(10.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Anna Čurdová.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, chtěla bych prostřednictvím paní předsedající panu kolegovi Doktorovi vzkázat, o co si vlastně řekl. Školní pomůcky se samozřejmě kupují s předstihem. Prosím vás pěkně, kolegové z ODS, já už jsem vám to tady vzkazovala několikrát: Slétněte na zem ze svých poslaneckých lavic do normálního reálného života, máte také děti, někteří z vás mají také vnuky, kteří navštěvují základní školy, střední školy, a chovejte se poněkud realisticky!

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jen na tu repliku, protože jsem byl jmenován. Já samozřejmě souhlasím s tím, že to opatření není zcela systémové. Na druhé straně přerozdělování vůči rodinám s dětmi tady prostě bude. To si uvědomme, protože náklady, které rodiny s dětmi nesou, jsou tak obrovské, že je nemůžete vykompenzovat, nebo se dají vykompenzovat jenom u tak vysokých příjmových skupin, které tvoří jenom malou část společnosti. Tento problém nelze vyřešit pouze odečitatelnými položkami, společným zdaněním manželů atd.

Jen pro ilustraci, možná že ta čísla znáte. Jestliže se o takové dítě stará stát, tak ho to stojí kolem 250 tisíc ročně. Obdobnou částku, i když samozřejmě je to také v řádu sta tisíc, musí vynaložit rodina, pokud zabezpečuje své dítě. Je samozřejmé, že řada rodin ani zdaleka nemůže takovou částku vynaložit, a nám jde o to, aby se nedostala do situace, kdy ze sociálních důvodů dochází k destrukci rodin. Já vždy upozorňuji na to, že kdybychom peníze, které vydáváme na různé ústavy, použili na sanaci rodin, bylo by to možná daleko efektivnější a spotřebovali bychom mnohem méně peněz.

K diskusi, která se tady rozvinula - já jsem se teď bavil s panem ministrem Škromachem a dávám podmíněný návrh, protože mi utekla přesně jedna dikce toho paragrafu. V případě, že tam není a není to řešeno jinde, podávám návrh, že rodičovský příspěvek se v případě vícečetných porodů na každé další narozené dítě zvedá o 50 %.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já bych jen chtěla říci, že poslanci ODS velmi myslí na rodiny. Většina z nich - dokonce si myslím, že není mezi námi nikdo, kdo by také nebyl rodičem, jen máme jiný filozofický přístup k této věci.

Paní kolegyně, vzkazuji vám prostřednictvím paní předsedající, jsme prostě přesvědčeni, že více peněz, které vydělají rodiče, má zůstávat v jejich vlastních rukách a nemá být odevzdáváno státu. Proto ve své Modré šanci navrhujeme, aby nízkopříjmové rodiny, které dosahují až do výše průměrného příjmu 18 tisíc, byly zcela osvobozeny od daně a mohly svobodně rozhodovat o tom, kolik z této částky vynaloží na vzdělání svých vlastních dětí a zajištění materiálních potřeb rodiny. Jsme bytostně přesvědčeni, že částka, která takto bude vynaložena na vzdělání a výchovu dětí, bude daleko vyšší. Proto ten, kdo chce dát šanci svým dětem a své rodině, bude v příštích volbách volit Modrou šanci. Tomu věřte! (Smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. S faktickou poznámkou pan poslanec Doktor, ale hlásí se také pan ministr. Oba máte přednostní právo, takže pan ministr má nyní slovo, potom vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Michal Doktor.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, tady už máme volební mítink? (Ozývají se různé výkřiky ze sálu, předsedající vyzývá ke klidu.) Já bych očekával seriózní diskusi.

Velmi mě zaujal návrh pana poslance, na jméno si teď nevzpomenu, že by ODS byla ochotna tento návrh podpořit, a já jim dávám šanci, když posuneme tento termín na 1. září, byť si myslím, že to není správné, protože pomůcky je třeba nakoupit předem, ne až při nástupu dětí do školy. Ale jestli to myslíte, přátelé, kolegové z ODS, tak dobře, jak to říkáte, máte šanci.

Vy říkáte, že to je volební populismus, což je nesmysl, protože to, že se vyplatí příspěvek v červnu, nic neovlivní. Nakonec jsme kompenzovali občanům s nízkými příjmy náklady, které byly spojeny se vstupem do Evropské unie, a také to neovlivnilo volby. To je přece nesmysl. Nechci znovu připomínat to, že ještě za vaší vlády Václava Klause jste poprvé a naposledy vyplatili stoprocentní 13. a 14. platy všem zaměstnancům ve státní a veřejné správě. Je zajímavé, že to bylo v roce, kdy byly dvoje volby, jedny v červnu a druhé na podzim. Výplata byla naprosto přesně směřována do tohoto období. Také poprvé a naposledy v tomto roce se účelově valorizovaly důchody, a to k 1. lednu a k 1. červenci.

Nezlobte se, já myslím, že tady je třeba hledět na zájem občanů. Zájmem občanů je, abychom kompenzovali rodinám s nízkými příjmy - a to bohužel daněmi nejde, pan poslanec Janeček to tady také jasně deklaroval - tyto náklady. Vy samozřejmě myslíte na své lidi, kteří mají příjmy od úrovně poslanců a výše. Balamutíte tady svojí Modrou šancí a přísliby několika tisícovek pro občany s nízkými příjmy, už jim ovšem neřeknete, že jim to seberete z druhé kapsy a že v podstatě výsledek pro ně bude minusový. To je prostě realita.

Znovu nabízím - a myslím si, že je škoda, že využíváte této možnosti spíše k volebním proklamacím nežli k věcné diskusi, a proto musím odmítnout tyto návrhy - vyjádřete se k návrhu na posunutí termínu, když říkáte, že to pak už nebude volební záležitost. Já tvrdím, že to volební záležitost není. Naším cílem je pomoci těm rodinám, jejichž děti nastupují do prvního ročníku. Podpoříte tento zákon, když posuneme termín? Jestliže ne, pak jste farizejové a nehovořte o tom!

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo pan poslanec Michal Doktor. Nikdo není přihlášen do rozpravy, zatím jsem nikoho dalšího neviděla.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za toto ujištění. Hlásil jsem se s technickou poznámkou a nerad bych porušil časový rozvrh, který je dán na technickou. Je-li to ale tak, že nikdo není přihlášen, hlásím se s řádným vystoupením.

Navážu na vystoupení pana kolegy Janečka, poslance KDU-ČSL. Chtěl bych zvednout ten akcent, který on uvedl ve svém vystoupení, akcent týkající se rodiny, resp. domácností, v nichž žijí v České republice děti. Přece největším problémem domácností, v nichž žijí děti v České republice, je fakt, že nesou absolutně nejvyšší poměr nebo díl daňové zátěže. Dokonce je statisticky dokázáno - odvolávám se na údaje uveřejněné v práci, kterou vydala Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy, a tady prosím i pana ministra, aby leccos dostudoval: absolutně největší počet dětí žije v domácnostech, které patří k 7., 8. a 9. příjmovému decilu neboli k domácnostem, které patří z hlediska příjmu na domácnosti k sedmé, osmé, deváté skupině.

Vážení kolegové, členové sociální demokracie a vážení členové vládní koalice, právě před měsícem schválená novela daně z příjmů má na jedné straně ty, kteří mají vydělat; samozřejmě tam má také tu část daňových poplatníků, kteří evidentně prodělají, resp. kteří budou mírně potrestáni. Chtěl bych vás na základě této studie autoritativního nezávislého institutu - doporučím dostudovat i paní poslankyni Čurdové (poslankyně Čurdová reaguje mimo mikrofon) - má nastudováno - ujistit, že ti, kteří jsou potrestáni, to znamená ti, kteří nevydělají, a ti, kteří začnou platit a doplácet těm, kteří vydělat mají, jsou příslušníci osmého, devátého a desátého příjmového decilu, tedy domácnosti osmé, deváté a desáté skupiny. To je prosím autoritativní údaj, který nelze zpochybnit.

Chtěl bych vás také ujistit, že je statisticky dokázáno sociologickou a demografickou studií, že v sedmé, osmé a deváté příjmové skupině našich domácností je absolutně největší počet našich dětí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP