(15.50 hodin)
(pokračuje Doktor)

Kolegyně a kolegové, daň je neadekvátní. Skutečná funkční daň nemá adekvátní plnění. To, že se zdravotní pojištění v České republice chová jako daň, tedy není za ně adekvátní plnění, je problém úplně jiný. Je to pojištění a to, že za zdravotní pojištění nedostává pojištěnec to, co by měl, že přestože platí pojištění včetně jeho zaměstnavatele, není klientem systému, ale otrokem, je diskuse o něčem úplně jiném, nikoli o dani.

Pan ministr ve svém vystoupení uvedl, že koncept rovné daně by ožebračil segment zdravotnictví zhruba o 10 až 15 mld. Chtěl bych ho poprosit o jednu věc: Zná-li odpověď na to, jaká je efektivní míra zdanění DPH v České republice, aby mi doložil ve věrohodné, pěkně strukturované analýze, jak k tomuto závěru došel. Nemusí to činit dnes. Zajímalo by mě to. Mám studie, které vyvracejí jeho tvrzení a budu to rád konfrontovat.

Na závěr svého vystoupení bych chtěl pana ministra konfrontovat s příkladem velké osobní statečnosti, s člověkem, který je připraven vyvrátit některé útoky pana ministra zdravotnictví proti projektu IZIP a proti jeho jiným útokům. Chtěl bych mu vzkázat, že pan dr. Andres z Masarykova onkologického ústavu je kdykoli ochoten sdělit věrohodně veřejnosti, že do projektu IZIP vstupoval na základě osobní intervence pana dr. Ratha, že do celého projektu vstoupil až v té době, kdy to legitimizoval a přikryl pan dr. Rath jako prezident České lékařské komory. (Potlesk zprava.) Takových lékařů jsou, pane ministře, desítky. Jestli se vám něco podařilo velmi efektivně za několik dnů, které jste ve své funkci, tak oddělit se od lékařské veřejnosti, od pacientů a učinit z nich ještě více rukojmí vaší zvůle.

Prosím, abychom dokázali překonat jednu základní, dávno zpochybněnou kategorii: Dokud se nepřestaneme tvářit, že české zdravotnictví jakoby funguje bez peněz, dopustíme, aby se pacienti v něm cítili jako otroci, a nikoli jako klienti. Kdyby v něm tolik peněz nebylo, kdyby v něm nebyly tak velké objemy toků, které je možné ovlivňovat ať už rozhodnutím zdravotních pojišťoven nebo rozhodnutím ministerstev, nemuseli bychom zřizovat vyšetřovací komisi, pro jejíž zřízení samozřejmě hlasovat budu.

Vrátím se k úvodu svého vystoupení, k tomu, co zde uváděl pan bývalý ministr Kubinyi. Myslím že velmi prospěla týdenní odmlka, kterou jsme si dali k tomu, abychom napsali písemný projekt toho, čím by se měla vyšetřovací komise zabývat. Jako poslanecký klub ODS máme připravenu alternativu v jediné větě. Doufám, že práce vyšetřovací komise neprospěje jen atmosféře v této Poslanecké sněmovně a k objasnění některých neoprávněných útoků a podlostí pana ministra zdravotnictví, ale že naše práce prospěje především pojištěncům, to znamená daňovým poplatníkům a občanům této země.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil místopředseda sněmovny Ivan Langer. Připraví se pan poslanec Říha.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, myslím si, že téma, které projednáváme, bezprostředně souvisí s osobou pana ministra zdravotnictví, a proto mi dovolte, abych se v této souvislosti také já vyjádřil k situaci a k atmosféře, kterou vnímám, že panuje v Poslanecké sněmovně.

Cítím, že jsou zde lidé, kteří věří tomu, že pan ministr Rath je slušný člověk. Stejně tak cítím, že jsou zde lidé, kteří věří tomu, že pan ministr Rath škodí českému zdravotnictví, pacientům a zdravotníkům, že jsou zde lidé, kteří věří tomu, že pan ministr Rath lže poslankyním a poslancům i české veřejnosti, a že jsou zde lidé, kteří si nemyslí, že je slušným člověkem, ale že možná krade. Myslím si, že k tomu, abychom si udělali trochu více jasno, jestli pan ministr Rath je slušný člověk, nebo je to člověk, který škodí, lže a možná krade, je dobré si položit několik otázek a každý z nás nechť si na tyto otázky odpoví.

První otázka zní, zda věříme tomu, zda pan ministr Rath nechce vyvlastnit nemocnice. Ti, kteří věří, že je nechce znárodnit, považují ho za slušného člověka. Ti, kteří tomu nevěří, zřejmě jsou přesvědčeni, že pan ministr Rath škodí českému zdravotnictví.

Druhá otázka zní, zda věříme tomu, zda pan ministr Rath nechce poškodit pacienty, a to odklady operací, zdražováním léků, neplacením nemocnicím, a dokonce zavřením některých nemocnic. Ti, kteří věří, že nechce poškodit pacienty, považují ho za slušného člověka. Ti, kteří tomu nevěří, považují ho za člověka, který škodí.

Třetí otázka zní, zda věříme panu ministru Rathovi, že jím uvalená nucená správa na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu byla v souladu se zákonem, či nikoli. Ti, kteří věří, že to bylo v souladu se zákonem, považují pana ministra Ratha za slušného člověka. Ti, kteří tomu ale nevěří, jsou přesvědčeni, že pan ministr Rath nám všem tady lže.

Další otázka zní, zda věříme tomu, co říká pan ministr Rath, že za deficit Všeobecné zdravotní pojišťovny může management, a nikoli vláda a Ministerstvo zdravotnictví. Ti, kteří věří, že za to může management, jsou přesvědčeni, že pan ministr Rath je slušný a pravdomluvný člověk. Ti, kteří nevěří, že za to může management, si myslí, že pan ministr Rath tímto svým vystupováním a tvrzením lže.

Další otázka zní, zda věříme, nebo nevěříme tomu, že pan ministr Rath nevěděl o tom, že projekt IZIP je financován z finančních prostředků VZP. Vy, kteří věříte tomu, že to pan ministr Rath nevěděl, potom ho logicky musíte považovat za slušného člověka. Vy, kteří tomu nevěříte, musíte být přesvědčeni, že pan ministr Rath lže, když to tvrdí.

Další otázka je: Věříme tomu, že pan ministr Rath nevěděl nic o praktikách své pravé ruky paní Klimovičové, nebo tomu nevěříme? Vy, kteří věříte, že o tom vůbec nic nevěděl, musíte ho považovat nejen za slušného člověka, ale současně za člověka, který nelže a který dokonce ani nekrade. Vy, kteří tomu nevěříte, nezbývá nic jiného, než být přesvědčeni o tom, že pan ministr Rath lže a možná krade.

Další otázka zní, zda věříme, nebo nevěříme tomu, že pan ministr Rath nic neví o ztrátě dokumentů v lékařské komoře. Vy, kteří věříte, že o tom vůbec nic neví, musíte být přesvědčeni o tom, že pan ministr Rath nejen že je slušný člověk, ale určitě také nelže. Vám, kteří tomu nevěříte, nezbývá nic jiného, než se domnívat, že pan ministr Rath nám lže.

Další otázka zní, zda věříme, nebo nevěříme tomu, že inzerce v časopisu pro lékařskou komoru nijak nesouvisí s členstvím pana ministra Ratha v kategorizační komisi určující ceny léků. Vy, kteří věříte, že inzerce s jeho členstvím v kategorizační komisi nijak nesouvisí, musíte být logicky přesvědčeni o tom, že nelže a že nekrade. Vám, kteří tomu nevěříte, nezbývá nic jiného, než být přesvědčeni, že pan ministr Rath lže a možná i krade.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP