(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Ptám se, jestli jsem na něco nezapomněl. Nezapomněl jsem na nic?

Takže tím vznikla definitivní podoba pořadu našeho jednání. Předpokládám, že tuto sestavu bodů, a bylo jich něco přes 20, dostanete do lavic, takže všichni budete mít přehled, co nás čeká. A nyní můžeme přikročit k projednávání programu, který jsme si právě schválili.

 

Prvním bodem tohoto programu je bod číslo

 

247.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování
a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona
č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších
předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 166/1993 Sb.,
o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 930/4/ - vrácený Senátem

 

Dostali jsme to vrácené Senátem s pozměňovacími návrhy. Usnesení je ve sněmovním tisku č. 930/5.

Pan senátor se nedostaví. Prosím, aby se k usnesení Senátu vyjádřil pan místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Vás však prosím o klid (zvoní). Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, po kladném uvážení celé předlohy ve variantě schválené Poslaneckou sněmovnou i ve variantě schválené Senátem si dovoluji doporučit Poslanecké sněmovně, aby setrvala na variantě, která byla schválena touto Poslaneckou sněmovnou, včetně členěné novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu.

Čili doporučuji variantu, kterou schválila Poslanecká sněmovna.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím, pokud by se k předloze chtěl vyjádřit pan poslanec Pavel Suchánek nebo Karel Vymětal, udělím jim slovo. Pan poslanec Suchánek nikoli, pan poslanec Karel Vymětal ano. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, já mám připravenu celou analýzu, ale protože Senát o ni zřejmě nemá zájem, chtěl bych říci, že tam jsou v zásadě dva pozměňovací návrhy. Ten o Nejvyšším kontrolním úřadu, tam je třeba říci, že Senátu na tom nezáleží, že by mohl zneschopnit činnost NKÚ. Ten druhý pozměňovací návrh, ten je napsán tak legislativně špatně, že je možný dvojí právní výklad.

Je tedy opravdu třeba jenom potvrdit sněmovní znění, nic jiného nám nezbývá. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Teď ještě otevírám rozpravu, a ptám se, kdo se do ní hlásí. Nikdo se nehlásí. Rozpravu tedy končím a můžeme snad přistoupit k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nevyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 930/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 930/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tuto verzi usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1030. Z přítomných 171 poslanců pro hlasovalo 41, proti 100. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Pokračujeme dále. Budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslanců. Počet potřebných hlasů je nastaven.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 930/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1031. Přítomno je 172 poslanců, pro hlasovalo 137, proti 1. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Končím projednávání bodu č. 247.

 

Dalším bodem našeho programu je bod číslo

 

250.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky
a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti
s ukončením činnosti okresních úřadů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 996/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil tento návrh zákona s pozměňovacími návrhy, usnesení jsme obdrželi jako senátní tisk 996/4. Vítám senátora Adolfa Jílka mezi námi. (Potlesk poslanců klubu KDU-ČSL.)

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení Senátu i k jeho pozměňovacím návrhům se vyjádřil nejdříve místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, potlesk byl podle mého názoru v tomto případě na místě, neboť se domnívám, že Senát svými pozměňovacími návrhy tuto normu vylepšil. Čili jako zástupce předkladatele si dovoluji podpořit přijetí tohoto návrhu ve znění Senátu.

V případě, že by tento návrh nebyl přijat, je rovněž možné hlasovat pro znění schválené Poslaneckou sněmovnou. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Ještě se zeptám pana poslance Miroslava Svobody. Omlouvám se ale panu senátorovi Jílkovi - přiznám se, že v tuto chvíli uvažuji, jestli jsme o možnosti jeho vystoupení už hlasovali, nebo ne.

Prosím tedy pana poslance Svobodu - vy jste pana senátora pěkně uvítali, ale skutečně si nevybavuji, jestli jsme o jeho možném vystoupení hlasovali. To se ještě vyjasní.

Nyní tedy má slovo pan poslanec Miroslav Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji, pane předsedo, za slovo. Vážené kolegyně, vážená vládo, dovolte, abych řekl pár slov v intencích slov, která řekl pan ministr Sobotka.

Jako původní zpravodaj této Sněmovny jsem podrobně prozkoumal pozměňovací návrh, které k danému tisku přiložil Senát, a musím říci, že tento pozměňovací návrh je čistě technické povahy a víceméně zkvalitňuje námi přijatou novelu. Proto doporučuji verzi senátní. Samozřejmě není špatná ani naše původní, takže v případě, že by nebyla přijata, doporučuji i původní náš parlamentní návrh. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám v tuto chvíli rozpravu. A abych neporušil jednací řád, vzhledem k tomu, že si nevybavuji, zda jsme hlasovali o možnosti vystoupit panu senátorovi, tak přestože potlesk vyzněl naprosto jednoznačně, budeme hlasovat o tom, že Sněmovna umožňuje vystoupit panu senátoru Adolfu Jílkovi.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, umožnit vystoupení panu senátoru Adolfu Jílkovi, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1032. Přítomno bylo 174 poslanců, pro hlasovalo 150, proti 5. Návrh byl přijat. Děkuji.

 

Prosím pana senátora, aby se ujal slova jako první. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP