(15.10 hodin)

Poslanec Miloš Melčák: Dneska už jsem tady tolik zdržel Sněmovnu, že mně pan předsedající nemůže přijít na jméno, nicméně se Sněmovně omlouvám. Viditelně, kdyby tady byla skrytá kamera, tak by viděla, že jsem měl zvednutou ruku pro ne, a na sjetině mám ano. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. O vašem návrhu dám hlasovat bez rozpravy v hlasování pořadové číslo 1384, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro opakování hlasování 1383. Kdo je proti?

Návrh byl přijat v hlasování pořadové číslo 1384. Z přítomných 113 pro 83, proti 4.

 

Budeme tedy znovu hlasovat v závěrečném hlasování o návrhu. Přeje si někdo, abych opakoval závěrečný návrh? (Ne.) Není tomu tak.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 1385 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 1385, z přítomných 113 pro 56, proti 39. Návrh nebyl přijat.

 

Nikdo nechce kontrolovat hlasování? (Ne.) Končím bod číslo 155.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

 

157.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 85/1996 Sb.,
o advokacii, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 975/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Němec a zpravodaj ústavněprávního výboru poslanec Zdeněk Koudelka. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 975/2.

 

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím přihlášku pana ministra Němce i pana zpravodaje. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, samozřejmě, tak jak je zvykem, se k jednotlivým pozměňovacím návrhům vyjádřím před hlasováním, nicméně pozměňovací návrh pod písmenem F pana poslance Vávry se týká změny zákona o civilním letectví. Tam se samozřejmě nemůžu omezit na stanovisko negativní či pozitivní, protože upozorňuji, že tento pozměňovací návrh nespadá do gesce Ministerstva spravedlnosti. Ministerstvo spravedlnosti za tento zákon nenese kompetenční odpovědnost, mé stanovisko tedy bude neutrální a žádám všechny poslance, nechť si opatří stanoviska u odborníků na otázky letecké dopravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan zpravodaj, poté pan poslanec Kala. (Poslanec Koudelka dává přednost poslanci Kalovi.) Dobře, nejdříve pan poslanec Kala a potom pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane místopředsedo. Chtěl bych oznámit Sněmovně, že beru zpět část svého pozměňovacího návrhu pod označením D2 v části týkající se paragrafu 130 odst. 2 věty druhé. Žádám, aby o tom zpravodaj nechal hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená Sněmovno, jednak jsem byl požádán kolegou Vávrou jako zpravodaj tohoto tisku, abych načetl legislativně technickou úpravu k jeho pozměňovacímu návrhu, a protože jsem mu to slíbil, tak to tímto činím.

Jeho legislativně technická se týká článku XIV. Přechodné ustanovení. Prověrka prověřované osoby provedená podle nařízení vlády číslo 31/2005 Sb. je platná jako prověrka podle paragrafu 21 zákona číslo 49/1997 Sb., ve znění tohoto zákona. Prověřování podle nařízení vlády číslo 31/2005 Sb., které nebylo ukončeno do dne účinnosti tohoto zákona, bude provedeno podle paragrafu 21 zákona číslo 49/1997 Sb., ve znění tohoto zákona.

Tím jsem splnil svůj slib, nicméně chci podotknout, že jsem dostal informace, které vedou k tomu, že předložený návrh pana kolegy Vávry, podle těch informací, které jsem dostal, je z legislativních důvodů nehlasovatelný, a proto předem avizuji, že navrhnu, aby se o něm nehlasovalo. Pokud má někdo jiný názor, tak bych prosil, aby se ten spor vyřešil ještě teď v této rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Nyní pan poslanec Pospíšil v rozpravě ve třetím čtení. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Děkuji. Dámy a pánové, já mám drobnou legislativně technickou korekturu. V pozměňovacím návrhu, který jsem načetl, který je pod písmenem H v rubrice 1a pod názvem Změna občanského soudního řádu, vypadla v bodě 5 číslovka. Má zde být uveden text: "V paragrafu 200da odstavec 5, který zní". To znamená, vypadla číslovka pět - označení odstavce. Předpokládám, že to bude bráno jako legislativně technická změna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kdo další v rozpravě? Nikdo, rozpravu končím.

Pardon, omlouvám se, paní kolegyně. Samozřejmě paní kolegyně Eva Dundáčková v rozpravě ve třetím čtení.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane zpravodaji, pane ministře, já bych jen stála o objasnění oněch legislativně problematických pasáží, které jsou obsaženy v pozměňovacím návrhu pana poslance Vávry, protože se přiznávám, že jsme v poněkud obtížné situaci tím, že pan kolega Vávra není přítomen na plénu a on se k tomu nemůže sám vyjádřit. Já jsem podobnou informaci, kterou pan zpravodaj na plénu před chvilkou avizoval, obdržela také, ale zhruba před minutou, a přiznám se, že nejsem schopna posoudit, nakolik tam skutečně legislativní problémy jsou a v čem spočívají, čili pokud nás s tím pan zpravodaj může seznámit, abychom pak mohli zvážit další postup.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, pan zpravodaj.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Já se ocitám v situaci, kdy jako zpravodaj zákona o advokacii mám řešit věci, které se týkají civilního letectví, a k tomu nejsem kompetentní. Já jenom podotýkám, že argumenty, které mně byly předneseny, spočívaly především v rozporu s mezinárodními závazky našeho státu a s evropským právem, a zároveň jsem dostal příslib od všech účastníků, kteří mi ještě včera říkali, že by tento návrh měl být schválen, tak všichni tito slíbili, že jej vážně vyřeší v lednu, kdy tu bude druhé a třetí čtení zákona o civilním letectví, to znamená přímo zákona, kterého se toto ustanovení týká. A pokud na to bude požadavek, já samozřejmě klidně o tomto návrhu nechám hlasovat. Tlumočil jsem názory, které jsem dostal. Nechám klidně hlasovat i o návrhu kolegy Vávry. Sněmovna rozhodne hlasováním. Já jen říkám, že nejsem schopen posoudit ani relevantnost argumentů, které stojí za tímto návrhem, ani relevantnost argumentů, které jsou proti. Argumenty, které jsou proti, byly tlumočeny, aspoň tak mi to bylo řečeno, z Ministerstva dopravy, to znamená odborného ministerstva pro tuto oblast. Nejsem odborník na civilní letectví.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec Marek Benda. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Já doporučuji, aby se v této situaci hlasovalo o návrhu, protože argumenty, které nám sdělil pan zpravodaj, jsou argumenty proti přijetí, nikoliv pro nehlasovatelnost ve třetím čtení. Já si myslím, pokud nebyl návrh navrhovatelem stažen, musí být podroben hlasování a bude to nejjednodušší.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP