(Jednání pokračovalo v 16.20 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v našem odpoledním jednání. Já vás všechny prosím, abyste se přihlásili. Ještě předtím, než se přihlásíte, vás všechny odhlásím. Nyní vás prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

Pan poslanec Titz má náhradní kartu č. 6.

Ještě chvilku počkáme. Prosím vás, abyste si všichni přihlásili svými identifikačními kartami. (Po krátké poradě u předsednického stolu:)

Kolegyně a kolegové, ještě jednou vás prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

O slovo se přihlásil ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, moc se omlouvám, že budu komplikovat vaši práci, ale já se budu muset z naléhavých důvodů vzdálit ze sněmovny, takže nebudu moci uvádět některé smlouvy, a proto si dovolím požádat, aby tyto smlouvy byly projednány v mé přítomnosti, nejlépe příští úterý na začátku našeho jednání. Jde o smlouvu o přistoupení s Bulharskem a Rumunskem, jde o smlouvu o protokolu k úmluvě o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě, jde o smlouvu -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane ministře, mohla bych vás poprosit i o čísla tisku?

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Ano. Smlouva s Bulharskem a Rumunskem je sněmovní tisk č. 1019, potom je to smlouva sněmovní tisk č. 1123 - to je Protokol k Úmluvě o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě, potom je to Smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o překračování státních hranic na turistických stezkách - sněmovní tisk č. 1164, souhlas s výpovědí Smlouvy mezi Československou socialistickou republikou a Svazem sovětských socialistických republik o zamezení vzniku dvojího státního občanství - sněmovní tisk 1106, a konečně je to ratifikace Sedmého dodatkového protokolu k Ústavě Světové poštovní unie, to je sněmovní tisk číslo - netuším, protože v úvodním slovu to nemám. (Sněmovní tisk 1133.) Takže se moc omlouvám. Velmi naléhavě žádám, aby smlouvy byly projednány v mé přítomnosti, ale bohužel teď se musím vzdálit z jednání Poslanecké sněmovny. Zároveň se tímto omlouvám velvyslancům Bulharska a Rumunska, že nastala tato komplikace, ale je mimořádně naléhavé, aby tato smlouva byla projednána za přítomnosti ministra zahraničních věcí, takže se omlouvám vám všem. A pokud odhlasujete to přeložení, prosím o tuto velkorysost, byť to není teď úplně podle naší dohody, řádu, kdy se navrhují změny našeho pořadu, ale velmi naléhavě o to prosím, protože se musím vzdálit ze sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já děkuji. Dovolte mi, kolegové a kolegyně, abych i já za Poslaneckou sněmovnu se omluvila vyslancům Bulharska a Rumunska za situaci, která nastala z důvodů, které tady pan ministr zahraničních věcí právě sdělil. My jsme se dostali do poměrně složité situace a já bych vás, kolegyně a kolegové, chtěla poprosit, byť to není zcela obvyklé, abychom v tuto chvíli odsouhlasili návrh pana ministra zahraničních věcí a přeřadili smlouvy, které právě vyjmenoval a které má zdůvodňovat, jako první body úterního odpoledního jednání. Poté bychom pokračovali již zařazeným pevným bodem, a to diskusí ke Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Pokud proti tomuto mému postupu nemáte žádných výhrad, tak vám ještě sdělím před hlasováním, že pan poslanec Antolák má náhradní kartu č. 5 a paní poslankyně Konečná má náhradní kartu č. 8.

 

Kolegyně a kolegové, budeme hlasovat o návrhu na přeřazení vyjmenovaných smluv na úterý jako první body odpoledne, a pak by se pokračovalo podle schváleného pořadu.

Já v tomto případě teď zahajuji hlasování a poprosím vás, abyste vy, kteří s tím souhlasíte, stiskli tlačítko a zvedli ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 235 z přítomných 92 pro návrh hlasovalo 69, proti 6. Tento návrh byl přijat.

 

Já vám děkuji. Budeme pokračovat v projednávání dalších bodů - doufám, že jsem si udělala správné poznámky čísel tisků, které pan ministr vyjmenoval. Podle mých poznámek bychom teď měl projednávat bod 110, kterým je bod 110 - Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků, sněmovní tisk 923, prvé čtení.

U stolku zpravodajů by měl zaujmout místo ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek a zpravodaj zahraničního výboru pan poslanec Václav Nájemník. Nevidím pana ministra Ambrozka. (Krátká porada u předsednického stolu.) Chvilku vydržme, prosím.

Dostáváme se do podobné situace - mám informace, že pan ministr životního prostředí je omluven, zřejmě ho ani v této věci nebude zastupovat jiný člen vlády.

Já si v tomto případě dovolím s vaším souhlasem přeřadit tuto smlouvu - pokud budete svým hlasováním s tím souhlasit - rovněž na úterý do bloku smluv, které jsme již přeřadili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP