(18.10 hodin)

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já bych chtěl poprosit předřečníka pana poslance Vojíře, aby nás zbavil obtížného rozhodování a zvážil ještě jednou návrh číslo 1, ve kterém se máme vyjádřit k vhodnosti či nevhodnosti nucené správy. Právě proto, jak se chová Ministerstvo zdravotnictví, by měla Poslanecká sněmovna úzkostlivě dbát na to, aby její výstupy byly zcela v souladu s ústavním pořádkem. Uvalení nucené správy je správní akt. O tom, zda to bylo mimo právo, či nikoliv, nemůže rozhodnout politický orgán, jako je Poslanecká sněmovna. O tom může rozhodnout pouze správní soud.

Já, protože na to mám nějaký názor, bych se k tomu samozřejmě hrozně rád vyjádřil, ale prostě mi to v ústavním pořádku nepřísluší. V ústavním pořádku to přísluší pouze správnímu soudu. Prosím Sněmovnu, abychom respektovali ústavní pořádek. Nemyslím si, že Ministerstvo zdravotnictví podle něj postupovalo, ale Poslanecká sněmovna by podle něj postupovat měla.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. Možná pan poslanec Kováčik dá příležitost panu poslanci Vojířovi, který zřejmě chce reagovat na vystoupení pana poslance Kalouska.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Jsem připraven respektovat tento výklad s tím, že si myslím, že bude-li zřízena vyšetřovací komise, tak ta už jistě může mít mandát, aby posoudila, zda bylo, či nebylo oprávněné uvalit nucenou správu a jaké důvody k tomu vedly, s tím, že jí samozřejmě logicky nebude příslušet o tom rozhodnout. Rozhodnout to asi může skutečně jenom soud, takže já toto respektuji a stahuji svůj bod číslo 1.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vojířovi. Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, věc je nesmírně složitá. Současně jsem si plně vědom toho, že jsme na tom časově velmi špatně. Chci se zachovat racionálně, proto žádám o přestávku na poradu klubu KSČM, ale protože máme málo času, bude mi stačit deset minut támhle v koutku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Před ukončením podrobné rozpravy, pane poslanče?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Před hlasováním.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Čili nejprve skončíme podrobnou rozpravu, to doporučuji. Pak doporučuji, aby nás pan zpravodaj informoval o tom, jaké návrhy zazněly, protože pro jednání klubu to považuji za důležité, a pak vyhlásím desetiminutovou přestávku.

Ještě jsem rozpravu neskončil. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Pokud ne, tak podrobnou rozpravu v tuto chvíli končím.

Slovo má pan poslanec Kochan. Já ho prosím, aby nás seznámil s návrhy usnesení, které zazněly v rámci podrobné rozpravy, s výjimkou toho, které máme k dispozici písemně, to je usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. V rozpravě vystoupilo 25 poslanců, někteří vystoupili několikrát, a zazněly čtyři návrhy na usnesení. Jeden jsem přednesl já na začátku, to byl návrh výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Další byl návrh poslance Janečka, potom poslance Vojíře a poslance Krákory.

Asi ve dvanáctihodinové diskusi bylo vysloveno mnoho otázek poslanců napříč politickým spektrem. Nejvíce diskutovali poslanci za Občanskou demokratickou stranu a poslanci KDU-ČSL.

Silnými slovy ministr hájil slabé argumenty - a to snad ani nepřekvapuje.

(Hluk v sále, ozývají se různé výkřiky.)

Bylo položeno několik otázek ohledně koncepce, ale na žádnou nám neodpověděl.

(Protestní hlasy ze sálu.)

Několikrát byl dotazován, zda byl odsouzen, rovněž neodpověděl. Na dotazy týkající se uvalení nucené správy VZP neuvedl jeden relevantní argument. Neobjasnil kauzy v případě reklam České lékařské komory.

(Velký hluk v sále.)

Nepředložil jediný důkaz v případě smluv s VZP. Několikrát zaznělo v diskusi nebo v rozpravě, jak rozkolísal systém hospodaření ve VZP lékovými a úhradovými vyhláškami jako bývalý prezident České lékařské komory. Jiné otázky se týkaly argumentací, které uváděl pouze v rovině dohadů a bludných indicií. Bylo poukázáno na to, že destabilizoval systém zdravotní péče seznamem nemocnic, se kterými nebudou uzavřeny smlouvy pojišťovnou, a vystavil strachu 6,5 mil. pacientů, pojištěnců VZP.

(Velký hluk v sále.)

Proto na závěr mohu konstatovat jediné a prohlásit v této ctěné Sněmovně: Bůh ochraňuj naše pacienty před ministrem Rathem!

(Zprava se ozývá potlesk, z ostatních částí sálu protesty, pískání a bušení do lavic. Poslanci Kraus a Kováčik se hlásí o slovo.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím, pane zpravodaji, já jsem vás požádal, abyste Sněmovnu seznámil před přestávkou, o kterou požádal předseda poslaneckého klubu KSČM, s návrhy usnesení, které zazněly v průběhu podrobné rozpravy. Vy jste to pojal jako závěrečné slovo zpravodaje, což samozřejmě můžete, a já nejsem oprávněn vám v tom bránit, ale přesto bych si troufal tvrdit, že Sněmovna od vás v tuto chvíli očekávala, že shrnete návrhy a naplníte požadavek, který jsem já vznesl. Pokuste se o to prosím. Jinak dám slovo panu poslanci Kováčikovi a pak panu poslanci Krausovi.

 

Poslanec Jozef Kochan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já ovšem ty návrhy jednotlivé, které tady byly předloženy, nemám písemně, tak já bych je potřeboval.

(Poslanci se smějí a vykřikují.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já myslím, že to, že je nemá pan zpravodaj písemně, není jeho chyba, ale je to chyba těch, kteří návrhy přednášeli. To zase tedy pardon, pánové. Tak, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jozef Kochan: Ještě mi chybí návrh pana poslance Krákory.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Krákora navrhl neschválit, to znamená změnu v bodě I.1 usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Poslanec Jozef Kochan: Návrh pana poslance Janečka na usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

1. žádá vládu České republiky, aby přijala všechna opatření nezbytná k tomu, aby byla kontrolována kvalita poskytované péče,

2. aby urychleně předložila kroky vedoucí ke stabilizaci systému ve VZP,

3. aby předložila parametry tvorby sítě zdravotnických zařízení a akreditaci zdravotnických zařízení,

4. aby předložila návrh zákona o neziskových právnických osobách.

To byl návrh pana poslance Janečka.

Návrh pana poslance Vojíře: Poslanecká sněmovna

1. odmítá nezákonnou nucenou správu VZP. (Poslanec Vojíř upozorňuje zpravodaje, že tento 1. bod stáhl.) - Takže jednička je stažena.

2. Poslanecká sněmovna žádá předložení koncepce zdravotnické péče do konce ledna 2006.

3. Vzít na vědomí tuto zprávu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji. A návrh pana poslance Krákory?

 

Poslanec Jozef Kochan: Návrh pana poslance Krákory zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky neschvaluje zdravotně pojistný plán VZP na rok 2005.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. To jsou návrhy usnesení, které zazněly v rámci podrobné rozpravy. Nyní má příležitost ke svému vystoupení pan poslanec Pavel Kováčik, pak pan poslanec Michal Kraus.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP