslanecké sněmovny byly předloženy tři odpovědi na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nebyli spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Včera, 24. listopadu, proběhly rozpravy ohledně všech tří odpovědí. Projednávání ohledně dvou bylo přerušeno po uzavření rozprav před hlasováním. Nyní se tedy vyrovnáme s hlasováním o návrzích interpelujícího poslance.

 

Za prvé. Předseda vlády Jiří Paroubek odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci potřeby legislativního řešení, které by účinně ochránilo český stát, obce, další instituce a občany České republiky proti vznášeným a soudně i jinak vymáhaným majetkovým a dalším nárokům ze strany osob, které nezachovaly v období od roku 1938 do 9. května 1945 věrnost Československé republice a které se proti ní provinily národní nespolehlivostí, zradou, zejména přijetím příslušnosti k německé říši, kolaborací s nacisty nebo působením v nacistických organizacích, a osob, které tyto nároky vznášejí jako potomci, příbuzní nebo právní nástupci takových osob. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1177.

 

Pan poslanec Miroslav Grebeníček navrhl, aby Poslanecká sněmovna vyjádřila nesouhlas s jeho odpovědí na tuto interpelaci.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 148 z přítomných 143 poslanců pro 42, proti 42. Návrh usnesení nebyl přijat.

 

Za druhé. Ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda odpověděl na interpelaci pana poslance Grebeníčka ve věci k protiústavní politické kampani a pochybným obchodním aktivitám příspěvkové organizace Ministerstva zahraničních věcí České republiky, Českého centra ve Vídni. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1201.

 

Pan poslanec Miroslav Grebeníček navrhl, aby Poslanecká sněmovna vyjádřila nesouhlas s jeho odpovědí na tuto interpelaci.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 149 z přítomných 143 poslanců pro 40, proti 43. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s bodem Odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

 

Budeme pokračovat podle našeho schváleného pořadu bodem 33, kterým je

 

33.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním
(trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 279/2003 Sb., o výkonu
zajištění majetku a věcí v trestním řízení a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 1049/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach. Pane místopředsedo, prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, na začátku školního roku dochází u rodin, které mají děti začínající plnit povinnou školní docházku, ke značnému zvýšení výdajů souvisejících s pořizováním školních pomůcek pro tyto děti a se zajištěním jejich dalších potřeb. S ohledem na tuto situaci a ve snaze přispět k jejímu řešení navrhujeme zavést novou jednorázovou sociální dávku, a to příspěvek na školní pomůcky. Tato sociální dávka by byla poskytována v rámci státní sociální podpory vždy k 1. červnu roku, v němž dítě, které je přihlášeno k zápisu povinné školní docházky, začne povinnou školní docházku plnit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP