(11.30 hodin)
(pokračuje M. Urban)

Tato energetická koncepce vychází z vize a z principu maximální nezávislosti na rizicích dovozu zdrojů z jiných států. Samozřejmě, že to má své limity, protože v České republice nemáme naleziště ropy, nemáme naleziště plynu, tedy v nějakém masivnějším měřítku, a musíme vycházet z reality, která provází tento svět. Jestliže ale mohu konstatovat, a mohu to konstatovat s hrdostí, tak máme v dobrém stavu elektroenergetiku. Zajišťuje nám to určitý dobrý perspektivní pohled na dodávky surovin, které v České republice nemáme, to znamená, že udržujeme princip maximální nezávislosti.

Jestli se tady někdo snaží vyvolat iluzi, že o cenách plynu rozhodují politické strany, prosím, už to tady neříkejte. Prostě cena plynu je dána trhem, cenu plynu dovážíme z Ruska a z Norska. Cena plynu se odvíjí bohužel, to mohu souhlasit s předřečníky, velmi přesně v matematickém modelu, v matematickém vzorci od ceny ropy, protože do ceny plynu jsou započítávány ceny produktů z ropy, tedy topných olejů. Není nikdo v České republice, není to předseda vlády, není to vláda, není to žádná politická strana, která by mohla rozhodnout o tom, kolik bude stát dodávaný zemní plyn do České republiky. Tak to prostě není, tak si na to nehrajme!

Ale protože dramaticky stoupá cena ropy, a já doufám, že se to někde zastaví, protože by to samozřejmě mohlo mít vliv i na globální výkonnost ekonomiky, a je to parametr, který my v České republice neumíme ovlivnit, zasahuje to do principu podpory plynofikace jednotlivých obcí, tak si myslím, že stát, vláda, parlament na to mají zareagovat pozitivně. To znamená, že já jsem zastáncem toho, aby se upravily podmínky pro plynofikace obcí tak, aby nemusely vracet žádnou dotaci, aby nemusely být vystaveny nějakým sankcím, protože to by byl trest, který si nezaslouží, neboť obce parametry nemění, nezodpovídají za cenu ropy, za cenu plynu. Nezodpovídá za ni v této chvíli nikdo, kdo sídlí v České republice.

Parametry upravit umíme, to je naše možnost, to je náš vklad, to je naše přidaná hodnota, kterou můžeme pro tyto obce změnit. Velmi podporuji to, aby parametry byly takové, že žádná obec nebude platit pokutu, že žádná obec nebude vracet dotaci. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Omlouvám se, pane ministře. Nejprve s faktickou poznámkou pan kolega Beneš. Poté mám celou řadu řádných přihlášek.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo. Pane předsedající, zřejmě pan ministr průmyslu a obchodu narážel na má slova. Nebyl jsem to já, kdo tady hovořil o tom, že nedojde k nárůstu cen plynu o 20 až 25 %, jak bylo signalizováno v médiích, ale že to bude o 16 až 18 %, tak jak se dohodl s regulačním úřadem. Byl to předseda vlády České republiky pan Jiří Paroubek. Prosím, vyzvěte jeho, ať zde nehovoří o tom, že má vliv na ceny energií. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě faktická poznámka pana poslance Římana, poté paní kolegyně Fialová.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji. Pane místopředsedo, pan ministr se na mě několikrát tak úpěnlivě podíval, že jsem měl pocit, že hovoří ke mně. Chci na to reagovat.

Myslím si, že všichni v této Sněmovně i občané vědí, že cenu plynu ani ropy na světových trzích neurčuje Česká strana sociálně demokratická. To byste nás podceňoval. Ale také všichni vědí, že tyto ceny na světových trzích kolísají. Chvíli jsou vyšší, chvíli jsou zase nižší. Fakt, že cena plynu a elektřiny v České republice zná jenom jeden směr, a to směrem nahoru, tak za to Česká strana sociální demokratická může. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Aniž by se pan kolega Říman úpěnlivě díval na pana ministra Urbana, přece jen požádal o možnost vystoupit s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Prosím, pane místopředsedo, abyste vyřídil panu poslanci Římanovi, že když mluvím, tak se rád dívám těm lidem, na které mluvím, do očí. Budu to tak dělat i do budoucna. To za prvé.

Za druhé. Cena plynu a cena ropy kolísá, to je pravda. Ale cenu tohoto plynu neurčuje vláda České republiky a pan poslanec to velmi dobře ví. Jestli ne, tak nemůže být stínovým ministrem ničeho. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pánové, doporučuji, abyste se šli dívat do očí někam mimo tento sál.

Faktická poznámka pan kolegy Teplíka.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se mírně natočím k panu ministrovi, abych se mu díval do očí.

Jenom bych upřesnil pana kolegu Římana v jeho poznámce. Pan kolega Říman myslel kontrakt, který byl uzavřen v prvním roce vlády sociální demokracie Zemanovy vlády a kde byla očekávaná potřeba tohoto plynu o dvě miliardy metrů krychlových nadhodnocena. Kontrakt byl podepsán na bázi trick (take?) or pay, to znamená, že my jsme toto museli platit a platíme, i když dva miliony metrů krychlových z této smlouvy prostě fakticky neodebereme.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě jeden hluboký pohled do očí. Pan kolega Říman s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Martin Říman: Nedávno, minulý týden, jsem se díval v televizi na pěkný pořad o medvědech. Tam byla věta: "Když potkáte medvěda, nedívejte se mu do očí, rozzuří ho to." Tak nevím. (Veselost v sále.)

Ale faktická poznámka je tato. O ceně plynu nerozhoduje jenom rozhodnutí regulačního úřadu. Mimochodem to, jak je nezávislý, jsme si mohli několikrát v minulých měsících v minulém období přečíst v novinách, jak vláda a premiér jednali o ceně plynu, ať už to byl současný premiér nebo předchozí, a elektřiny. Jen si na to, pane ministře, vzpomeňte. To za prvé.

Za druhé. Nerozhoduje pouze tento regulační úřad, ale také nastavené podmínky. Podmínky byly privatizací Transgasu nastaveny tak, jak byly nastaveny a jak jsem o tom tady před chvílí hovořil, když vy jste tady nebyl.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: V tuto chvíli má slovo paní kolegyně Fialová.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, nechci tedy polemizovat o ceně ropy nebo plynu. Jenom bych k tomu chtěla říci, že možná má na to i svůj vliv odtažení od východního trhu a orientace pouze na západní. (Veselost v pravé části Sněmovny.)

Ráda bych zde orodovala za všechny starosty malých obcí. Já jsem v letech 1998 až 2002 byla starostkou obce, která má 850 obyvatel. Média samozřejmě propagovala plynofikaci. Stavěli jsme v té době kanalizaci. Pod tlakem obyvatel jsme se rozhodli naši obec plynofikovat. Požádali jsme o dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Trochu déle to trvalo, podávali jsme odvolání, ale dotace ve výši 47 % jsme obdrželi. Celkové náklady byly více než 10 milionů. Museli jsme to řešit i tím, že si obec vzala úvěr. Plynofikovali jsme. Mezitím cena plynu rostla. Řada lidí si dala zavést pouze plyn na vaření, ale ne na vytápění. Co jsme jim mohli říkat jako představitelé obce, když plyn šel nahoru a my jsme jim nemohli nijak připlatit, protože jsme nevěděli, zda nebudeme muset část dotace vracet, a navíc jsme spláceli úvěr?

Proto bych velice uvítala, kdyby se poslední slova pana ministra při jeho prvním vystoupení naplnila a my jsme mohli starostům, kteří se dostávají do stejných problémů, jako jsem byla tehdy já, říci, ať nemají strach, ať si splácejí jenom své dluhy vůči občanům, případně pokud si musejí vzít také úvěr, ale o dotaci že nepřijdou. S tou, že můžou na sto procent počítat.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP