(16.30 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Zahájím o tomto svém návrhu hlasování. Kdo s tím souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 236 z přítomných 93 pro návrh hlasovalo 54, proti 9. I tento návrh byl přijat.

 

Kolegové a kolegyně, dalším bodem v pořadí je bod

 

111.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Úmluva o přistoupení České republiky, Estonské republiky,
Kyperské republiky, Lotyšské republiky, Litevské republiky, Maďarské republiky,
Republiky Malta, Polské republiky, Republiky Slovinsko a Slovenské republiky
k Úmluvě o zamezení dvojího zdanění v souvislosti s úpravou zisků sdružených podniků
/sněmovní tisk 1096/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych velmi stručně zdůvodnil, proč Česká republika přistupuje k arbitrážní konvenci.

Arbitrážní konvence upravuje proces při řešení sporů, které mohou vzniknout v souvislosti s následnou úpravou zisků u sdružených podniků. Jde o situace, kdy daňová správa jedné členské země unie v souvislosti s převodními cenami zahrne do zisku sdruženého podniku zisk, který již byl zdaněn u sdruženého podniku v jiné členské zemi Evropské unie. Takovým postupem může dojít k dvojímu zdanění zisku plynoucího z operací mezi těmito podniky. Druhý stát by v takovém případě měl zohlednit úpravu zisku provedenou daňovou správou prvního státu a adekvátně upravit základ daně a daň na svém území. Takové spory jsou dosud standardně řešeny v rámci dvoustranných smluv o zamezení dvojího zdanění v článku upravujícím řešení případů dohodou. Avšak ve vztahu k úpravám zisku z titulu aplikace převodních cen je tento proces považován za nedostačující. Smlouvy o zamezení dvojího zdanění totiž nezavazují daňové správy k dosažení dohody a neurčují žádný časový limit, ve kterém by k takové dohodě mělo dojít. Naproti tomu arbitrážní konvence zavazuje smluvní státy k dosažení konečného řešení sporného případu, a to v časovém horizontu nejdéle tří let od jeho předložení. Dle arbitrážní konvence se musí příslušné úřady smluvních států dohodnout. Nebude-li dosaženo dohody do dvou let, je ustavena poradní komise, která do šesti měsíců vydá své stanovisko, na jehož základě se pak příslušné úřady musí dohodnout během dalších šesti měsíců.

Přistoupením k arbitrážní konvenci tak bude ve vztahu k členským státům Unie předcházeno vzniku mezinárodních sporů, jejichž řešení je jak pro poplatníky, tak pro daňové správy velmi náročné na čas, lidské zdroje i finanční prostředky. Dovoluji si proto požádat o schválení této smlouvy. Současně bych rád informoval Poslaneckou sněmovnu, že shodou okolností dnes s touto smlouvou vyjádřil souhlas i Senát Parlamentu České republiky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Lachnit. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, paní místopředsedkyně. Myslím, že všechno důležité tady řekl pan ministr Sobotka z obsahu příslušné smlouvy. Já bych snad jenom dodal, že charakterem je to smlouva prezidentská, která potřebuje souhlas obou komor Parlamentu, a že tedy by bylo dobré, abychom v rámci snižování našich restů s evropskou legislativou tuto dohodu skutečně přijali.

Požádal bych vás, kolegové, o přikázání této smlouvy zahraničnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se vás, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Předpokládám, že pan ministr nebude chtít vystoupit se svým závěrečným slovem. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 237 z přítomných 96 pro hlasovalo 79, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto budu a konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Nyní tedy, kolegyně a kolegové, přistoupíme k projednávání bodu

 

112.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouvy o zdanění příjmů z úspor
/sněmovní tisk 1137/ - prvé čtení

 

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí pana Bohuslava Sobotku, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, tady bych rád informoval Poslaneckou sněmovnu o tom, že na základě toho, že tento tisk začaly projednávat senátní výbory Parlamentu České republiky a ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a ve výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu byla přijata usnesení, která požadují rozdělení předmětného materiálu na deset samostatných tisků místo dvou tisků, doporučuji z důvodu harmonizace postupu v obou komorách Parlamentu České republiky, aby Sněmovna vzala na vědomí, že vláda dne 23. listopadu 2005 svým usnesení č. 1535 rozhodla o zpětvzetí vládních návrhů, které předkládá Parlamentu České republiky, to je tisk 1137 a 1138, s tím, že neprodleně tyto tisky budou rozděleny na deset samostatných tisků po jednotlivých zemích a budou bezprostředně postoupeny do schvalovacího procesu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslance David Šeich.

 

Poslanec David Šeich: Dámy a pánové, myslím, že předtím, než bude hlasováno o zpětvzetí, nemá smysl se k této smlouvě nějakým způsobem vyjadřovat. Já vítám návrh pana ministra. Chtěl jsem v podstatě položit otázku, jak se vláda vypořádala s návrhem Senátu, aby tato smlouva, která upravuje režim se zahraničními departementy Evropské unie, byla rozdělena do samostatných sněmovních tisků a nebyla hlasována en bloc. Na tuto otázku mi pan ministr v podstatě předem, než byla položena, odpověděl. Já podporuji návrh na zpětvzetí této smlouvy do doby, než bude rozdělena na příslušné sněmovní tisky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Vidím pana poslance Schwippela. Prosím, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP