(13.10 hodin)

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Dovolte mi, abych souhlasil s procedurou, jak ji navrhl pan poslanec Doktor. Čili v tuto chvíli bych navrhl, aby se po vyčerpání přihlášek do podrobné rozpravy před ukončením podrobné rozpravy hlasovalo o přerušení tohoto bodu do doby než Fond pojištění vkladů dodá Poslanecké sněmovně informaci o dopadech návrhů, které byly v Poslanecké sněmovně k této novele načteny, a současně dávám návrh na zamítnutí, o kterém by se ovšem hlasovalo až před třetím čtením návrhu zákona, čili tak jak navrhl pan poslanec Doktor.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím, je mi to jasné. Můžeme vyslechnout další návrhy v podrobné rozpravě. Vystoupí pan poslanec Jaroslav Lobkowicz, připraví se pan poslanec Krajíček.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přečetl svůj pozměňovací návrh k sněmovnímu tisku 965. Je to velice jednoduchý návrh.

V článku II. Přechodná ustanovení v odstavci 1 se za slova "pohledávky z jejich vkladů v domácí i zahraniční měně" vkládají slova "včetně depozitních certifikátů a vkladových listů". Dále text pokračuje, jak byl původně.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme návrh. Prosím nyní pana poslance Krajíčka, připraví se pan poslanec Miloslav Kala.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji. Vážené dámy a pánové, také já mám jeden drobný pozměňovací návrh k zákonu o bankách, sněmovní tisk 965.

V článku II. Přechodná ustanovení se za čtvrtý neočíslovaný odstavec vkládá odstavec nový tohoto znění: "U vkladatelů, kteří přihlásili své pohledávky do konkursu, se dnem zahájení výplaty dodatečných náhrad stává fond v rozsahu, v jakém na něj přešly nároky vůči bance, účastníkem konkursního řízení namísto původních vkladatelů. Soud zvláštní rozhodnutí nevydává. Nároky, které vkladatelé do konkursu nepřihlásili, je fond oprávněn přihlásit do konkursu do dvou měsíců ode dne zahájení výplat dodatečných náhrad."

Děkuji vám za podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Kalu, připraví se pan poslanec Vlček.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane předsedo. Já se připojím k dalšímu vylepšování návrhu. Ztotožňuji se s tím, že považuji tento návrh za velmi problematický. Předkládám dva pozměňovací návrhy.

V článku I. se vkládá nový novelizační bod 2, který zní: 2. V článku II. Přechodná ustanovení se v prvním neočíslovaném odstavci za slova "náhrada za veškeré pohledávky z jejich vkladů" vkládá čárka a slova "pokud splňují požadavky na identifikaci stanovené v odstavci 3 § 41c zákona č. 21/92 Sb., a pokud byli (byly?) ke dni zahájení správního řízení o odnětí povolení působit jako banka pojištěné".

Druhý návrh. Navrhuji: článek II. se ruší a dosavadní článek III. se přeznačí na článek II.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Kalovi za jeho příspěvek a prosím pana poslance Vlčka.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil svůj pozměňovací návrh. Můj pozměňovací návrh byl rozdán na stůl. Jedná se o změny zákona o spotřebních a úvěrových družstvech, to jsou ti naši "kampeličkáři". V pozměňovacím návrhu navrhuji, aby to bylo do výše 4 mil. Kč na jednu oprávněnou osobu do 31. prosince 2005, částka 100 %. To je jen malý úvod, jinak máte návrh na lavicích.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Žádám pana poslance Doktora, který se také přihlásil do podrobné rozpravy. Máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych chtěl přečíst dva pozměňovací návrhy. První se týká onoho navýšeného garantovaného pojištění, druhý se bude týkat jistého omezení anonymních vkladů, resp. nároku na výplatu z fondu pojištění za anonymními vklady. Dovolte mi, abych přečetl první z nich.

Označení názvu zní - zde prosím budu už reflektovat i odstoupení pana poslance Krause od sněmovního tisku: Návrh poslanců Michala Doktora, Jaroslava Lobkowicze, Vlastimila Ostrého a Petra Braného na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 319/2001, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů.

Článek I. zní: Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění zákona č. 264/1992 Sb., zákona č. 292/1993 Sb., zákona č. 156/1994 Sb., zákona č. 83/1995 Sb., zákona č. 85/1995 Sb., zákona č. 61/1996 Sb., zákona č. 306/1997 Sb., zákona č. 16/1998 Sb., zákona č. 127/1998 Sb., zákona č. 165/1998 Sb., zákona č. 120/2001 Sb., zákona č. 239/2001 Sb., zákona č. 319/2001 Sb., zákona č. 126/2002 Sb., zákona č. 453/2003 Sb., zákona č. 257/2004 Sb., zákona č. 439/2004 Sb., a zákona č. 377/2005 Sb. se mění takto:

1. V § 41e odst. 2 se slova "odpovídající 25 tis. euro" nahrazují slovy "4 mil. Kč".

2. V § 41e odst. 2 se věta druhá zrušuje.

Dosavadní články I. až III. se označí jako články II. až IV.

Předpokládám, že zdůvodnění už uvádět nemusím. Je to narovnání garantovaného pojištění až do výše 4 mil. Kč, resp. 90 %.

Druhý návrh je návrhem, který má omezit nárok na výplatu anonymních vkladů pouze na nároky, které byly přihlášeny ke konkursu a vyrovnání. V jistém ohledu je to návrh jdoucí stejným směrem jako návrh pana poslance Kaly, i když ten je chce v podstatě nepřímou formou vypustit. Já navrhuji omezení pouze na ty vklady, které byly přihlášeny v režimu konkursu a vyrovnání. Dovolte textaci:

V článku I. bod 2 zní: V článku II. Přechodná ustanovení se na konci prvního neočíslovaného odstavce doplňuje věta, která zní: "Náhrada za pohledávky z anonymních vkladů, kterými se rozumí zejména vkladní listy na doručitele či depozitní certifikáty na doručitele, se poskytne pouze za podmínky, že takové pohledávky byly řádně přihlášeny v konkursním řízení a poté nebyly postoupeny."

Dosavadní bod 2 se označuje jako bod 3.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP