(15.20 hodin)
(pokračuje Papež)

Po pořádek se sluší říci, že skupina poslanců a senátorů podala již začátkem letošního roku na tzv. restituční tečku obsaženou v zákoně o půdě stížnost k Ústavnímu soudu, ten se však naším podáním pro mě z neznámých důvodů dosud nezabýval.

Dámy a pánové, sklízíme a sklízíte to, co jste sami zaseli. Musím říci, že mně vaše úroda opravdu vůbec nechutná. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Papežovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Doktor, připraví se pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, nechci vystupovat přímo k obsahu věci samotné. Myslím si, že bych mohl být těžko lepším obhájcem v této věci než pan poslanec Kocourek sám. Absolutně respektuji obsah jeho vystoupení a ztotožňuji se i s ním. Přihlásil jsem se do rozpravy kvůli jiné věci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já vás ale musím upozornit, že pokud budete hovořit k jiné věci, budete napomenut a poté bude postupováno v souladu s jednacím řádem. Zvláště když to takto avizujete, o to bedlivější pozor budu dávat.

 

Poslanec Michal Doktor: Ano, jsem rád, že budete bedlivě naslouchat.

Myslím, že okolnosti odvolání členů prezidia Pozemkového fondu, mám na mysli alespoň tu mediální stránku věci, je třeba vnímat v jiném rozměru, majícím přímo souvislost s Poslaneckou sněmovnou a s úctou, kterou má mít k nám naše veřejnost.

Musím říci, že mě velmi zklamal obsah některých vystoupení matadora tak zkušeného, kterým je stávající ministr zemědělství. Nemohu uvěřit, že člověk, který v politickém soupeření zažil tolik složitých situací, se snížil k tomu, aby zápas se svými politickými soupeři přeměnil na trhání achilovek neférovým útokem. Já nemohu jinak než vyzvat pana poslance a ministra zemědělství Mládka, samozřejmě prostřednictvím předsedajícího -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já vám skočím do řeči. Pana ministra můžete oslovit přímo. Poslanci navzájem se oslovují skrze předsedajícího. Pana poslance Mládka skrze mne, pokud hovoříte k panu ministrovi, můžete ho oslovovat přímo. Stejně tak vás může pan ministr oslovovat přímo.

 

Poslanec Michal Doktor: Jen doufám, že náš kolega Mládek je schopen zvážit rozměr a váhu svých vystoupení v médiích, protože prokáže-li se, že jeho obvinění byla polovičatá nebo nepravdivá, myslím si, že nepochybně jako ctěný člen této Sněmovny musí být připraven nést váhu za jistou míru společenské újmy, kterou způsobí jinému kolegu tohoto sboru.

V souvislosti s napětím rostoucím přirozeně v době předvolební z této Poslanecké sněmovny v médiích zaznívají až příliš často polovičaté argumenty, polopravdy a neférové údery. Já bych chtěl poprosit, abychom i při vědomí této kauzy a právě mediálního dopadu na naši veřejnost si toho byli vědomi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče, za vystoupení. Nyní bude hovořit pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Poslankyně a poslanci, budu velice krátký. Budu opravdu reagovat jen na pár záležitostí.

Chtěl bych upozornit pana poslance Papeže, že střet zájmů tady nemusí mít jenom pan bývalý ministr Zgarba, ale možná i jiní poslanci. Takže bych nepersonifikoval, a když tak uváděl vše, jak je to ve skutečnosti, a komplexně. Ale to není výtka. Myslím si, že i v jiných zákonech může být určitý střet zájmů. Proto to zde nechci rozvíjet.

Samozřejmě trochu se zde dává do popředí restituční tečka, ale tohle není o restituční tečce. To je pochybení některých členů Pozemkového fondu. A nyní nechci specifikovat orgány. Určitě to byl výkonný výbor, protože ten nesl tu hlavní zodpovědnost. Chci upozornit pana poslance Papeže, že samozřejmě bývalý ministr Zgarba již učinil určité personální opatření, že se to týkalo i sociálních demokratů. Nechci tvrdit, že tito byli na vině. Pokud dojde k nějakému obvinění, může to přednést pouze soud. Myslím, že ani Poslanecká sněmovna nemůže ukazovat prstem, jestli to byl ten či onen. Nechme to na případných trestních oznámeních a na vyšetření soudu. Myslím, že Poslanecká sněmovna by měla zvážit jedinou věc - zda došlo k pochybení, zda doopravdy Pozemkový fond jako celek pochybil. Myslím si, že jako celek, ne jednotlivé osoby, protože určitě tam byly osoby, které v dobré víře činily jen dobré. Zase nechci říkat kdo co jak. Tudíž je tam určitá vina tohoto orgánu. Proto dochází k odvolání prezidia. Samozřejmě i jmenování bude podle odborných znalostí, určitě ne podle politických.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Skopalovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, páteční odpoledne není tou pravou chvílí pro to, abychom prodlužovali naše jednání, ale dovolte, abych přece jen učinil krátký exkurs do historie. Dovolte, abych jmenoval ministry zemědělství v této zemi, resp. jejich předchůdce - Toman, Kubát, Lux, Fencl, Palas, Zgarba a nyní nový ministr Mládek. Jak jistě vidíte, v tomto seznamu jsou čtyři ministři za sociální demokracii, jeden ministr za KDU-ČSL, jeden za ODA, jeden z minulého režimu, jehož syn tím Ministerstvem zemědělství proplouvá celá další léta v náměstkovské pozici.

Ten z vás, který se pohyboval na radnici v polovině devadesátých let, jistě ví, k jak velkým posunům docházelo, k jak velkým vydáváním státních pozemků docházelo, jak oni oprávnění restituenti, potomci těch, kteří o pozemky přicházeli, většinou málokdy se k tomu dostávali. Za Josefa Luxe ve druhé polovině devadesátých bylo přijato opatření, že bez souhlasu obcí nebyly pozemky v intravilánu dané obce vydávány. Následovalo období, to už jsem byl v Poslanecké sněmovně, kdy jsme schválili zákon, že zastavitelnou část katastru obce, která je určena pro bytovou výstavbu, získává přednostně obec. Byla to právě reakce na všechny situace, ke kterým docházelo v předchozí době.

Vážené dámy, vážení pánové, chci říci, že mě velmi zaráží, jestliže veškerá zodpovědnost je házena na jednoho z devíti, nebo chcete-li jednoho z pěti. Pan ministr Mládek kroutí hlavou, že tomu tak není, ale když hovoří do televize, říká něco jiného. Mě zaráží, že si nepřiznáme alespoň tady mezi sebou, že to byli ze sedmi ministrů tři ministři, kteří si přímo tímto přidělovali pozemky. Souhlasím s tím, že mě teď někdo začne opravovat, že oni si je nepřidělovali. Ale oni přece moc dobře věděli, že jejich podřízení ve vteřině, kdy o ně požádají, je dostanou, že je samozřejmě dostanou v souladu s předpisy. Ale v souladu s předpisy žádali i mnozí jiní, kteří neuspěli.

Dámy a pánové, v této zemi sociální demokracie vládne osmý rok. V této zemi pouze tři ministři zemědělství si vydali pozemky. Shodou okolností to byli ministři sociální demokracie. Tam je zapotřebí hledat elementární zdroj nepořádku.

Děkuji. Na rovinu říkám, že k návrhu odvolání všech členů se připojím. V žádném případě ne, pokud to bude zde předváděno, jak jsme toho byli svědky v médiích, ne zde. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Grůzu, kterým je dalším přihlášeným.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP