(18.20 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, za celou dobu, co mnozí z nás tady spolu v Poslanecké sněmovně takzvaně válčíme, říkám takzvaně, protože až dosud se jednalo ve většině případů o regulérní politický či věcný souboj, souboj argumentů, souboj myšlenek, jsem nezažil tak hrubé zneužití postavení zpravodaje, jako jsme byli svědky teď.

(Potlesk a výkřiky "ano!" poslanců KSČM a ČSSD, bušení do lavic a výkřiky nesouhlasu poslanců ODS.)

Bohužel, pane předsedající, ale to je možná jenom můj dojem, jste až příliš dlouho přihlížel tomuto zneužití postavení zpravodaje, ale může to být pouze můj dojem.

Je samozřejmé, že když je někdo stanoven zpravodajem Poslanecké sněmovny k nějakému problému, tak sleduje rozpravu, zaznamenává přednesené návrhy, případně autory těchto návrhy osloví, aby mu je poskytli písemně. Alespoň já když jsem zpravodajem, tak takto postupuji, a pokud jsem sledoval, tak vždycky takto zpravodajové postupovali. Ovšem pan zpravodaj na toto zřejmě neměl čas, protože si připravoval právě to vystoupení, kterým zneužil postavení zpravodaje.

(Opět projevy souhlasu z levé a nesouhlasu z pravé části sálu.)

Já bych chtěl teď v této chvíli navrhnout, pane předsedající, aby ještě před hlasováním byl zpravodaj nahrazen někým, kdo si více bude tuto funkci bráti k srdci jako funkci zpravodaje, a nikoliv jako funkci politického mluvčího! Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já bych vám rád vyhověl, já mám nicméně psáno, že pan poslanec Jozef Kochan je zpravodajem výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, čili by to měl učinit tento výbor. Sněmovna samozřejmě může přehlasovat svým usnesením rozhodnutí, názor výboru, ale doporučuji, abyste zvážil svůj návrh. Já myslím, že jste jednoznačně dal najevo svůj postoj k závěrečné zprávě pana zpravodaje.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Protože nechci již nadále trápit výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, aby projednával změnu zpravodaje, prosím Sněmovnu, aby tento můj návrh brala, jako že bych to rád navrhl, kdyby to bylo jenom trošku možné. Děkuji. (Smích a potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane místopředsedo, já se pokusím být velice stručný. Mnoho toho řekl přede mnou pan kolega Kováčik. Já si myslím, že je potřeba si uvědomit, že projednáváme zdravotně pojistný plán, a mám pocit, že v závěrečném slově zpravodaje k tomuto projednávanému bodu nepadlo ani slovo. Jeho připravenost komentovat předložené návrhy svědčí o tom, že skutečně připraven nebyl. A já mám pocit, pánové a dámy, že bychom si skutečně měli uvědomit, že Sněmovna by měla být seriózní orgán, lidé by měli být seriózní a připravení. (Oživení v sále.)

Bohužel musím protestovat také proti postupu, který jste vy, pane předsedající, vedl, protože je vaší povinností, pokud zpravodaj mluví mimo projednávaný program, abyste ho upozornil a podruhé abyste mu odejmul slovo. To se bohužel nestalo! Doufám, vážené dámy a pánové, že až tady budou příště zpravodajové za ODS, že budou kvalifikovaní a připravení, abychom projednávali věci tak, jak se mají.

Děkuji. (Potlesk ČSSD, projevy nesouhlasu poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já bych vás chtěl požádat, abyste mi sdělil, o kterou pasáž ze zákona o jednacím řádu opíráte svou výtku vůči mně. Zpravodaj může vystoupit kdykoliv, to jistě víte.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedající, vy přeci velmi dobře víte, já vám teď neřeknu zpaměti paragraf… (Bouřlivý smích a potlesk poslanců ODS.)

Já nevím, čemu se, kolegové, smějete, možná je to vaší hlouposti, ale kdybyste mě nechali domluvit, tak byste se dozvěděli, o co se jedná. Ale v našem jednacím řádu je zcela pregnantně uvedeno, že mluví-li poslanec mimo zadané téma, je povinností předsedajícího ho na to upozornit a podruhé, odebrat mu slovo. A myslím si, že je velmi jednoduché najít si příslušný paragraf. A pane předsedající, vy mi potvrdíte, že takovéto ustanovení v jednacím řádu skutečně je.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Samozřejmě, týká se poslanců, to znamená poslance, který nemá nějaké postavení buď navrhovatele, nebo zpravodaje, nebo pokud nepožívá určité výhody stejně jako vy, třeba jako předseda poslaneckého klubu, to znamená, že se může přihlásit kdykoliv. Zpravodaj je na tom plus minus stejně.

Já bych nicméně chtěl říci, že kdybych postupoval podle vašeho návodu, tak jsme tento bod neprojednávali čtyři půldny, ale asi tak dvě hodiny. A neřídil jsem tento bod sám. Na to chci upozornit. Už bych ten bod musel ukončit hned po úvodním vystoupení pana ministra. (Potlesk poslanců ODS.) A dovoluji si tedy vyjádřit názor, že pokud jste měl proti tomu výhrady, tak jste měl vystoupit už tenkrát. (Potlesk poslanců ODS.)

O slovo se přihlásil pan předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, já mám velkou prosbu na vás na všechny, i na pana Langera, který se hlásí do této debaty. Já nejsem žádným velkým přítelem procedurálních debat a rád bych se hájil tím, že jsem přesvědčen, že ani v očích veřejnosti tím příliš nezískáváme.

Já bych vás chtěl upozornit všechny, kdo teď studujete jednací řády, že není možné úplně přesně stanovit hranici, co to je, držet se tématu, a co ne. To je nutně velice subjektivní! Já vás prosím, abychom zanechali té procedurální diskuse. Já jsem na začátku této debaty k VZP, k pojistnému plánu VZP, vyzval k věcnosti. Vyzval jsem k tomu, abychom si všímali toho, co se týká tématu zdravotnictví, protože téma zdravotnictví, přátelé, je téma, které se vážně dotýká života lidí. Já bych si přál, abychom mluvili o tom, co se týká lidí, a nezabývali se jednacím řádem a procedurálními věcmi a tím, co je držet se tématu a co ne. Apeluji na vás! Máme tady usnesení, která byla navržena. Hlasujme o nich! Já bych se přimlouval za to, abychom tento bod dnes prostě dokončili. Zanechejme procedurální debaty, znovu vás nabádám, vraťme se k bodu samotnému, hlasujme o usneseních, která byla podána! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se místopředseda Sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, musím z tohoto místa říci, že znám pana kolegu Kochana jako slušného poctivého člověka (projevy nesouhlasu poslanců KSČM a ČSSD), jako člověka, který je lékař a odborník ve svém oboru. Posle mého názoru svým vystoupením jako zpravodaj nastavil zrcadlo panu ministru Rathovi. Pokud se vám nelíbí obraz, který se v tomto zrcadle objevil, prosím, zejména vy, kteří jste členy strany, která ho zanedlouho přivítá ve svých řadách, připomeňte panu ministru Rathovi, co to je elementární lidská slušnost, slušné vystupování, a nikoliv arogance, vulgárnosti a urážky. (Potlesk ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji místopředsedovi Ivanu Langerovi. A nyní se dostáváme k té části, kterou tady před chvilkou navrhl pan poslanec a předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Je 18.27 hodin, takže v 18.37, protože klub KSČM neodchází ze sněmovny, budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno v 18.27 hodin)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP