(17.00 hodin)

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, já jsem trošku zaskočen tou debatou, která, pokud se nemýlím, se tak trochu mění v předvolební mítink, a musím říci, že je mně to líto, protože kdybychom se pokusili tuto debatu trochu strukturovat, tak bychom možná přišli k jádru problému a tím problémem je asi to, že různí lidé mají různé hodnotové systémy a přiklánějí se k tomu či onomu modelu. Čili je špatné napadat kteréhokoliv ze soupeřů za to, že se snaží prosadit své vidění světa. Jde o to, se spíše zeptat, co ono vidění světa, pokud se prosadí, vlastně znamená. A kdybychom se podívali na to, v jakém stavu je naše společnost, tak bychom možná zjistili, že ten problém je trošku malinko jinde, a možná bychom zjistili, že k tomu přispívá někdy i způsob debaty vedené v této Poslanecké sněmovně.

Já zde opakuji, že jsme velmi zvláštním národem, a to tím, že jsme jedním z nejrychleji vymírajících národů, že jsme národem, který, přestože se zde nerodí děti, tak jich máme nejvíce v ústavech. Přestože máme nejvíce dětí v ústavech, máme nejvíce týraných dětí. A tomu nepomůže ani to, že jsme přijali dneska například zákon proti domácímu násilí. Tyto procesy jsou totiž daleko hlubší a já se obávám, že těmi jednoduchými přestřelkami, které zde jsou, se nemůžeme dostat k jádru problému, ke struktuře. Kdybychom se k té struktuře dostali a zabývali se jen tématem, které zde je, tak bychom možná zjistili, že to drama se odehrává nikoliv v těchto poslaneckých lavicích, možná, že se neodehrává ani na úrovni pracovněprávních vztahů, ale odehrává se právě v onom hodnotovém systému, kdy na prvním místě, a bylo to tu opakovaně řečeno, je ekonomická úspěšnost. Jinými slovy, jako by společnost přijala ony termíny a ony floskule, které byly na začátku transformace naší společnosti někdy kolem roku 1990, že na prvním místě je koruna a že na prvním místě je postavení, nejlépe nějakého úspěšného manažera. Bohužel tento úzký pohled na svět zabraňuje vidět to, že jsou i jiné hodnoty v životě, jsou to hodnoty, ke kterým docházejí lidé možná až v oněch případech, kdy se octnou v nemocnicích, kdy se octnou v tíživé sociální situaci.

A uvědomme si, co udělala tato Poslanecká sněmovna. Tato Poslanecká sněmovna místo toho, aby se zabývala například problémem sociálního vyloučení, aby se zabývala tím, proč staří lidé žijí v těch podmínkách, ve kterých žijí, tak přijmeme v trestním zákoně praktickou legalizaci eutanazie. To jsou přeci problémy podstatně hlubší. A proto říkám, pokud chceme vést nějakou diskusi o sociální situaci v naší společnosti, tak ji nezužujme pouze na finanční problém, protože ten finační problém je v mnoha případech velmi, velmi povrchní a finanční problém se zužuje, a je to celé na oblast sociální politiky, na onu základní otázku relativity, protože člověk své postavení neodvozuje od nějaké absolutní dávky, ale od toho, jak se vede jeho sousedovi. Čili je to otázka tzv. sociální koheze.

To jsou věci, které bychom měli probírat, měli bychom o nich hovořit, a to je ten důvod, proč jsem několikrát navrhoval, aby tato Sněmovna přijala zákon o podpoře rodiny, o té základní buňce, abychom se o těchto věcech bavili někde od bazálu. Bohužel k tomu není jakoby hlubší vůle, a proto tu není prostor pro to, abychom se těmito problémy hlouběji zabývali. Pak to končí útoky v jednoduché vrstvě o tom, co jaká dávka. Já musím říci a ocenit skutečnost, že jsme dneska razantním způsobem zvýšili porodné, i když je to zase nepříliš systémové řešení, ale zaplať pánbůh za to. Doufám, že i v dalších návrzích pokročíme, ale to neznamená, že bychom se neměli zabývat systémem jako celkem, tj. přijmout například onen základ o podpoře rodiny, vyžadovat si pravidelné zprávy o situaci v našich rodinách, a potom bychom možná přišli na řadu dalších a dalších souvislostí, které nám dneska unikají.

Čili tolik moje poznámka k debatě, která se zde myslím rozvinula trochu mimo téma zákona o životním minimu, sklouzla někam jinam. Říkám, pokud bychom se chtěli na téma sociální politiky skutečně odpovědně bavit, mělo by to být na trochu jiné platformě a s trošku jinými emocemi, než které se zde objevují.

Já vám děkuji za pozornost a budu rád, když další diskuse bude mnohem více racionální a bude se týkat skutečně těch nejhlubších problémů naší společnosti, protože o těch se domnívám, že jsou daleko zásadnější než to, jestli životní minimum bude o padesát korun vyšší nebo nižší. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Janečkovi a zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nikdo se nehlásí, proto končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Mám do ní tři přihlášky. Nejprve poprosím paní poslankyni Páralovou, potom pana kolegu Severu a poté pana kolegu Kvapila.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesla legislativně technické úpravy k tisku 1062.

1. K poznámce pod řadou číslo 19. Za slova "o zaměstnanosti" doplnit slova "ve znění pozdějších předpisů".

Odůvodnění: Zákon byl již novelizován.

2. K paragrafu 7 odst. 2 písm. h) bodu jedna. Odkaz na poznámku pod čarou číslo 22 umístit za slova "fyzických osob" a za slovy "v písm. i)" tentýž odkaz vypustit.

Odůvodnění: Odkaz na poznámku číslo 22 je nesprávně umístěn, takže vyvolává mylný dojem, že se jedná o písmeno i) v právním předpise, který je v textu poznámky citován, což je věcně i legislativně technicky chybné.

3. K poznámce pod čarou číslo 24. V textu poznámky opravit slova "odstavec 2" na slova "odstavec 3".

Odůvodnění: Odstraňuje se písařská chyba.

4. K paragrafu 7 odst. 5. V paragrafu 7 odst. 5 se za slovem "bezmocnost" slovo "a" nahrazuje čárkou a na konci textu se doplňují slova "a zvláštní příspěvek k důchodu podle zvláštních právních předpisů", odkaz na poznámku pod čarou 28. Poznámka pod čarou číslo 28 zní: "28) Část první hlava druhá zákona číslo 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů". Dosavadní poznámky pod čarou číslo 28 a 29 se označují jako poznámky pod čarou číslo 29 a 30, včetně odkazů na poznámky pod čarou.

Odůvodnění: Vláda návrh zákona o životním a existenčním minimu předložila do Poslanecké sněmovny dne 30. července tohoto roku. Od té doby Parlament schválil nový zákon číslo 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního odboje, a v této souvislosti byl účastníkům národního odboje přiznán zvláštní příspěvek k důchodu, který se pro účely stávajícího zákona o životním minimu nezapočítává do rozhodujícího příjmu. Navrhuje se proto i v novém zákoně o životním minimu nezahrnovat do rozhodných příjmů tento příspěvek.

5. K paragrafu 8. Opravit číslování odstavce 4, který je chybně označen číslem 3.

Odůvodnění: Odstraňuje se písařská chyba.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP