(19.00 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Ze zákona jsme povinni jednak ke schvalování zdravotně pojistných plánů, tak i výročních zpráv a účetních uzávěrek.

Takže, dámy a pánové, my tímto konstatujeme selhání standardních kontrolních mechanismů státu, tedy Ministerstva financí, Ministerstva zdravotnictví, Nejvyššího kontrolního úřadu a v jistém rozsahu omezení i dalších státních orgánů. Pokud tyto státní orgány, tato ministerstva zdravotnictví a financí tyto své úkoly nesplnila, měla by nápravná opatření směřovat spíše vůči nim a sněmovní vyšetřovací komise by se měla zabývat otázkou nefunkčnosti státní správy v oblasti veřejného zdravotního pojištění.

Z tohoto důvodu si dovoluji rozšířit usnesení, tak jak ho navrhl pan kolega Kubinyi, a to následujícím způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně, mohu-li vám vstoupit do řeči, doporučoval bych, abyste tak učinila v podrobné rozpravě, abychom to nemuseli číst znovu nebo se na to odvolávat. Ale pokud uznáte, že to chcete sdělit dvakrát Sněmovně, nemohu vám v tom bránit.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Je to velmi jednoduché, zopakuji v podrobné rozpravě: Jak a proč vznikl dluh Všeobecné zdravotní pojišťovny a podíl managementu VZP - a nyní chci doplnit: "a Ministerstva zdravotnictví České republiky na tomto dluhu".

Důvod je zcela evidentní a v souvislosti s dlouhou, zde právě proběhnuvší rozpravou se domnívám, že by mandát vyšetřovací komise měl být rozšířen i na objasnění okolností vyhlášení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Lucii Talmanové. Další přihlášky do všeobecné rozpravy nemám, takže rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Rozuměl-li jsem správně, opět vystoupí paní poslankyně Talmanová.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Znovu zopakuji to, co jsem vám sdělila se zdůvodněním v obecné rozpravě. Pro zjednodušení jako navrhovatel tohoto rozšíření si dovolím vám doporučit, aby o obou rozšířeních bylo hlasováno samostatně.

První je: Jak a proč vznikl dluh VZP a podíl managementu VZP a - a doplněno: Ministerstva zdravotnictví České republiky na tomto dluhu". Další rozšíření by bylo v bodě 1 - úkoly vyšetřovací komise: objasnit okolnosti vyhlášení nucené správy nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili jako další fous.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Jako další fous, když to takto roztomile nazveme. To jsou veškeré doplňky a dodatky k předloženému návrhu usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Další přihlášky do podrobné rozpravy? Nejsou-li, podrobnou rozpravu končím. Poté co paní poslankyně Talmanová s panem poslancem Kubinyim upřesní… Je upřesněno, pozvu k řečništi pana poslance Kubinyiho, vás pozvu k hlasovacím strojům.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Máme k dispozici v této chvíli dva návrhy usnesení. První je můj původní, ale protože paní kolegyně Talmanová dala návrh, který je jakýmsi způsobem rozšiřující, ale nerozporovala ty ostatní body, jako je počet členů atd., tak navrhuji, pane předsedající, abychom nejdříve hlasovali o návrhu paní poslankyně Talmanové. V případě, že by její návrh byl přijat, bude to vlastně kompletní usnesení, jen rozšířené o body, které zmiňovala. V případě, že by přijato nebylo, následně by se hlasovalo o tom původním, to znamená v té podobě, jak ho předložila skupina poslanců.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, já s tím souhlasím, s tím, že o dvou návrzích paní poslankyně Talmanové budeme hlasovat odděleně, protože to má smysl. Prosím, abyste přečetl první návrh.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: První návrh by byl - a budu číst jen ten bod, co je úkolem vyšetřovací komise: objasnit, jak a proč vznikal dluh Všeobecné zdravotní pojišťovny a podíl managementu Všeobecné zdravotní pojišťovny a Ministerstva zdravotnictví České republiky na tomto dluhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili je doplněno "České republiky". Je zřetelné, o čem budeme hlasovat?

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 627. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 146 hlasujících bylo pro 62, proti 3. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Dalším návrhem je zase v tom usnesení: objasnit okolnosti vyhlášení nucené správy nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 628. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování o tomto návrhu skončilo. Ze 146 poslanců pro 59, proti 2. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Teď můžeme hlasovat o původním návrhu jako celku. O slovo se přihlásil… Je hlasování. Pan poslanec Tlustý může chtít přestávku na poradu klubu. Já nevím, s čím se hlásí.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Ano, pane předsedající, vzhledem k výsledku hlasování, ve kterém sociální demokraté a komunisté se jasně snaží oddělit hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny od rozhodování Ministerstva zdravotnictví, což je sice popření věcného stavu věcí, nicméně vyjádřením jejich většiny v této Sněmovně, se chceme poradit před závěrečným hlasováním, a žádám proto o deset minut na poradu poslaneckého klubu ODS.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, takže v 19.16 hodin, když chcete deset minut. Pan poslanec Kubinyi.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Než se rozejdete k přestávce, chtěl bych říci jednu věc. Název "prošetření hospodaření VZP" podle mého názoru a názoru mých kolegů zahrnuje automaticky i ty věci, které jste zmiňovali. To hospodaření je samozřejmě ovlivněné i vyhláškami ministerstva.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji za tuto poznámku.

 

(Jednání přerušeno v 19.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP