Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
21. prosince 2005 v 9.01 hodin

Přítomno: 147 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 51. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. K tomu sděluji, že pan poslanec Vlastislav Antolák má náhradní kartu č. 3.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Josef Hojdar - zdravotní důvody, Jiří Karas - závažné důvody, Jan Kavan - zdravotní důvody, Kateřina Konečná - zdravotní důvody, Miroslav Pátek - nemoc, Martin Říman - zdravotní důvody, Hana Šedivá - rodinné důvody, Miloš Titz - návštěva Kosova a Bosny a Hercegoviny v delegaci ministra obrany, Miloslav Vlček - rodinné důvody, Bohuslav Záruba - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvá na dnešní den ministr obrany Karel Kühnl - služební cesta do Kosova a Bosny a Hercegoviny, ministr Zdeněk Škromach na odpoledne z důvodu neodkladných pracovních aktivit a ministr průmyslu a obchodu Milan Urban - pokračující vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici.

Dnešní jednání zahájíme návrhy zákonů vrácených Senátem, tj. body 245 a 238, a poté budeme pokračovat pevně zařazenými body 143 a 144, které jsme včera neprojednali. Dále budou následovat zbývající body z bloku třetích čtení.

Dříve, než přistoupíme k projednávání návrhů zákonů vrácených Senátem, navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení senátoru Josefu Novotnému a senátorce Soně Paukrtové v Poslanecké sněmovně.

Informace k pozměňovacím návrhům Senátu vám byly rozdány do vaší pošty.

(Jednací sál se zalidňuje jen pomalu.)

Poslanecká sněmovna ale pořád ještě není usnášeníschopná, takže prosím, abyste se všichni dostavili do jednacího sálu a přihlásili se svými identifikačními kartami.

Prosím všechny poslankyně a poslance přicházející do jednací síně, aby se přihlásili svými identifikačními kartami.

Ještě jednou opakuji, že zahájíme naše dnešní jednání projednáváním návrhů zákonů, které nám vrátil Senát, a poté budeme pokračovat v projednávání třetích čtení.

Nejprve svým hlasováním rozhodneme o tom, zda umožníme vystoupení senátoru Josefu Novotnému a senátorce Soně Paukrtové.

Kolegyně a kolegové, prosím vás, abyste se usadili do svých lavic. Domnívám se, že v tuto chvíli již mohu zahájit hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1187 z přítomných 91 poslanců pro hlasovalo 67, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy přistoupit k projednávání bodu

 

245.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění
sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 904/4/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 904/5. Vítám mezi námi pana senátora Josefa Novotného.

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům se vyjádřil pan poslanec Lubomír Suk. - Vidím, že zřejmě pana poslance Suka zastoupí jeho kolegyně Lucie Talmanová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji vám za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jménem skupiny předkladatelů doporučuji schválit tento zákon v té podobě, v které nám ho vrátil Senát; v případě, že s tím nevyslovíte souhlas, pak v podobě, v jakém ho schválila Poslanecká sněmovna. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se nyní pana poslance Miroslava Opálky, zda se chce jako zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví k předloženým návrhům vyjádřit. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, vážení zástupci vlády, z mého pohledu jde samozřejmě především o to, že se vypouští pozměňovací návrh, který předkládal pan kolega Josef Janeček, kvůli tomu se rozšiřoval i název zákona. Čili vypuštěním tohoto pozměňovacího návrhu se mění znovu zákon na původní název.

Mrzí mě, že se neuhájil tento princip i v Senátu, ale nemám problém ani s jednou verzí. Problémem je, aby zákon platil od 1. ledna 2006, a tudíž musíme rychle konat, neboť by Česká správa důchodového zabezpečení musela spustit obrovskou agendu, rozeslání dotazníků na jednotlivé částečně invalidní důchodce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní otevírám rozpravu. Jako první v rozpravě vystoupí pan senátor Josef Novotný, poté pan poslanec Josef Janeček. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Josef Novotný: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci. K velmi dobře zpracovanému návrhu zákona, kterým se umožňuje neomezený přivýdělek při částečném invalidním důvodu, byla připojena právě ta nešťastná novela zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP