(14.20 hodin)

Senátor Adolf Jílek: Pane předsedající, páni ministři, paní poslankyně, páni poslanci, jen krátce. Náš pozměňovací návrh se týká především části, která byla tady dotvořena ve Sněmovně, vzhledem k tomu, že tam byla chyba. Aby byla možnost to provést, snažili jsme se to opravit. K tomu se přidala jedna maličkost, aby obce, které realizují evropské projekty na pronajatém majetku státu, opravdu si mohly zažádat o peníze, to znamená, aby měly pronajatý majetek minimálně na dobu deseti let. To je všechno.

Doporučuji, abyste přijali senátní verzi. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Probíhá rozprava. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pokud nikdo, tak rozpravu končím.

Budeme hlasovat. Zazvoním a přistoupíme k hlasování. Podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu budeme hlasovat tak, že potřebná bude nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Budeme hlasovat o usnesení, které zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 996/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 996/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1033. Přítomno 174, pro hlasovalo 129, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Děkuji panu senátoru Jílkovi a předkladateli. Končím projednávání bodu 250.

 

Máme před sebou bod

 

249.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách
a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 949/5/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Máme je jako tisk 949/6. Pokud je zde, přivítal bych pana senátora Jana Hálka.

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům se nejdříve vyjádřila paní poslankyně Michaela Šojdrová. Prosím, máte slovo jako první.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych i za ostatní předkladatele podpořila pozměňovací návrhy, které přijal nejprve senátní výbor a poté Senát. Jde v podstatě o legislativně technické zpřesňující změny. Větší změnou věcné povahy je zjednodušení voleb do akademického senátu vysoké školy a fakulty, a to na jedno kolo. Domníváme se spolu s ostatními předkladateli, že verze, kterou nám postoupil Senát, je pro nás přijatelná. Děkujeme senátorům za její zpracování.

Dovolte mi, abych vás poprosila o podporu senátní verze tohoto tisku 949. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Stejnou příležitost dám ještě panu poslanci Walteru Bartošovi. Pokud je zde přítomen, může nyní vystoupit a komentovat návrh Senátu. Prosím.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážená vládo, dámy a pánové, já jsem přesvědčen o tom, že senátní verze je zpřesňující, legislativně čistší, a proto bych se přimlouval, aby Poslanecká sněmovna přijala tuto verzi. V případě, že by tomu tak nebylo, je samozřejmě přijatelná i verze Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je mi líto, ale jak jsem zjistil, my jsme senátory neodhlasovali. Já bych vás tedy znovu nechal hlasovat o vystoupení pana senátora.

Pan poslanec Vymětal se hlásí zřejmě s procedurou.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedo. Já bych vás chtěl procedurálně upozornit, že podle 266. usnesení Senátu pověřil Senát k tomu tisku senátora Roubíčka a senátora Horníka, aby návrh odůvodnili. Nevím, z jakého důvodu je tady pan senátor Hálek.

(Velký hluk a smích v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan senátor má pověření, má nějaký glejt.

(Velké oživení v sále.)

Já vám musím sdělit, že v tomto usnesení Senátu je napsáno, že Senát pověřuje senátora Václava Roubíčka a senátora Jana Hálka, takže pan senátor se sem nijak nevetřel. Věřím, že je to pravé. Požádal bych pana poslance Vymětala, aby mi dal své usnesení, já to porovnám.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedo, já bych chtěl říci, že my poslanci všichni máme usnesení Senátu v tisku 949/6, takže je to v oficiálním tisku. Kde pan senátor Hálek vzal své usnesení, to nevím. Já vám to rád ukážu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, pro vaši informaci - toto usnesení, které mám já, je o týden novější. Je to poslední usnesení, které je k dispozici, a je bezpochyby platné.

 

Já vás nechám hlasovat o tom, že umožníme vystoupit panu senátoru Janu Hálkovi.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 1034. Přítomno 175, pro hlasovalo 134, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Ještě bych sdělil, že pan poslanec Kubuš, který měl náhradní kartu, má už svoji kartu vlastní, takže hlasuje teď na vlastní kartu.

Otevírám rozpravu. Prosím pana senátora Hálka, který se konečně propracoval k mikrofonu. Prosím, máte slovo.

 

Senátor Jan Hálek: Pane předsedo, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já jsem se sem skutečně nepropašoval. Jsem z výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. To, co jste obdrželi, je chybou organizačního výboru, který tam dal jméno Jan Horník. Nevím proč. Já jsem tento tisk dostal před chvílí a co nejrychleji jsem reagoval. Originální přípis, který dostal pan předseda, je v pořádku.

Nebudu natahovat svůj vstup. Jen bych chtěl říci, že náš výbor se vaší novelou, kterou jste nám poslali, zabýval velmi pečlivě. Měli jsme na to také více klidu a času. Všechny body - možná, že někoho překvapuje, že je jich 32 - jsou drobné legislativně technické záležitosti. Ty, které byly navíc, byly všechny ve smyslu novely. Nic jsme tam takového neměnili, abychom neohrozili novelu, která je vlastně cílem, abychom vysokým školám otevřeli více cestu pro hospodaření a přispěli také k tomu, že školy budou otevřenější pro větší počet studentů, a tím vším přispějeme ke vzdělanosti národa.

Pokud byste měli nějaké dotazy k jednotlivým bodům, velmi rád je zodpovím. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP