(16.40 hodin)

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji, paní předsedající. Beru na vědomí informaci, že dojde pravděpodobně ke zpětvzetí tohoto materiálu. Přesto bych rád svoji otázku položil.

Jedná se o smlouvu o výměně určitých informací, které se týkají např. příjmů z úrokových plateb, toho, kdo tyto platby zprostředkuje atd., mezi dvěma státy, resp. mezi členským státem Evropské unie a závislým teritoriem buď Nizozemského království, nebo Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Mezi těmito teritorii se nacházejí území jako např. Guernsey, Jersey, Kajmanské ostrovy, ostrov Man, Anguilla atd. Možná vám některé z těchto teritorií připadá povědomé. Několik z nich se vyskytuje na tzv. černé listině OECD tzv. kontroverzních teritorií, jinak řečeno daňových rájů. A je zajímavé, že na stejném seznamu se nacházejí také Seychelské ostrovy.

Chtěl bych se proto zeptat, zda vláda zvažuje uzavření podobné úmluvy o automatické výměně informací mj. k daňovým účelům i se Seychelskými ostrovy. Já si myslím, že by to bylo rozumné, neboť např. daňové informace o panu Radovanu Krejčířovi by jistě nebyly bez zajímavosti. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Hlásí se o slovo ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Jen všechny upozorňuji, že vláda ústy pana místopředsedy vzala tento svůj vládní návrh zpět.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Ta debata už v tuto chvíli je trochu bezpředmětná vzhledem k tomu, že došlo ke zpětvzetí tohoto návrhu. Pouze bych chtěl upozornit, že tyto smlouvy se zajišťují realizací příslušné směrnice Evropských společenství, a to směrnice 48 z roku 2003 o zdaňování příjmů z úspor. Ta směrnice je z 3. června roku 2003 a její ustanovení jsou implementována do českého právního řádu paragrafem 38fa zákona 586/1992 o daních z příjmů. Tato směrnice ustanovením čl. 17 odst. 2 výslovně předpokládá uzavření výše uvedených smluv s relevantními závislými územími Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a Nizozemí, která nespadají do rámce fiskálního území Evropské unie. Ten výčet států je dán jejich statusem, není nikterak náhodný, ale jedná se pouze o závislá území Spojeného království a Holandska, která nespadají do rámce fiskálního území EU, čili jedná se o mimoevropská teritoria, která spadají do závislosti na příslušných členských státech Evropské unie.

Nejsem si vědom toho, že by Seychely měly statut území, které by bylo závislé na některém z členských států Evropské unie, proto moje odpověď je negativní. Navíc tato smlouva není sjednávána z iniciativy české vlády, je sjednávána v rámci Evropské unie a všechny členské státy Evropské unie poté musejí schválit připojení těchto závislých území k příslušné smlouvě, neboť jsou to smlouvy dvoustranné. Tolik k otázce, která směřovala vůči Seychelským ostrovům. Nejsem sis vědom toho, že by tato země byla v nějaké závislé pozici vůči některému členskému státu Evropské unie.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já mám za to, že v případě, že vláda vezme zpět svůj návrh, správně by se ani neměla vést rozprava, ale pane poslanče, ještě vám dám prostor pro vaši faktickou poznámku a potom ukončíme projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji, paní předsedající. Já rozumím tomu, že tento bod vyplývá z našeho členství v Evropské unii a že výčet teritorií jsou závislá území těch dvou členských zemí Evropské unie, tedy je to něco, k čemu jsme svým způsobem zavázáni. Myslím si, že kromě toho, co udělat musíme, tak určitě jsou i věci, které udělat můžeme, a doufám, že to není tak, že budeme činit pouze to, k čemu jsme zavázáni Evropskou unií. Snad máme také něco jako vlastní iniciativu. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, konstatuji, že tento vládní návrh vzala vláda zpět, Sněmovna může tento fakt vzít na vědomí. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní budeme pokračovat v projednávání bodem 113, kterým je

 

113.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouvy o zdanění příjmů z úspor
a doplňující výměnné dopisy umožňující prozatímní provádění těchto Smluv
/sněmovní tisk 1138/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Já se omlouvám, paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, moje vystoupení, které bylo směřováno k minulému tisku, lze vztáhnout zcela zřetelně také k tomuto sněmovnímu tisku. I tento vzala vláda svým zmiňovaným usnesením zpět. Bude rozdělen do příslušných deseti výtisků a postoupen znovu do legislativního procesu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. I v tomto případě vezmeme tento fakt na vědomí a není ani třeba zpravodajské zprávy. Končím projednávání tohoto bodu.

 

A nyní, kolegyně a kolegové, budeme projednávat bod 116, kterým je

 

116.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Republikou Makedonie
o sociálním zabezpečení, podepsaná ve Skopji dne 7. října 2005
/sněmovní tisk 1180/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, koordinace národních systémů sociálního zabezpečení je jedním z významných způsobů usnadnění potřebné mezinárodní migrace pracovníků, podpory podnikání a podpory služeb. Je zájmem České republiky proto dosáhnout těchto smluv zvláště ve vztahu k vyspělým, zejména pak evropským zemím.

Oblast vztahů sociálního zabezpečení mezi Českou republikou a Makedonií se dosud řídí úmluvou mezi Československou republikou a Federativní lidovou republikou Jugoslávie o sociálním pojištění z 22. května roku 1957, aplikovanou vyhláškou č. 3 z roku 1958 a také správní Dohodou o provádění úmluvy mezi Československou republikou a Federativní lidovou republikou Jugoslávie rovněž ze dne 22. května roku 1958. Z předchozího jasně vyplývá, že vzhledem ke změně společenských a politických a ekonomických poměrů v obou zemích je nezbytné přijmout novou právní úpravu, tak abychom reagovali na všechny změny, ke kterým došlo.

Čili tolik velmi stručně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji a nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych jako zpravodajka vás příliš nezatěžovala. Myslím si, že pan ministr řekl vše, co bylo na počátku důležité říci o této smlouvě. Žádám vás pouze, abyste tuto smlouvu propustili do druhého čtení a přikázali ji k projednání zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, a také vidím, že se nikdo nehlásí. Končím obecnou rozpravu.

A nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Ptám se, zda má někdo nějaký jiný návrh. Není tomu tak.

 

Zahajuji tedy hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán zahraničnímu výboru k projednání, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 238 z přítomných 98 pro hlasovalo 77, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat je

 

193.
Informace o pojišťování vývozních úvěrových rizik
(období leden - prosinec 2004)
/sněmovní tisk 970/

 

Informace byla předložena, hospodářský výbor a rozpočtový výbor ji projednaly a usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 970/1 a 2. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Vymětal a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Slovo má pan poslanec Karel Vymětal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP