Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
2. prosince 2005 v 9.01 hodin

Přítomno: 196 poslanců

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den, osmý, 51. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Kdo má náhradní kartu, nechť mi oznámí její číslo, nebo nechť požádá o vydání náhradní karty, kdo si kartu nepřinesl.

Nejdříve sdělím, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Květoslava Čelišová ze zdravotních důvodů, Anna Čurdová - zahraniční pracovní cesta, Zdeněk Koudelka z rodinných důvodů. Z členů vlády dnes jsou omluveni: pan premiér Jiří Paroubek - na zahraniční pracovní cestě v Maďarsku, Dana Bérová má jednání ministrů dopravy a telekomunikací v Bruselu, pan ministr vnitra František Bublan je na jednání Rady ministrů pro spravedlnost a vnitřní věci také v Bruselu, David Rath pro jiné záležitosti a Milan Urban je s paní ministryní Bérovou v Bruselu na jednání Rady pro telekomunikaci a energetiku. To jsou všechny došlé omluvy na dnešní den.

Nyní si dovolím zeptat se pana kolegy Vymětala, jestli měl návrh na změnu, protože mám tady jeho přihlášku k pořadu schůze, tak jak je to od 9.00 do 9.30 hodin zvykem. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Pane místopředsedo, dámy a pánové, začíná být dobrým zvykem, že stále a soustavně neprojednáváme pevně zařazené body, takže mi dovolte, abych potřetí už navrhl pevně zařadit body 45 a 64 - zopakuji 45 a 64, to jsou body pana ministra průmyslu a obchodu, na čtvrtek 8. 12. jako čtvrtý a pátý bod. Nebudu opakovat odůvodnění, protože to už bylo odůvodněno dvakrát. Snad potřetí řeknu, že ve čtvrtém týdnu je pan ministr na zahraniční cestě, takže hrozí, že by tyto zákony nebyly vůbec projednány. Tak prosím, abychom je takto zařadili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan poslanec Říman má náhradní kartu č. 5. Pan kolega Pospíšil má náhradní kartu č. 3.

Nyní se hlásí pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych požádal o předřazení dvou bodů, které se snažíme projednat již delší dobu. Myslím si, že je v zájmu všech, abychom dořešili Pozemkový fond. Tudíž navrhuji jako první dva body dnes po obědě - jako první bod odvolání prezidia Pozemkového fondu, druhý bod odvolání členů dozorčí rady Pozemkového fondu, jsou to body 178, 179.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ale pane kolego, je pevně zařazený bod č. 9 po obědě. Pevně zařazeným bodem po obědě je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o evidenci hospodářských zvířat.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Já myslím, že to lze předsadit. Je to také záležitost zemědělského výboru a myslím si, že k odvolání prezidia nebude po projednání s panem ministrem žádná dlouhá rozprava, že tam ten zájem bude. Ale můžeme to dát jako druhý a třetí bod.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Takže druhý a třetí bod dnešního odpoledne. Dobře.

Paní kolegyně Orgoníková má náhradní kartu č. 2.

Má ještě někdo návrh na změnu pořadu? (Předsedající hovoří s místopředsedou Langerem mimo mikrofon.) Dobře. Takže nyní zopakuji, že jsou pevně zařazeny body č. 4 a 117, odpoledne je jako první bod č. 9 a je navrženo, aby odpoledne byly jako body dva a tři body 178 a 179, to znamená Pozemkový fond.

 

Všichni slyšeli, co pan kolega Vymětal navrhoval o přeřazení, takže o tom budeme hlasovat jako o prvním bodu, a to v hlasování, které jsem právě zahájil - číslo 251. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 251 ze 147 pro 80, proti 15. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana kolegy Skopala o zařazení bodů k Pozemkovému fondu jako druhý a třetí bod dnešního odpoledne. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 252 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 252 z přítomných 160 pro 99, proti 16. Návrh byl také přijat.

 

Nyní ještě před zahájením bodu č. 4 požádal o vystoupení místopředseda Sněmovny pan Ivan Langer. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, prosím o vaši pozornost, jakkoli vím, že každý z nás s velkým napětím očekává, co přinesou minuty příští. Nicméně v dnešních dnech… (Řečník vyčkává na klid.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím Sněmovnu o klid, aby mohl pan místopředseda hovořit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: V dnešních dnech si připomínáme obrovskou tragédii, kterou prožíval ukrajinský národ, a já bych rád využil možnosti, kterou máme všichni zde ve sněmovně, možnosti společného zasedání, abych vás seznámil s návrhem výzvy prezidenta Ukrajiny pana Juščenka k účastníkům ceremonie úcty, památky obětí hladomoru v letech 1932 až 1933, účastníkům ceremonie, která se odehrává v New Yorku. Naše dnešní jednání sleduje také pan velvyslanec Ukrajiny Ivan Kuleba a já se domnívám, že máme jedinečnou příležitost prokázat, že jsou věci, na které se nezapomíná. Že jsou věci, které se možná odehrály před několika desítkami let, ale jsou věci, které stojí za to si připomínat. Věřím, že pochopíte toto malé zdržení a že tuto výzvu také podpoříte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP