(16.10 hodin)

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Pane ministře, co znamenalo hlasování patnáct na patnáct? Co znamenalo vaše prohlášení o hlasování patnáct na patnáct o odvolání paní ředitelky? Neodpověděl jste mi. Žádné takové hlasování neproběhlo, a vy jste tím krmili televizi celý večer. Nebyla to pravda. Byla to lež, která byla pouze jako důvod pro další čistky ve správní radě.

Na druhou otázku jste mi odpověděl, že se domníváte, že se jedná o střet zájmů u náměstka hejtmana, nikoliv u zaměstnanců Ministerstva zdravotnictví. Musím vás ubezpečit, že samozřejmě o žádný konflikt zájmů nejde. Účast zástupců pojištěnců krajů volených krajským zastupitelem stanoví přímo zákon. Nejde o žádnou libovůli, jestli je tam chcete, nebo nechcete. Musí tam být!

A na třetí otázku jste mi neodpověděl absolutně vůbec. Já se tady nechci v tom krátkém prostoru časovém pouštět do právních rozborů. Máme samozřejmě k dispozici právní stanovisko, které dokonce říká, a existuje judikát Nejvyššího soudu, že žádná další nebo nová smlouva o úhradě nebyla nutná, protože ty smlouvy o úhradě přešly na nový subjekt spolu se smlouvou o vložení podniku.

Nicméně probíhalo výběrové řízení, které jste vyhlásili na Ministerstvu zdravotnictví, a podle mých informací jste ho dokonce zrušili. Je to pravda, pane ministře? Bylo zrušeno výběrové řízení na nemocnice ve Středočeském kraji?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra Ratha.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Takže k patnácti na patnáct. Já myslím, že jsem to tady vysvětlil, že to hlasování bylo dokonce patnáct na čtrnáct. To znamená patnáct ve prospěch těch, kteří chtěli odvolat paní ředitelku Musílkovou, a čtrnáct ve prospěch pro paní ředitelku Musílkovou. Následně se dostavil patnáctý člen z tábora podporujícího paní ředitelku Musílkovou a na tomto hlasování patnáct na patnáct se celá věc zastavila, protože - a když tak se můžete zeptat vašeho kolegy inženýra Patery, ten tam seděl taky - právě hlasování o místopředsedovi správní rady takto skončilo. Nadále se správní rada nebyla schopna na ničem dohodnout, protože o zbylých věcech se hlasovalo, jak říkám, patnáct na patnáct. Bod odvolání paní ředitelky byl do programu zařazen a nedošlo k němu, protože zasedání bylo přerušeno a další zasedání, pokud vím, je 16. prosince a v tomto bodu se bude pokračovat. To vám mohu slíbit.

Otázka převodu smluv je otázka velmi problematická a zastávám úplně jiný právní názor. A nejen já, ale celá řada lidí, kteří se touto věcí zabývají. A vyčkejme definitivního rozhodnutí soudu, který jediný může rozhodnout, kde je pravda.

Otázka výběrových řízení. Ano, v situaci, kdy není definitivní management Všeobecné zdravotní pojišťovny, který je zásadním, zásadním rozhodujícím prvkem v nasmlouvávání sítě, a konečně myslím, toto by mělo konvenovat i vám, protože z vašich koncepcí vyplývá posílení role zdravotních pojišťoven v síťotvorbě, tudíž byste toto měli podpořit, abych jaksi vyčkal definitivního managementu Všeobecné zdravotní pojišťovny, který bude mít názor na síť zdravotnických zařízení nejen ve Středočeském kraji, a můžete tomu pomoci, když na svoji spojenkyni paní ředitelku Musílkovou budete také naléhat, aby nelpěla na své funkci až do 1. ledna, abychom mohli definitivního ředitele zvolit co nejrychleji. A poté budou tato výběrová řízení samozřejmě neprodleně obnovena. Čili máte to ve svých rukou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že to je asi vše, co dnes může zaznít k interpelacím. Děkuji panu ministrovi a končím ústní interpelace dnešní, protože jsme vyčerpali prakticky veškerý čas.

Nyní bychom měli pokračovat body, které jsme zařadili. Já vyhlásím pauzu pět minut a prosím všechny poslance, aby se v průběhu pěti minut dostavili do sněmovny. Je 16 hodin 15 minut, v 16 hodin 20 minut začneme jednání.

Ještě jednou opakuji: všechny poslance žádám, aby se dostavili do sněmovny.

 

(Jednání přerušeno v 16.16 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP