(15.40 hodin)
(pokračuje Doktor)

Je třeba také říci, že tvrzení, že zde existuje mnoho jiných podobných variant způsobu řešení nebo technologických pokusů o řešení podobného problému, je také nepravda, protože by nikdy nebylo zahájeno patentové řízení o patentování tohoto systému.

Další zdroj, otištěný též 23. 11. 2005, je to článek publikovaný v Hospodářských novinách 24. 5. roku 2002. Budu jej pouze citovat. O projekt mají lidé velký zájem. Do 20. května se zaregistrovalo přes 1400 pacientů, řekl včera Pavel Hronek atd. To důležité z toho - je zde zcela zřetelně uvedeno "ve veřejných zdrojích", "ve veřejně publikovaném článku". Partnerem projektu se stala Všeobecná zdravotní pojišťovna, která poskytla peníze na jeho přípravu. Získala za to dvouleté výhradní právo používat systém pro své klienty. Je zde odkázáno na výrok paní ředitelky Musílkové. Jsou zde také vcelku transparentně uváděny nějaké souvislosti, další souvislosti s tímto projektem. Dávám každému k dispozici. Mohu vás samozřejmě odkázat na zdroj a vy si je otiskněte a prosím, zarámujte si je. Jednou si na ně vzpomeneme.

Zbývá odpovědět na otázku, zda mohl, či nemohl pan ministr Rath vědět o všech těchto souvislostech. Já za něj nebudu odpovídat, zda měl, či neměl číst tyto články. Je však nepochybné, že démon Sojka o všech těchto věcech věděl. Nejen proto, že ty rozhovory připravoval - a já si nemyslím, že píše o něčem, co minimálně nebere na vědomí, koneckonců já sám jako člen dozorčí rady České konsolidační agentury vím, že hlasuje-li člověk, že něco nebere na vědomí nebo bere na vědomí, je úplně jedno, protože vy sami jste tady mě obvinili z toho, že když vezmu něco na vědomí, tak jsem pro to hlasoval. Do roku 2003 zmíněný člověk seděl v tom přípravném výboru nebo v té radě, která ten projekt po celou dobu provázela.

Do roku 2003 zmiňovaný Sojka se účastní na celé stylizaci, na námětech na to, jak by se měl projekt rozvíjet. Teprve na podzim roku 2003, dávno po tom, co Všeobecná zdravotní pojišťovna zrod celého projektu podporuje ze svých zdrojů, tedy nejbližší spolupracovník pana ministra Ratha vystupuje, dámy a pánové, prosím vás, jakoby shodou náhod a okolností v době, kdy zde hlasujeme o tom, že snad prohlasujeme nepovinné členství v lékařské komoře. Pokud mi nevěříte, podívejte se na časovou osu. Já vám dám k dispozici dopis, kterým odstupuje zmíněný pan Sojka z rady projektu.

Nechci trápit členy sociální demokracie, ale prosím, vysvětlete mi, jak je možné, že byl vůbec učiněn pokus takto prvoplánově skandalizovat něco, na čem se podíleli vaši vlastní kolegové! Pan bývalý poslanec Rostislav Čevela, bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová a dále a dále. Já bych si prostě nikdy netroufl zasazovat tady takové podpásové rány. A z toho je evidentní, že pan ministr Rath vás a vaše kolegy použil jako nástroj.

Další tvrzení ve vystoupení pana ministra. Věc, která mě velmi zaujala, a sice pokus o to, skandalizovat či nějakým způsobem znemožnit výběr, respektive cenu, za kterou bylo pořízeno počítačové vybavení při nastartování projektu IZIP. K svému velkému neštěstí zde mával papíry, byť neúplně uvedl zdroj. A já jsem tento zdroj vyhledal. A tak zde mám před sebou - nalistuji úvodní stranu. Mám zde dvě ze tří stránek. A už mám i první, což je důležité. Člověk, kterého nevím, jestli mám jmenovat, protože on podle mne nebyl seznámen s tím, že jeho práce bude předmětem účelové manipulace, tak si nemyslím, že bych mu měl ubližovat. Ale je dán k dispozici každému, kdo chce nahlédnout. Neuvedu ani jeho IČO. Důležitá je jedna věc. Z dokumentů, které jsem dostal k dispozici, není zřejmá konfigurace hardware, proto byla alespoň orientačně v kurzivě vypsána. To, co je velmi důležité - ceny jsou pouze odhadem a mohou se lišit o 20 až o 40 % oběma směry v každé položce.

Pane ministře, já jsem si nahledal ten odhad. Částku, kterou jste zde uvedl, jste záměrně podhodnotil. Nerespektoval jste ani doporučení člověka, kterého jste použil a zneužil jako odhadce pro věrohodnost, respektive pro vytvoření věrohodnosti, nebo představy o věrohodnosti vašeho vystoupení. A nerespektoval jste ani jím doporučené navýšení částky, kterou vám uvedl, ty 2 miliony 600 tisíc, které jste tady vy neřekl, ani směrem o 20, ani směrem o 40 % nahoru a dolů.

(Poznámky z lavic poslanců.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím vás, vážení kolegové, respektujte základní pravidla jednání Sněmovny a neokřikujte se tady, nedohadujte se! Má slovo řečník. Ostatní ho poslouchají. Já odmítám, aby se takovým způsobem tady ptalo.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych chtěl poprosit, prosím, každého z nás: Chceme-li zde vystupovat jako respektovaní řečníci a ne jako provinční hochštapleři, tak pokud se odvoláváme na nějaké kvalifikované odhady, ocenění čehokoliv, tak prosím, používejme alespoň ocenění, kde na té úvodní stránce toho dokumentu bude razítko soudního znalce v oboru. To prosím, ať dopoví pan ministr za mne, zda jeho zdroj někým takovým je. Třeba odpoví na tu otázku mně, protože zatím odpovídal pouze komunistům. Já, co jsem zjistil z těchto podkladů, včetně toho, že jsem nastudoval ze zápisů z těch veřejně dostupných informací k projektu IZIP, složení té rady, členové rady projektu atd., jsem získal dojem o velké nevěrohodnosti velmi dominantní části vystoupení pana ministra zdravotnictví.

Nebudu a nechci obhajovat projekt IZIP. Já myslím, že se obhájí sám. Obhájí se přinejmenším tím, že je tam zaregistrováno osm tisíc lékařů. Obhájí se určitě tím, že pan ministr zdravotnictví svým útokem na něj mu v podstatě odpracoval neuvěřitelnou reklamu. Ale cítí-li se oklamán, pak bych jej chtěl ujistit, že je tady alespoň velká část nikoliv české, ale světové veřejnosti, která oklamána IZIPem není. 16. listopadu dostal projekt v konkurenci 168 zemí světa, 750 projektů světovou první cenu. Mohu dát k dispozici fotokopii. Koneckonců převzali si ji oficiální zástupci České republiky i projektu a já myslím, že je možné dopovědět pouze jednu věc. Je-li pravda alespoň část toho, co jsem zde uvedl já, oklamal pan ministr ve svém vystoupení nás. Kým se cítí být oklamán on, do toho nám nikomu nic není. My tady chceme slyšet relevantní nevyvratitelné argumenty.

Z jeho vystoupení, respektive vystoupení těch, kteří kritizují současný stav, také zazněly kontext a spojitost mezi penězi, které občas jsou plýtvány v oblasti zdravotní péče. A tady bych chtěl využít přítomnosti i pana ministra financí a požádat i jej o odpověď.

Mám informace o tom, že dodnes leží na Ministerstvu financí ekvivalent objemu 2,5 milionu eur, které mají posloužit na vytvoření integrovaného registru zdravotnických profesionálů. Dodnes tak učiněno nebylo. Hrozí, že tyto peníze budeme muset vrátit. A mně nezbývá, než se ptát: Máme-li na to peníze z evropských strukturálních fondů, proč nám má hrozit, že je vrátíme, tím, že nic neděláme, a proč kritizujeme soukromou aktivitu, shodou okolností IZIP, že za své náklady dělá něco podobného?

Teď už dovolte, prosím, jenom několik drobných poznámek k jiným částem vystoupení pana ministra zdravotnictví.

Za prvé zde uvedl, že je zdravotní pojištění daní. Já tady nechci žertovat jako on na adresu vystoupení pana kolegy Tlustého tím, že bych mu rád po večerech dával kondice. Já bych něčím takovým potěšen nebyl, tím jsem si jist. Ale chtěl bych jej ujistit, a všechny vás, o další jisté souvislosti, která prostě je definičně spojena s pojmem daně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP