(Jednání pokračovalo v 19.16 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, přestávka pro jednání klubů skončila. Jsou přihlášeni dva předsedové klubů - pan poslanec Kováčik a pan poslanec Tlustý. Takže vás prosím, abyste usedli, dali pánům předsedům klubů příležitost k tomu, aby nám sdělili, co mají na srdci.

Jako první vystoupí pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, dámy a pánové, to co tady padlo před přestávkou z úst ctěného pana kolegy Tlustého, předsedy poslaneckého klubu ODS, o jakémsi podezření z možné kooperace, řekněme tomu pracovně na levici, velmi pracovně, by snad bylo oprávněným podezřením, kdyby například poslanecký klub KSČM hlasoval pro neschválení zdravotně pojistného plánu. Ale na sjetině hlasování si každý může ověřit, že tomu tak nebylo. Naopak, už minulý týden mými ústy prostřednictvím médií bylo jasně řečeno, že podpoříme takové zadání vyšetřovací komise, které bude racionální, které v krátkém vymezeném čase, který do dubna zhruba je k dispozici, povede k nějakému úspěšnému výsledku, k nějakému reálnému cíli. Všechno ostatní, co půjde nad rámec zadání, které jsem též sdělovacím prostředkům sdělil, považujeme spíše za snahu o zamlžování, o nevyšetření, o nezjištění, a tedy za obstrukci. (Neklid v pravé části jednacího sálu.)

Proto poslanecký klub KSČM podpoří zřízení vyšetřovací komise v tom návrhu zadání, jak bylo panem kolegou Kubinyim navrženo. A není to proto, že bychom se s panem kolegou Kubinyim domluvili, ale je to prostě proto, že již minulý týden jsme takovéto zadání dali najevo.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi. Hovoří pan poslanec Vlastimil Tlustý, předseda klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, za prvé mi dovolte konstatovat, že obava mého předřečníka z toho, že bych tu snad vyjadřoval nějaké podezření, je bezpředmětná. Nejenom po dnešním jednání, ale po řadě dalších je to jistota, nikoliv podezření (ojedinělý potlesk z pravé části jednacího sálu), naštěstí už veřejně sdílené. A porady pana ministra Ratha s vaším panem předsedou jsou toho jenom dokonalým důkazem. Média jistě zaznamenala.

Nyní ke stanovisku poslaneckého klubu ODS. Poslanecký klub ODS zřízení komise s úkolem dle návrhu navrhovatele podpoří, a to ze dvou důvodů. Za prvé proto, že pan navrhovatel tady výslovně uvedl, že ve formulaci, jak a proč vznikl dluh VZP, se automaticky skrývá role Ministerstva zdravotnictví. A teď tady opětovně kýve, jinými slovy říká, že je-li něco implicitně obsaženo, není třeba to explicitně dodávat. My to vítáme a věříme tomu, že poslanci sociální demokracie a Komunistické strany Čech a Moravy budou tedy vyšetřovat i roli Ministerstva zdravotnictví.

A co se týká druhé naší formulace - my věříme tomu, že zákonnost či nezákonnost vyhlášení nucené správy nad VZP vyšetří jiné orgány, než je vyšetřovací komise Parlamentu, a to nejpozději po příštích volbách.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vlastimilu Tlustému. O slovo se přihlásil pan poslanec Pavel Kováčik, předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Kolegyně a kolegové, pane předsedající, vážená vládo, já musím klást odpor tomu neodůvodněnému napadání, které tady padá na naši hlavu. Vzpomínáte si zajisté, že před několika měsíci ve vypjaté atmosféře, kdy jsme byli podobně napadáni ze společného hlasování tu s tím, tu s oním, jsem jakoby v humorné nadsázce chodil na toto místo a hlásil jsem: vážení kolegové, všimněte si, že teď poslanci z klubu ODS hlasovali s komunisty, mají ještě možnost přehodnotit svůj postoj. Prohlašuji tady, že pokud ta situace bude trvat dál, budu poctivě pokračovat a poctivě hlásit každé naše hlasování společné s klubem ODS. Protože my nehlasujeme o tom, kdo ten návrh navrhuje, my hlasujeme o věci, o tom, jestli ten návrh je dobrý, jestli slouží občanům České republiky a neškodí jim. Nikoliv o tom, jestli to přednáší, modrý, růžový, nebo dokonce černý.

Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP