(16.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

Mě docela překvapilo, když poslankyně za pravicovou konzervativní, možná liberální, jak se teď tato strana nazývá, stranu kritizuje sociální demokracii za to, že dokáže efektivně spravovat sociální systém s relativně nízkými náklady oproti jiným zemím, protože Česká republika dnes patří mezi země, které mají jednu z nejnižší míry chudoby v Evropské unii, vysoce nižší než např. porovnatelně v sousedním Slovensku. V Česku je to 8 %, na Slovensku je to téměř 25 % - také výsledek úspěšné pravicové reformy. Ale to, co je podstatné, že samozřejmě nad tou hranicí bídy je dalších 8 % lidí, kteří jsou těsně nad touto hranicí. Stačí rozkolísat tento systém a ti lidé se do toho propadnou.

Paní poslankyně kritizovala také míru nezaměstnanosti, kterou jsme museli řešit bohužel necitlivý způsob privatizace v polovině 90. let, který způsobil hromadné propouštění a likvidaci celých podniků. Nebudu tady vzpomínat Poldi Kladno, kam je to kousek, a další firmy, které musely propustit tisíce zaměstnanců. Sociální demokracie a tato koaliční vláda to zvládla. Můžeme porovnávat nezaměstnanost v okolních zemích, abychom řekli, jak by to možná vypadalo, kdybychom nedělali nic. Tam je nezaměstnanost dvoj- až trojnásobně vyšší - Polsko, Slovensko, bývalé východoněmecké země. A zvládáme to přibližně s pětinou nákladů, které do tohoto systému vkládáme např. k poměru k hrubému domácímu produktu, než jako je to v Rakousku, v Německu apod. Takže z tohoto hlediska nás vlastně paní poslankyně pochválila. Řekla, že jsme schopní, že jsme dokázali stabilizovat a udržet nezaměstnanost, která byla vyvolána v podstatě nedomyšlenými kroky v oblasti privatizace. Nakonec jeden z velkých privatizátorů a symbol celé kuponové privatizace pan Kožený už sedí tam, kde má - na Bahamách, ale v patřičné místnosti, nikoli ve vile, ale pokud vím, tak ve vazbě. A to jsou samozřejmě výsledky, o kterých je možné říci, že jsou dobré.

Chceme tento systém vylepšit, chceme, aby ten systém byl přívětivý k lidem, aby jim pomohl. Myslím, že paní poslankyně Páralová říká, že je odbornice, nakonec je stínovou ministryní práce a sociálních věcí. Určitě by měla velmi dobře znát dnešní trendy v oblasti sociálních služeb, v oblasti sociální práce. A tady v prvotní řadě není vyplácet sociální dávky, ani vyplácet plošně, ani vyplácet individuálně, ale práce s lidmi, řešit jejich problém, aby si našli práci, aby byli schopni se z té své situace dostat. Nikoli jim vyplatit almužnu a nechat je umřít pod mostem. Myslím, že to je samozřejmě také možný přístup, ale je to sociální inženýrství, které ODS představila ve své modré šanci pro bohaté a tato šance samozřejmě není pro obyčejné lidi, kteří se dostávají do těžkých a složitých životních situací a kteří mnohdy sami nevědí, jak tuto situaci řešit. A tady musí nastoupit sociální pracovníci, kteří jim nemají jenom vyplatit dávky, ale kteří jim mají v první řadě pomoci tu situaci řešit. Tyto návrhy zákonů k tomu směřují.

Nechci vést nějakou širokou polemiku. Myslím, že bude dostatek příležitostí k porovnávání těchto koncepcí. A ano, tento návrh je skutečně koncipován tak, jak by si sociální demokracie - ale tady chci zdůraznit, koaliční vláda, která je složena ze tří stran - představovala řešení problematiky sociální pomoci, sociální nouze a další. To znamená aktivovat lidi, pomoci těm, kteří se chtějí zapojit, a těm, kteří to neumějí, zajistit takové podmínky, aby to dokázali. Samozřejmě vždycky existuje určité procento lidí, kteří nechtějí a kteří se tomu vyhýbají. I na ty je pamatováno v tom, že jejich sociální situace se oproti stávající zhorší. Naopak, tak jak jsem si mohl přečíst Modrou šanci pro bohaté ODS, tak právě těmto lidem by výrazně přidali. Pro mě je velmi zajímavé, že tady vlastně paní poslankyně Páralová řekla, že ODS bude plošně rozdávat na sociálních dávkách daleko více plýtvavě než tato vláda. Pro mě to je zajímavé zjištění. My nechceme rozdávat zbytečně, my chceme, aby se lidé vrátili do života, aby řešili svoji situaci tím, že si najdou práci, tím, že jim bude v té věci pomoženo, a až to poslední v celé řadě jednotlivých kroků je vyplácení sociálních dávek.

Takže, vážené paní poslankyně a páni poslanci, zvažte, až budete hlasovat opět o zamítnutí ve třetím čtení, jak budete hlasovat. Já myslím, že cestu pod most umí ukázat každý, ale cestu, východisko z těžké situace jen málokdo. Tady bych ocenil práci tisíců sociálních pracovníků, většinou pracovnic, kteří právě pomáhají těmto lidem se z této situace dostat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. My jsme stále ještě v obecné rozpravě. O slovo se hlásí paní poslankyně Alena Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych reagovala na pana ministra. V žádném případě jsem zde neřekla, a všichni jste mi svědkem, že budeme plošně rozdávat. My budeme lidi motivovat tak, aby si spočítali, že je pro ně výhodnější pracovat.

Pan ministr zde říká staré obehrané fráze a floskule, ale neřekl nám, v čem spočívá ten sociální stát sociální demokracie. Občanská demokratická strana má sociální model, ten model je životaschopný, byl vytvořen v letech 1992 až 1997, v době vlády Občanské demokratické strany. Každý rok sice stoupá počet lidí pod hranicí chudoby za vlády sociální demokracie, ale právě díky tomu, že ten sociální model Občanské demokratické strany byl velmi životaschopný, tak právě proto patří naše země k těm zemím, které mají nejnižší míru chudoby. Sociální demokracie nestačila tento model zkazit. Snaží se ho zkazit až teprve v tuto chvíli zákonem o životním a existenčním minimu a zákonem o pomoci v hmotné nouzi. Zatímco Občanská demokratická strana má tento životaschopný sociální model, sociální demokracie žádný sociální model nemá. Sociálním modelem ČSSD jsou pouhé floskule, jsou to pouhá slova o sociálním státu.

Pan ministr se vyhýbá faktům a konkrétním číslům. Já jsem zde fakta a konkrétní čísla uvedla.

Jestliže se tady pan ministr vrací k neúspěšné privatizaci, v té době, kdy byla u vlády ODS, dělil se stát, docházelo k rozsáhlé transformaci totalitního komunistického systému na demokratický systém. Docházelo ke ztrátě východních trhů a přitom byly udrženy vyrovnané rozpočty.

Já jsem zde vůbec za hospodaření nepochválila vládu sociální demokracie, já jsem zde pouze řekla, že přestože vláda vytvářela každoročně schodky ve výši desítek miliard korun, tak na sociální systém tyto výdaje nepadly. Ty peníze byly zašantročeny někam úplně jinam, ale ne do sociálního systému. Kde je tedy ten bájný sociální stát sociální demokracie?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Nyní se o slovo hlásí pan kolega Josef Janeček. Jsme, připomínám, v obecné rozpravě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP