(9.10 hodin)
(pokračuje J. Novotný)

Podle novely by vláda mohla při pandemiích dočasně zvyšovat vyměřovací základ pojistného za osoby, za které je plátcem pojistného stát.

Senát se shodl na tom, že připojená novela zákona o pojistném je nepotřebná, a to z následujících důvodů. Jde o nesystémové opatření, kterým se má naplnit prázdný rezervní fond VZP. Myslíme, že je třeba ho naplnit systémovým vyvážením příjmů a výdajů, a nikoli jednorázovým příjmem, jak je v tomto případě navrhováno. Dále máme za to, že by se jednalo již o druhé zmocnění pro vládu v téže záležitosti. Navíc vláda má jiné krizové možnosti financování, například usnesení 1103 z roku 2001, kterým řeší právě pandemii chřipky a jejích nových mutací. Dále by navrhovaná změna mohla vést k nejasnostem ve vztahu k jiným zákonům a i po technické stránce by bylo potřeba tuto novelu dopracovat. Uvedl bych, že v Poslanecké sněmovně je právě projednáván tisk 1150. Je to zákon, který se týká téže problematiky - změny v zákonech v oblasti veřejného zdravotního pojištění, kde se navrhuje jiná úprava § 3c, zákona 592/1992 Sb. Z uvedeného lze dovodit, že již vyprchala aktuálnost původně navrhované úpravy. Jestliže by zmocnění pro vládu mělo být brzy zrušeno, není potřeba je zavádět.

Původní zákon pana poslance Suka a dalších, jak jsem v úvodu pochválil, jsem přesvědčen i o tom, že přestože vypadá na první pohled rozhazovačně, neměl by zatížit státní rozpočet. Naopak snížení administrativy ve výkaznictví a zejména v dokazování výše přivýdělku by mělo ušetřit administrativu, čili mohlo by vést k úsporám.

Jsem rád, že jste stihli ve vašem nabitém programu tento zákon projednat teď. Pokud tady předřečník zmínil, mohlo by se stihnout to, že by podniky nemusely dotazníky vyplňovat k 1. 1. Byl bych rád, aby zákon byl uveden v život. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Jen několik slov, aby nedošlo k mylné interpretaci celého problému. Účelem pozměňovacího návrh není naplnění rezervního fondu. Návrh byl motivován tím, že rezervní fond je prázdný, a kdyby došlo k nějaké epidemii, viz ptačí chřipka, není z čeho to hradit. Proto tam bylo jednorázové zmocnění pro vládu.

Problém je, že při těchto situacích není kanál, kterým by bylo možno nalít prostředky dovnitř zdravotnického systému. To, o čem hovoří pan senátor, to jsou prostředky v oblasti krizového řízení, které jsou vně zdravotnického systému, ale dovnitř procesů - jaká je zvýšená spotřeba léků, větší náročnost celé zdravotnické soustavy na to, že je tam více pacientů s více komplikacemi atd., což je typicky vnitřní problém systému, tak tam není kanál, kterým by bylo možno zvnitřku systém sanovat. To, že zvnějšku z hlediska jakýchkoli jiných krizí možnosti jsou, to ano.

Ale vzhledem k tomu, že i já pokládám za důležité, aby zákon byl schválen, je mi jedno, bude-li schválena senátní nebo poslanecká verze, protože bude dost času, abychom si o tom promluvili v jiném než v tomto předvánočním čase.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pro stenozáznam, sděluji, že pan poslanec František Pelc má náhradní kartu č. 1.

Hlásí se někdo další do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím.

Ptám se na případná závěrečná slova navrhovatele či zpravodaje. Není tomuto tak.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je potřeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 904/4, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 904/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1188 z přítomných 129 poslanců, 126 hlasovalo pro, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali.

 

Končím projednávání tohoto bodu a děkuji panu senátorovi a paní navrhovatelce.

 

Postoupíme k projednávání vládního návrhu zákona vráceném Senátem. Je to bod.

 

238.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy
a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového
a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 132/2003 Sb., kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy
a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového
a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 957/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 957/4. Vítám mezi námi paní senátorku Soňu Paukrtovou a prosím, aby zaujala místo u stolku zpravodajů.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil pan ministr průmyslu a obchodu Milan Urban - který je ovšem dnes řádně omluven z důvodu vyšetření v nemocnici. Vidím pana ministra práce a sociálních věcí, který zřejmě pana ministra Urbana zastoupí. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Myslím, že návrh je k projednání.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana poslance Karla Sehoře, zda se chce jako zpravodaj hospodářského výboru vyjádřit k pozměňovacím návrhům. Je tomu tak. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Paní senátorka vám jistě zdůvodní, proč jsme dostali tento tisk zpět do Poslanecké sněmovny. Pro nás je snad důležitější ta věc, že se vypouští ustanovení, které bylo vloženo o zvláštní nabídce. Chtěl bych upozornit na to, že Evropská unie upustila od regulace v této oblasti a že zrušila své původní návrhy. Kdo se cítí být tudíž lepší, dokonalejší než legislativci v EU, bude hlasovat pro Poslaneckou sněmovnu, a ti, jimž zbylo trochu rozumu, budou hlasovat pro Senát.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP